6 نوع توهین به دیگران و مجازات آن را بشناسید



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانجرم توهین یکی از جرایم علیه حیثیت اخلاقی افراد محسوب می شود. توهین در لغت از ریشه وهان به معنای شل کردن، تحقیر و سبک کردن در نظر مردم عادی جامعه است.
شیعه نیوز نوشت: وقتی گفتار یا رفتاری قابل تعقیب و مجازات به عنوان جرم توهین باشد، در صورتی که شرایط لازم برای تحقق جرم را داشته باشد.
جرم توهین یکی از جرایم علیه حیثیت اخلاقی افراد محسوب می شود. در لغت، توهین از ریشه «واهان» به معنای شل کردن، تحقیر و سبک کردن است و در اصطلاح به هر رفتاری (چه فعل، گفتار، اشاره یا نوشتار) اطلاق می‌شود که به نحوی موجب تحقیر یا تحقیر شود. و روشن شدن آبروی یک نفر در نزد مردم عادی جامعه.

توهین می تواند کلامی یا فیزیکی باشد. توهین عملیاتی با انجام رفتارهایی مانند پرتاب یک شی به سمت دیگری حاصل می شود.

انواع توهین و مجازات آنها
توهین در قانون به دو صورت ساده و تشدید تقسیم می شود.
رکن قانونی جرم توهین ساده در ماده 608 قانون مجازات اسلامی (بخش مجازات) بیان شده است. این ماده مقرر می دارد: اهانت به اشخاص مانند فحاشی و استفاده از الفاظ رکیک در صورتی که موجب قذاف نشود. [مستوجب]جریمه درجه شش خواهد بود.
توهین تشدید شده نیز گاهی بر اساس شخصیت و موقعیت طرف هتاک جرم انگاری می شود، مانند ماده 609 قانون مجازات اسلامی (هرکس حسب سمت یکی از روسای قوای سه گانه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا وزرا یا وزرا، حسب سمت و سو). یکی از نمایندگان شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات و یا کارمندان وزارتخانه ها و مؤسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها در حین انجام وظایف یا به دلیل متخلف بودن باید به حبس از چهل و پنج روز تا سه ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق یا از شش میلیون و ششصد هزار تا هشتاد و دو میلیون و پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد. تشدید شده از قبیل ماده 619 قانون مجازات اسلامی (هر کس در اماکن عمومی یا معابر توهین یا مزاحم اطفال شود یا در صورتی که به زنان توهین کند یا با الفاظ و حرکات مخالف حیثیت آنان توهین کند به حبس از دو تا شش محکوم خواهد شد. ماه و تا 74 ضربه شلاق. (هرکس به مقدسات اسلام یا هر یک از پیامبران عظام یا ائمه طاهرین (علیه السلام) یا حضرت صدیقه طاهره (علیها السلام) اهانت کند در صورتی که مشمول حکم سبل النبی باشد اعدام می شود و در غیر این صورت به مجازات محکوم می شود. حبس از یک تا پنج سال.) گاهی توهین کبیره، نحوه ارتکاب آن است، مانند طنز، گاهی با ارتکاب تشدید، مانند استفاده از مطبوعات یا استفاده از رایانه، و گاهی توهین شدید، ماهیت آن است. انتساب، مانند افترا، افترا عملی، تهمت.

شرایط جرم تلقی شدن توهین چیست؟
شرایط لازم برای تعقیب و مجازات توهین به عنوان جرم به شرح زیر است:

1- اصالت شخص
توهین به اشخاص حقوقی جرم محسوب نمی شود مگر اینکه به یکی از اعضای آن شخص حقوقی که شخص حقیقی است توهین شود.

2- رفتار توهین آمیز
توهین به معنای توهین آمیز بودن رفتار است. توهین آمیز بودن رفتار به این معناست که آن رفتار در عرف و فرهنگ یک جامعه، حرف یا عمل توهین آمیز تلقی می شود. بنابراین، ملاک توهین آمیز بودن یک رفتار یا گفتار، ملاک فردی نیست. بلکه تشخیص توهین آمیز بودن رفتار در برابر عرف است.

3- مخاطب خاص
جرم توهین زمانی محقق می شود که گفتار یا رفتار توهین آمیز متوجه شخص خاصی باشد. پس وقتی شخصی بدون ذکر مصادیق به گروهی عام توهین می کند این کار جزو جرم توهین نمی باشد. البته این بدان معنا نیست که توهین فقط به یک فرد خاص باشد، بلکه باید به گروه خاصی نیز توهین شود.

4- سرزندگی مخاطب
توهین به میت و میت جز در مواردی که شارع به طور خاص آن را جرم دانسته جرم نیست مگر اینکه عرفا توهین به میت را توهین به بازماندگان بدانند.

5- حضور یا توهین عمومی
توهین در صورتی جرم است که شخصی توهینی مانند توهین تلفنی، پیامک، دوربین مداربسته و غیره را ببیند یا بشنود.

علنی بودن به معنای حضور شاهد در محل وقوع توهین نیست، بلکه ارتکاب توهین در محلی که آماده حضور شاهد است نیز علنی محسوب می شود، حتی اگر شاهدی در آن لحظه حضور نداشته باشد. .

6- توهین صریح
صریح بودن توهین به این معناست که گفتار یا کردار توهین کننده مستقیماً نشان دهنده قصد او از توهین باشد. بنابراین کنایه یا گفتاری که به طور غیرمستقیم حاوی مفاهیم توهین آمیز باشد جرم محسوب نمی شود.

جرم توهین، جرم مطلق محسوب می شود، یعنی مقید به نتیجه نیست; بنابراین حتی اگر مخاطب عملاً تحت تأثیر توهین دیگری قرار نگیرد، باز هم طبق عرف، جرم توهین صرفاً به دلیل توهین آمیز بودن رفتار مرتکب واقع شده است.

در نهایت عمدی بودن یا نبودن توهین شرط نیست، به این معنا که توهین شرط نیست که شخص بدون فکر صحبت کرده باشد یا نه; بنابراین صرفاً با استفاده از الفاظ توهین آمیز (یا نوشتن آنها یا انجام رفتار توهین آمیز) با احراز سایر شرایط ذکر شده، جرم توهین صورت گرفته و ادعای شخص متخلف مبنی بر استفاده از این کلمات، مثلاً در دعوی قضایی و از شدت عصبانیت ذهنش از بین رفته و از اعمال و گفتار خود آگاه نیست، تأثیری در تحقق جرم ندارد.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7728

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *