4 شرط استفاده پلیس از سلاح گرم/ قانون فعلی منطبق بر اسناد بین المللی حقوق بشر باشد/ ملاک تجهیز پلیس به وسایل غیر کشنده باشد.



گروه اندیشه: پژوهشکده حقوقی شهردانش نشست نقد و بررسی نظری «قواعد حاکم بر استفاده از سلاح گرم توسط پلیس در حقوق ایران» را به دبیری علمی دکتر مهدی خاقانی اصفهانی از اعضای هیئت علمی پژوهشکده تحقیقات و توسعه علوم انسانی (سات) برگزار کرد. ).

خلاصه متن این جلسه از سوی روابط عمومی پژوهشکده حقوقی شهر دانش در اختیار خبرگزاری قرار گرفت. اخبار آنلاین در این جلسه دکتر المیرا لطفی محقق پژوهشکده حقوقی شهر دانش به ارائه بحث پرداخت. وی در اولین بخش از سخنان خود به «موضوع سلامت روحی و روانی مأموران و لزوم نظارت مستمر» اشاره کرد و درباره انتقادات وارده به استفاده از سلاح گرم توسط پلیس گفت: قانون حاکم بر استفاده از سلاح گرم توسط نیروی انتظامی. پلیس دارای نقاط ضعف بسیاری است: «قانون فعلی استفاده از سلاح گرم توسط پلیس دارای نقاط ضعف زیادی است که باید مطابق با اسناد بین المللی حقوق بشر اصلاح شود.

لطفی در بخش دوم سخنان خود با بررسی ضوابط و استانداردهای موجود در اسناد بین‌المللی مرتبط، بر لزوم استفاده از ابزارهای کمتر کشنده یا غیرکشنده برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت تاکید کرد.

این محقق پژوهشکده حقوقی شهر دانش در ادامه گفت: «قانون بکارگیری سلاح توسط افسران نیروهای مسلح در موارد ضروری بر اساس شرایط، انواع و وظایف تخصصی پلیس تدوین نشده است». بنابراین توجه قانونگذار به اسناد بین المللی برای رفع مشکلات موجود بسیار ضروری است.

دکتر سید قاسم زمانی از اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این مراسم به استانداردها و فلسفه جهانی استفاده از سلاح در راستای حفظ جان جامعه اشاره کرد و گفت: اسلحه تنها باید به عنوان آخرین راه حل مورد استفاده قرار گیرد. و به منظور حفظ جان عامل و یا استفاده توسط دیگران.”

وی سخنان خود را با اشاره به تعارض امنیت فردی و امنیت جمعی در موضوع مورد بحث آغاز کرد و گفت: در قانون حاکم بر استفاده از سلاح گرم، پلیس باید به معنای وسیع و بر اساس وظایف محوله تعریف شود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: موضوع استفاده از سلاح موضوعی نیست که به تنهایی مورد بررسی قرار گیرد، بلکه مسائل مربوط به اقدامات قبلی و ترتیبات بعدی نیز از جمله مواردی است که توجه ویژه را می طلبد.

این استاد دانشگاه در ادامه اظهار امیدواری کرد: «اصلاح قانون استفاده از سلاح گرم به نحوی که بتواند حافظ منافع عمومی کشور، جان پلیس و جان جامعه باشد و همچنین بتواند احترام ویژه ای قائل شود. به حقوق بشر و آزادی های اساسی شهروندان».

وی در پایان تاکید کرد: دولت ایران مانند همه دولت‌ها متعهد به رعایت استانداردهای بین‌المللی در خصوص استفاده پلیس از سلاح گرم است و در این راستا قوانین داخلی باید در راستای تعهدات بین‌المللی اصلاح شود.

دکتر ایمان شاه بیگی از اعضای هیئت علمی پژوهشکده حقوقی شهر دانش نیز در اصلاح قانون منطبق با استانداردهای جهانی در خصوص استفاده پلیس از سلاح گرم گفت: ملاک قرار دادن پلیس در تجهیز پلیس به غیر وسایل کشنده، نه برای تسهیل استفاده از سلاح گرم.” توسط پلیس.”

شاه بیگی در ادامه سخنان خود به سه چالش اشاره کرد و گفت: این سه چالش شامل نارضایتی نیروی انتظامی از عدم کفایت قانون و رویه جاری برای رفع نیازهای خود، نارضایتی عمومی از عدم استفاده به موقع از سلاح است. پلیس و نارضایتی عمومی از استفاده غیرضروری و نامتناسب از سلاح گرم توسط پلیس.

وی در تشریح این موضوعات گفت: یک قانون جامع باید بتواند مسائل و چالش ها را به درستی شناسایی کند و برای هر یک پاسخ داشته باشد، نکته ای که مقررات حقوق بشر بر آن تاکید دارد و در حوزه سیاست جنایی کشورها در حال حرکت هستند. از سال 1998، چگونگی تجهیز پلیس ترمیم کننده برای حل برخی از این چالش ها، مهم ترین سلاح یک پلیس نیست، بلکه مهارت های کلامی، متقاعدسازی و راهبردهای حل مشکل او در صحنه است حافظ نظم و امنیت باید توانایی حل بسیاری از چالش ها را داشته باشد که در موقعیت های مختلف با مهارت های متقاعدکننده، حل مسئله و میانجی گری مواجه است که متاسفانه در عمل محقق نشده است.

در ادامه این جلسه دکتر سجاد خسروی معاون حقوقی پلیس راهنمایی و رانندگی تهران با تاکید بر اینکه «در قوانین مدون سه بعد حفظ مصالح جامعه، حفظ منافع سازمان و حفظ منافع آمده است. افسر باید در نظر گرفته شود.»

خسروی ضمن تاکید بر اهمیت موضوع استفاده از سلاح گرم گفت: این موضوع جنبه های زیادی دارد و تنها از یک جنبه قابل بررسی نیست.

وی در ادامه افزود: یکی از وظایف ناجا برقراری نظم و امنیت عمومی است و بر این اساس باید گفت در برخی موارد پلیس بدون استفاده از سلاح گرم قادر به انجام ماموریت نخواهد بود. ”

خسروی تاکید کرد: وضعیت و شرایط حاکم بر ماموریت های پلیس باید مورد توجه قرار گیرد و در قوانین مدون سه بعد حفظ مصالح جامعه، حفظ منافع سازمان و حفظ منافع مامور در نظر گرفته شود. وی اظهار امیدواری کرد که با تصویب لایحه جدید، هم کارگزار و هم سایر افراد جامعه آسیب کمتری ببینند.

216216



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7657

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *