5 روش موثر مبارزه با امام کاظم علیه السلام با حاکمان ظالم



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، حجت الاسلام والمسلمین ناصر رفیعی; رئیس مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی جامعه المصطفی(ص)، ششم بهمن ماه در همایش «سیره امام کاظم (علیه السلام)؛ «مقاومت و استکبارستیزی» که توسط بنیاد علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی دفتر قم گفت: مرحوم حمیری از سن 5 سالگی که امام کاظم (ع) 5 ساله بود گفت: گروهی از یهودیان نزد پدرم آمدند و گفتند در تورات می خوانیم که خداوند به فرزندان ابراهیم کتاب و نبوت و امامت داد و او گفت : همیشه این گونه بوده است که حق اولیای خدا غصب شده و به آنها ظلم شده است و بندگان نیز شکرگزار خداوند هستند: الذین کافرون آیات خدا را می خوانند و پیامبران را غیر از حق می کشند و آنان که از شریعت پیروی می کنند، عذاب دردناکی خواهند داشت.

به نقل از ایکنا ؛ حجت الاسلام والمسلمین نصیر رفیعی افزود: از این ماجرا متوجه می شویم که بعد از ماجرای صلح امام حسن (ع) حکومت از ائمه گرفته شده است، اما هرگز به معنای تایید حاکمان نبوده است. ائمه با آنها ارتباط مستقیم داشتند. در خصوص مقاومت و رویکرد استکبارستیزی امام کاظم علیه السلام چند نکته قابل ذکر است; ابتدا تماس مستقیم با استانداران؛ وی در دوران امامت خود با خلفای متعددی روبرو شد که اکثراً از معاصران هارون الرشید بودند. در آغاز خلافت، هارون با امام (علیه السلام) ملاقات کرد و از او پرسید که تو کیستی، امام در پاسخ فرمود: من پیشوای قلوب مردم هستم و تو پیشوای بدنهای مردمی. یک پاسخ کاملا سیاسی است.

رفیعی تصریح کرد: روایت شده که هارون درد دل شدیدی داشت و هر پزشکی که می آوردند جواب نمی داد، به نزد امام رفتند تا برای او دعا کنند. امام دعا کرد و فرمود: خدایا ذلت گناه و شکوه طاعت را به من نشان بده. خدایا همانطور که ذلت گناه را به او چشاندی، طاعت ما را نیز به او بچشان. این دعا خود سیاسی است.

استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در بازدید امام از عمارتی که هارون ساخته بود، فرمودند که این عمارت عمارت ستمگران است زیرا برای استفاده شخصی ساخته شده است. امام فرمودند مردم استفاده کنند نه اینکه شخصی باشد. باز هم در روایت آمده است که وقتی هارون خواست امام کاظم علیه السلام را دستگیر کند، خود را به پیامبر منسوب کردند و اعلام موضع کردند.

حجت الاسلام رفیعی نفی همکاری دوستان و یاران امام با دربار را یکی دیگر از لشکرکشی های امام علیه حاکمان طاغوت دانست و گفت: امام خطاب به یکی از یاران خود که در دربار کار می کرد، فرمودند: «ای زیاد، اگر مرا از بلندی پرتاب کنند، بیشتر از اینکه بخواهم برای یکی از این افراد کار کنم، تکه تکه می شوم، البته امام استثنا کردند. چند مورد این است که شخصی مانند ابن یقطین در دربار کار می کند و مشکلات مردم را حل می کند، مثال دیگر ماجرای صفوان است که امام او را از همکاری با هارون نهی کرده است.

توسعه تفسیر آیات

این استاد دانشگاه با بیان اینکه نوع سوم مبارزات امام با حاکمان، تفسیر آیاتی است که جنبه ظلم ستیزی دارد، افزود: 275 روایت از امام کاظم علیه السلام در مورد مبارزه با ظلم و حاکمان ظالم یافتم که عبارتند از. در ذیل آیات آمده است; از جمله آیه 58 نساء; هر که شفاعت خیر کند، نصیبی از آن نصیب او شود. و هر کس شفاعت بدی کند از آن نصیب او باشد. خداوند برتر از همه چیز است; که در آن حضرت فرمود: «ما ائمه علیهم السلام در امانت هستیم، البته به معنای تأویل و اطلاق از طریق اسقاط خصوصیت است».

وی افزود: آیه دیگر; آیا نمی دانی که خداوند از آنچه در آسمان ها و آنچه در زمین است به شما منت نهاده و فضل ظاهری و باطنی خود را بر شما نازل کرده است؟ مردمی که بدون علم و راهنمایی و کتاب روشنگر درباره خدا مجادله می کنند. بر اساس بیان امام در ذیل این آیه، برکات ظاهری ظاهری است; اشاره حضرت حجت به نعمت باطن حضرت حجت است و ما نعمت ظاهری هستیم. از امام در مورد فاحشه در آیه; بگو آنچه را پروردگار فواحیان نهی کرده است نه ظاهر و نه باطن و نه گناه و نه زنای غیر از حق، و برای خدا شریک قرار دهید. پرسیدند چرا بر سلطانه نازل شده و گفتند: علی الله چرا نمی دانی و گفتند قرآن ظاهر و باطن دارد و هر چه خداوند فرموده حرام است. ظاهر است و مراد از باطن، حاکمان همانند.

