چرا نابینایی به جای بینایی جرقه: دانش روابط



سلام بابای عزیز
شما به طعنه نوشتید که «تجربه ایران آموخت که دو همه چیز است، به جز چهار». شما مرا تحریک کردید تا نکات ظریفی را در آن طنز و کنایه به شما بگویم:
مدتهاست که بحث شده است
2+2
دارای سه جزء است: “دو به 2” و یک رابطه “+”.
بنابراین، دو 2 به 4 نیست: «دو به 2» و یک «رابطه» است.
کسانی که فقط «چهار» را تا «اشیاء» یا چهار «نفر» می شمارند، نوعی کوری دارند: کوری دیدن انواع «روابط» بین اشیا و افراد. مثل یک «رابطه» ریز و درشت میان گردو، بین رابطه دوستی، دشمنی یا بی احساسی بین «همسایگان».
اصولاً اگر «روابط» دیده نشود و «اشیاء» «شمار» یا «سرشماری» شود، نوعی کوری است، زیرا هر «چیز» «ظهور» و «هست» در «رابطه» با «اشیاء» دیگر است. ، وگرنه وجود نداشت و نمی شود.

پس از جنگ جهانی دوم به تدریج توجه به «رابطه» و «رابطه» (رابطه دو طرفه)، «زنجیره عمودی روابط» و «زنجیره افقی روابط» گسترش یافت. ده ها هزار تحقیق، مطالعه، نقل از و کتاب درباره «رابطه» نوشته شد. مانند حوزه های متعارفی نیست که «موضوعات» دارند و به دنبال «ارتباط بین موضوعات فرعی» هستند. موضوع او ارتباط است و «ارتباط بین ارتباطات» – یعنی «ساختار» – را برای همه چیز – البته اگر بتواند – جستجو می کند وگرنه سعی می کند «ارتباط بین رفتار این مبحث مانند اقیانوس» را بیابد. پهن و عمیق است. هم فلسفه، هم علم، هم مهندسی، هم کاربردها و هم ابزار دارد.

در چهل سال گذشته گاهی در کرانه این اقیانوس بوده ام و گاهی در آن «حرفی شنیده ام که نپرس… گزیده ام لب لالی که نپرس».

این فلسفه ای نیست که فقط نظر بدهد، سرش را در پوسته اش پنهان کند، وقتی وقت توقف شد، تبدیل به مرغ اهلی شود و ابزار شود. «دیدن فراتر از زمان» عقاب می شود; فراسوی هر آشیانه و خانه ای، افق های بلند بی کران را می جوید و می بیند. نظر و نظریه می دهد، مدل می سازد و به راهبردها و دستورالعمل ها تبدیل می شود.
ممکن است این را بپرسید
“دانش روابط” دیگر چیست؟ به آن «رویکرد سیستمی» نیز می گویند. چند نفر با آن بزرگ شده اند و در آن قاطی شده اند و البته هستند کسانی که خود را دوست آن می دانند و نقش خودشان را در آن می بینند، وصف تجمل، نیمی از تجمل. از مختصر تا جزئی، رویکرد سیستمی در چهار موضوع فرعی است: «فلسفه سیستم‌ها»، «علم سیستم‌ها»، «مهندسی سیستم‌ها» و «تکنیک‌های سیستم‌ها».
دیدی توی اون طنز چی بود؟ بگذریم که این رشته سر درازی دارد.

*رضا رمضانی خورشید دوست، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و انجمن علم سیستم های ایران

منبع: کانال نویسنده

216216



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7279

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *