پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانقبرستان «شیخان» در جوار حرم حضرت معصومه سلام الله علیها در قم قرار دارد که دوره های تاریخی زیادی را به خود دیده است. یاران ائمه معصومین، شهدای دفاع مقدس، شهدای حمله تروریستی هفتم تیر و علمای دیگر که بیش از 600 نفر از آنان در این قبرستان به خاک سپرده شده اند. از قداست و سبکی شیوخ می توان به زیارت پابرهنه برخی از علمای شیعه به این قبرستان اشاره کرد. از این رو بزرگان دین بازدید از این قبرستان را توصیه و تاکید کرده اند.
مقبره الشیخ یا شیوخ
در منابع قدیمی سابقه انتخاب نام «شیخان» برای این قبرستان وجود ندارد، بنابراین احتمال میرود این نام قدمت زیادی نداشته باشد. نام دیگر آن در برخی منابع «مقبره الشیخ» است.
شواهدی وجود دارد که بخشی از قبرستان بابل در جریان شهرسازی و گسترش اماکن ویران شده است و قسمتی که مزار دو حدیث معروف زکریای بن ادریس و زکریای بن آدم در آنجا بوده است باعث شده تا مردم قم به این مکان لقب دهند. شیخان. این قبرستان در نزدیکی حرم حضرت معصومه سلام الله علیها در قم قرار دارد.
وجود شیوخ از زمان امامان معصوم
برخی منابع از دفن زکریا بن آدم اشعری و زکریا بن ادریس از اصحاب و راویان امام جعفر صادق علیه السلام و امام رضا علیه السلام و امام جواد علیه السلام خبر داده اند. او و دفن آدم بن اسحاق از اصحاب امام هادی علیه السلام نشان می دهد که قبرستان شیخان از آن زمان بوده است. امامان معصوم
میرزا عباس فیض نقل از می دهد که فتحعلی شاه قاجار برای اولین بار مقبره میرزای قمی مقبره و گنبدی با کاشی ساخت و بعدها مرمت شد.
بیش از 600 عالم در شیخان مدفون هستند
تمام تغییراتی که در قبرستان شیخان رخ داده زیر نظر اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قم است. در هر دوره تغییراتی در این گورستان ایجاد شده است اما در گذشته گنبدهای موجود به عنوان مقبره های بابلی محسوب می شدند. بر اساس نقل از های موجود بیش از 600 نفر از علما و بزرگان در این قبرستان نورانی به خاک سپرده شده اند.
دوره های تاریخی که شیوخ دیده اند
از مجموع شش مقبره موجود در این گورستان، به نظر می رسد قدیمی ترین مقبره متعلق به زکریای بن آدم و میرزای قمی باشد، اما معلوم نیست کدام یک از آنها قدیمی تر است.
از قدیمی ترین علمای شیعه مدفون در شیخان می توان به محمد طاهر قمی فقیه دوره صفویه و میرزا ابوالقاسم قمی معروف به میرزای قمی از بزرگ ترین علمای دوره فتحعلی شاه قاجار اشاره کرد. ده ها تن از شهدای سال های اول جنگ ایران و عراق نیز در این قبرستان به خاک سپرده شده اند.
همچنین هفت تن از شهدای انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی ایران در هفتیر 1360 به نام های: غلامحسین حقانی، حسن محمد عینی، محمدحسین صادقی، سید نورالله طباطبایی نژاد، علی هاشمی سنجانی، عماد الدین کریمی، عبدالوهاب. قاسمی در ضلع غربی شیخان مدفون هستند. هستند
خدا می داند چه ارواح پاکی در شیوخ دفن شده است
از قداست شیوخ به گفته برخی علمای دین می توان به زیارت محمد ابراهیم کلباسی و سید احمد خوانساری با پای برهنه از این قبرستان اشاره کرد.
سید هاشم حداد درباره جایگاه رفیع قبرستان شیخان نیز گفت: قبرستان شیخان بسیار پر از نور و برکت است و خدا می داند چه ارواح مهربانی در اینجا دفن شده اند. بعد از قبر مطهّر بی بی که فضای قم و اطراف را باز و گشاد و روشن و نورانی قرار داده و به برکت آن حضرت است که گویا خستگی از دیار قم رفع شده است. و از خاک قم هیچ جایی در قم به روشنی و نور این قبرستان نیست. با رحمت نیست و لازم است دانش آموزان و دیگران به این مکان توجه بیشتری داشته باشند و از فضایل معنوی و ملکوتی آن بهره مند شوند و نگذارند این آثار کم رنگ شود. فراموش شود
منبع: پردازش در تحریریه مبلغ
منبع: www.khabaronline.ir