رئیس مجتمع آموزش عالی زندگی و تاریخ جامعه المصطفی(ص) با بیان اینکه هارون از امام پرسید چرا شما را فرزندان رسول الله (ص) می خوانند چرا که اعراب فرزندان دختر را به آنها نسبت نمی دهند. آن حضرت آیه 85 و 86 سوره انعام را که نام ده پیامبر (ص) در آن ذکر شده است تلاوت کرد و فرمود: در اینها. آیات عیسی (ع) منسوب به فرزندان ابراهیم است و می دانیم که عیسی از طریق مادرش نزد ابراهیم (علیه السلام) آمده است. یا در آیه; و اگر فضل و رحمت خدا بر تو نبود، زکی از تو برای همیشه باقی نمی ماند، ولی خداوند زکی را به هر که بخواهد می دهد. سامی علیم

14 هزار روایت توضیحی

وی افزود: ما 14 هزار روایت تفسیری داریم که نیمی از آنها تفسیر و باطنی است که آیه از معنای مستقیم خارج نمی شود و با لغو خصوصیت، تفسیر باطنی می کنیم. در ذیل آیه فرمودند مراد از لطف خدا رسول خدا و مراد از رحمت امیرالمؤمنین(ع) است.

رفیعی با اشاره به روش دیگر امام کاظم(ع) در استکبار ستیزی، افزود: روش دیگر امام(ره) بحث توسعه معنای امامت و تأکید بر جایگاه و شرایط امام بود و هیچکس نمی تواند آن را بگیرد. جایگاه امام مثلاً از امام (علیه السلام) منقول است که هر کس بر امام خود تقدّم کند یا بر امامی که مطیع نباشد، دست دوستی به سوی حاکم ظالم دراز کند، با خدا در ستیز است. و خداوند او را به جهنم می افکند و هیچ عملی از او پذیرفته نیست. نیست

وی ادامه داد: در روایت دیگری فرمودند اگر رهبر عادل باشد به خود پاداش می دهد و مردم شکرگزار باشند و اگر ظالم است صبر کنید و برای خود مال جمع می کند. در روایت دیگر فرمودند فلانی حکومت را بپذیرد که چند ویژگی دارد; اولاً اگر بداند هر چه می پرسند، یعنی علم و دانش دارد و هارون چنین نبود. ثانیاً وقتی همه ناتوان هستند می توانند صحبت کنند و این علم و بیان علم است و سوم کسی که در همه مسائل نصیحت کند.

استاد جامعه المصطفی (علیه السلام) با بیان اینکه امام کاظم (علیه السلام) در خانه دارای شمشیر، قرآن و لباس خشن بود که به فرموده رهبر انقلاب، شمشیر نماد جهاد است، مصحف نماد فرهنگ و لباس خشن نماد زهد است و ادامه داد: یکی از راویان می گوید من وقتی این سه را دیدم قصد تمسخر داشتم اما هنوز چیزی نگفته بود برای عذرخواهی به خانه دیگری رفتم، اما یک بیت دیگر در مورد بخشش گفتند، یعنی دوباره فکر بنده را خواندند.

وی افزود: هارون با اینکه حکومت قدرتمندی داشت اما فقر در جامعه بسیار بود. امام از 9 طریق یعنی وقف، خمس، زکات، صداقت و… پول می گرفت و یک سری کیسه درست کرده بود و از صد تا هزار دینار در آن می گذاشت و بین فقرا تقسیم می کرد. ) معروف بود و می گفتند هر که این سر را می گرفت از فقر نجات می یافت.

حجت الاسلام رفیعی افزود: عیسی بن محمد می گوید مزرعه ای داشتم که ملخ آن را ویران کرد و از غم زانو زده بودم. امام کاظم علیه السلام به من فرمود که درآمد این زراعت چقدر است و من گفتم 120 دینار، ولی امام 150 دینار با دو شتر به این شخص داد. امام به این شخص فرمود در مصیبت نیفتی و از آنجا برخیز و شروع کن. در کربلا همه چیز از دست رفت، اما حضرت زینب دست از تلاش برنداشت.

این استاد دانشگاه در پایان گفت: استکبار ستیزی امام کاظم (ع) در 5 محور بیان شد; برخورد صریح و مستقیم با حاکمان؛ نفی همکاری با حاکمان، دستگیری از فقرا، توسعه تفسیر و معنای آیات قرآن و توسعه معنای امامت و تأکید بر این مقوله.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7225

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *