
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان،ترس از ازدواج یا «گاموفوبیا» دلایل مختلفی دارد که می تواند ناشی از تجربیات شخصی، عوامل فرهنگی یا اجتماعی و حتی مشکلات روانی باشد. بسیاری از افراد نگران این هستند که بعد از ازدواج آزادی شخصی خود را از دست بدهند یا مسئولیت هایی که ازدواج به همراه دارد برایشان سنگین باشد.
به نقل از مهر، ازدواج یکی از مهم ترین و اساسی ترین تصمیماتی است که هر فردی در زندگی می گیرد. همه انسان ها به دنبال یک عشق و ازدواج پایدار و آرام هستند و می خواهند زندگی آرام و سرشار از عشق داشته باشند، اما امروزه با توجه به تغییرات زیادی که در دنیا رخ داده و در نتیجه بر روابط و فرهنگ جوامع و در دنیا ازدواج مثل خیلی از مسائل دیگر است. دستخوش تغییراتی شده است.
اگرچه ازدواج در بسیاری از جوامع و فرهنگ ها و در بین اکثر افراد مورد تایید است، اما ترس از شکست همیشه وجود داشته است و بسیاری از افراد با وجود اینکه علاقه زیادی به آن دارند به دلیل این ترس ها از انجام آن سرباز می زنند.
نکته مهم برای غلبه بر ترس از ازدواج این است که سعی کنیم عاقلانه و با چشمانی باز تصمیم بگیریم و همه جوانب طرف مقابل و خانواده اش را از همه نظر در نظر بگیریم. اگر با ازدواج منطقی و عاقلانه برخورد کنید، می توانید با آن کنار بیایید.
در این متن به دلایل مختلف ترس از ازدواج و راه های مقابله با آن می پردازیم.
ترس از ازدواج چیست؟
ترس از ازدواج در واقع نوعی فوبیا است و مردان بیش از زنان از آن رنج می برند. بسیاری از مردم جهان از این ترس رنج می برند و زندگی بسیاری از آن تحت تاثیر قرار می گیرد. ترس از ازدواج یا گاموفوبیا یک ترس دائمی، طاقت فرسا و غیرمنطقی از ازدواج یا حتی ترس از تعهد است. می توان گفت یکی از مهم ترین دلایل ترس از ازدواج، تجربیات منفی ازدواج در خانواده یا نزدیکان است. همچنین این ترس را می توان ترس روانی از دلبستگی یا وابستگی عاطفی نیز تعریف کرد.
علائم ترس از ازدواج
همانطور که اشاره کردیم ترس از ازدواج امری منطقی و طبیعی است و معمولاً همه در هنگام ازدواج آن را تجربه می کنند. در اینجا به این علائم می پردازیم.
– استرس و اضطراب هنگام فکر کردن به ازدواج
– پرهیز از مجالس و مجالس عروسی یا بودن در بین زوجین
– ترس از پذیرش تعهد
– تنش عضلانی، ضعف یا تعریق
– حملات ترس یا حملات اضطراب
کسانی که این علائم را ندارند اغلب حتی از فکر ازدواج می ترسند. چنین فردی باید چاره ای بیندیشد و دلیل این ترس ها را در خود بیابد و در صورت لزوم از متخصص در این زمینه کمک بگیرد.
یک ازدواج خوب می تواند احساسات انسان را بهبود بخشد و زندگی را برای او شیرین تر کند، بنابراین مواجهه با ترس از آن می تواند راه خوب و دیگری را در زندگی انسان باز کند.
علل ترس از ازدواج
ترس از ازدواج یا «گاموفوبیا» دلایل مختلفی دارد که می تواند ناشی از تجربیات شخصی، عوامل فرهنگی یا اجتماعی و حتی مشکلات روانی باشد. بسیاری از افراد نگران این هستند که بعد از ازدواج آزادی شخصی خود را از دست بدهند یا مسئولیت هایی که ازدواج به همراه دارد برایشان سنگین باشد. این نگرانی ها می تواند ناشی از عدم آمادگی برای پذیرش تعهد باشد. برخی افراد به دلیل تجربه روابط ناموفق در گذشته از تکرار همان اشتباهات یا آسیب دیدن دوباره می ترسند. حتی مشاهدات منفی از روابط دیگران، مانند طلاق والدین یا اختلافات خانوادگی، می تواند این احساس را تشدید کند.
از سوی دیگر، فشارهای اجتماعی و فرهنگی می تواند باعث شود افراد احساس کنند که باید در زمان مشخصی ازدواج کنند. این فشار اگر با احساس عدم آمادگی همراه شود، منجر به اضطراب و ترس می شود. ترس از انتخاب اشتباه نیز یکی از عوامل رایج است. برخی از افراد نگران این هستند که ممکن است شریک زندگی مناسبی پیدا نکنند یا اینکه بعد از ازدواج متوجه شوند که انتخاب اشتباهی داشته اند. این اضطراب می تواند باعث شود که فرد تصمیم گیری را به تعویق بیندازد یا به طور کلی از ازدواج صرف نظر کند.
مشکلات خودآگاهی و عدم اعتماد به نفس نیز می تواند در ایجاد این ترس نقش داشته باشد. وقتی فردی احساس می کند که نمی تواند زندگی مشترک خود را اداره کند یا معتقد است که به اندازه کافی دوست داشتنی نیست، ممکن است از ایجاد یک رابطه عمیق و پایدار بترسد. ترس از شکست و ناتوانی در برآورده کردن انتظارات نیز یکی از دلایل ترس برخی افراد از ازدواج است.
علاوه بر این عوامل، برخی افراد به دلیل داشتن روحیه مستقل و تمایل به حفظ زندگی شخصی و شغلی خود در برابر ازدواج مقاوم هستند. آنها ممکن است ازدواج را محدودکننده بدانند و نگران باشند که نتوانند به رویاها و اهداف فردی خود دست یابند.
به طور کلی ترس از ازدواج یک احساس طبیعی است که در بسیاری از افراد وجود دارد، اما زمانی که این ترس به مانعی جدی در مسیر زندگی تبدیل شود، نیاز به بررسی و حل آن احساس می شود. صحبت با مشاور، درک ریشه های ترس و تلاش برای تغییر نگرش می تواند به فرد کمک کند با اعتماد به نفس بیشتری به ازدواج فکر کند و آن را به عنوان گامی ارزشمند در زندگی بپذیرد.
ترس از ازدواج گاهی دلایل مشخص و روشنی ندارد و موارد مختلفی از جمله محیط، تحصیل و آسیب های دوران کودکی می تواند در آن تاثیر بگذارد. با این حال، مواردی وجود دارد که تأثیر بسزایی در ترس از ازدواج دارد. در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:
– داشتن والدین مطلقه
داشتن سابقه بیماری روانی در خانواده به ویژه اضطراب
– یک شکست عاطفی که در داستان یک ازدواج اتفاق افتاد.
ترس از ازدواج بیشتر ناشی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. اگر فردی در خانواده سابقه بیماری روانی و اضطراب و علائم ژنتیکی داشته باشد، ممکن است با یک اتفاق عاطفی ساده نسبت به ازدواج بی اعتماد شود و تا مدت ها نتواند با ترس از آن کنار بیاید و به کلی از ازدواج اجتناب کند. .
بنابراین خانواده نقش بسیار مهمی در این امر و ازدواج و ترس از آن دارد. اما دلایل دیگر چیست؟
روی طلاق خیلی حساسه
یکی دیگر از مواردی که باعث ترس زیاد از ازدواج می شود ترس بیش از حد از طلاق و جدایی است. برخی خانواده ها طوری با جدایی رفتار می کنند که انگار زندگی برای همیشه نابود شده و همه پل ها ویران شده اند. این نوع نگرش باعث ترس برخی افراد از ازدواج می شود.
راه های مقابله با ترس از ازدواج
1- دلیل ترس را بفهمید
بسیاری از افراد از ازدواج نمی ترسند، اما این ترس از شکست است که باعث ترس آنها از ازدواج می شود. اگر جزو این دسته هستید باید با خود فکر کنید که از چه می ترسید؟ چه چیزی باعث ترس شما می شود؟ بدترین اتفاقی را که ممکن است در ازدواجتان بیفتد در ذهن خود تصور کنید.
2- به نکات مثبت نگاه کنید
زمانی که به ازدواج فکر می کنید، در عین حال که منطقاً باید تمام جنبه های صحت و آن ها را بررسی کنید، سعی کنید نکات و موارد مثبت را ببینید و به نتیجه ازدواج خود فکر کنید. به جای فکر کردن به افکار منفی و استرس زا، به اتفاقات زیبایی که قرار است با شریک آینده خود بیفتید فکر کنید.
فکر کنید فردی که برای ازدواج انتخاب کرده اید همان کسی است که سال ها منتظرش بوده اید و تصمیم درستی گرفته اید و از این به بعد قرار است هر دو با هم به آرزوهایتان برسید و زندگی شاد و موفقی را برای هر کدام بسازید. دیگر
3- به جشن عروسی بروید
یکی از ساده ترین راه ها برای مقابله با ترس این است که کم کم خود را در معرض آن قرار دهید. برای رهایی از ترس ازدواج بهتر است به مجالس عروسی بروید و در آن محیط باشید. در واقع با این کار خود را در معرض ازدواج قرار می دهید.
رفتن به عروسی می تواند راهی عالی برای غلبه بر ترس خود از ازدواج باشد. شرکت در مراسم عروسی و بودن در کنار زوج های خوشبخت به شما کمک می کند تا نگاه خود را به ازدواج تغییر دهید و به داشتن خانواده ای شاد امیدوار باشید.
4- معاشرت با شریک زندگی
یکی دیگر از راههای کاهش ترس از ازدواج، معاشرت با شریک آیندهتان است. سعی کنید در قالب دوستتان به همسر آینده خود نگاه کنید و در مورد هر موضوع ساده یا پیچیده ای با هم صحبت کنید، به این ترتیب بسیاری از نگرانی های شما حل می شود.
5- صادق باشید
صادق بودن در هر رابطه ای مهم است و صادق نبودن با یکدیگر می تواند ریشه بسیاری از مشکلات در آینده باشد. در رابطه زناشویی نیز مانند هر رابطه دیگری و حتی بیشتر، باید سعی کنید با یکدیگر صادق باشید و بدون حجاب از خواسته ها و علایق خود صحبت کنید.
فراموش نکنید که در رابطه زناشویی بی تفاوتی به خواسته ها و علایق می تواند یکی از مشکل سازترین مسائل ازدواج باشد و طرفین را نسبت به یکدیگر سرد کند.
منبع: www.khabaronline.ir