کشتی علیشاه تبریز چگونه به مسجد تبدیل شد؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغاناین مسجد در اوایل قرن هشتم میلادی توسط خواجه علیشاه وزیر سلطان محمد خدابنده (اولجایتو) در زمینی به مساحت تقریباً ده هکتار به طرز باشکوهی ساخته شد. سفرنامه نویسان و مورخانی که آن را از نزدیک دیده اند، مانند ابن بطوطه و دیگران، با افتخار از آن یاد کرده اند.

به نقل از حوزه، این مسجد باشکوه حدود سیصد و پنجاه سال مرکز اجتماع مؤمنان و نمازگزاران بود، اما متأسفانه در سال 1045 هجری قمری در حمله عثمانی ها به تبریز آسیب دید و قسمت اعظم آن ویران شد. پس از آن تعمیر و بازسازی شد. اقدامی صورت نگرفت.

این بنا در زمان قاجار به انباری و محل نگهداری ادوات جنگی و مهمات تبدیل شد و کم کم به «اراک علیشاه» معروف شد.

این مکان شریف که روزگاری در زمان حکومت شاهان قاجار و بخصوص خاندان منحوس پهلوی محل اقامه نماز بندگان صالح خدا با معبود خود بوده و گاه به عنوان زباله دان و لانه حیوانات و گاه گورستان بوده است. و در اواخر حکومت پهلوی با احداث میخانه ها و مراکز تفریحی. تبدیل به محلی برای خوردن و تفریح ​​شده بود.

با پیروزی انقلاب اسلامی و برچیده شدن کانون های فساد، این مرکز که در بین مردم به قلعه و ارک علیشاه معروف بود، به یادگار باستانی متروک و بلا استفاده تبدیل شد…

تا اینکه پس از انتصاب آیت الله العظمی حاج شیخ مسلم ملکوتی از سوی امام خمینی (ره) به عنوان نماینده ایشان در آذربایجان، معظم له علاوه بر مدارج عالی علمی در زمینه های فقهی، اصولی و فلسفه، در زمینه تاریخ اسلام. و ایران نیز یکی از حامیان آن بود، اعلام کرد که تابوت علیشاه ارک نیست و مسجد جامع علیشاه است و باید تبدیل به مسجد شود.

او ادعای خود را از طریق اسناد تاریخی و نیز شواهد موجود از جمله محراب در جای باقیمانده آن ثابت کرد و پس از سیصد و پنجاه سال این مکان مقدس را به حالت اولیه بازگرداند و در کتابی به نام «مسجد مسجد» آمده است. تاریخچه او تاریخ و تحولاتی را که در طول هفت قرن برای این مسجد رخ داده است، نوشته و منتشر کرده است.

مکان مذکور که 63000 متر مربع مساحت دارد اکنون مسجد امام خمینی نامیده می شود. منبع مالی اجرای این طرح موقوفات زیادی است که با همکاری خیرین تهیه و پس از تملک، موقوفه در اختیار مسجد امام قرار گرفت. لازم به ذکر است که در تهیه این موقوفات از منابع شرعی استفاده نشده است.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7233

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *