8 توصیه مهم برای جلوگیری از دیابت



به نقل از یوبیک آنلاین، حدود 7.5 میلیون نفر در ایران به دیابت مبتلا هستند. این در حالی است که تعداد افرادی که در مرحله پیش دیابت هستند تقریباً دو برابر تعداد افراد دیابتی است.

همشهری آنلاین در نقل ازی نوشت: احتمالاً اصطلاح پیش دیابت را شنیده اید. اگر تا امروز چیزی در مورد آن نشنیده اید، باید مراقب باشید و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.

مسئله این است که پیش دیابت مرحله ای قبل از دیابت است که اگر سبک زندگی خود را تغییر دهید قابل برگشت است، اما اگر مراقب خودتان نباشید ممکن است به دیابت نوع 2 مبتلا شوید و در این صورت راهی ندارید. برگشته و باید با این بیماری زندگی کنی. و 24 ساعت شبانه روز عوارض را تحمل کنید و تا آخر عمر دارو مصرف کنید.

پیش دیابت وضعیتی است که در آن قند خون بالاتر از حد طبیعی است اما کمتر از محدوده دیابت است. آزمایش های مختلفی برای تشخیص این بیماری وجود دارد. از آزمایش قند خون ناشتا گرفته تا آزمایش قند خون بعد از دو ساعت و قند خون بعد از سه ماه و … اگر قند خون شما بین 100 تا 125 باشد یعنی در مرحله پیش دیابت هستید و یک قدم به آن نزدیکتر شده اید. به دیابت اگر قند خون شما بالای 125 باشد به این معنی است که دیابت نوع 2 دارید.

تعداد افراد پیش دیابت 2 برابر دیابتی هاست!

تعداد افرادی که در مرحله پیش دیابت هستند 2 برابر افراد مبتلا به دیابت است. این آماری است که اخیرا وزارت بهداشت اعلام کرده است. بر اساس این آمار، حدود 7.5 میلیون نفر در ایران مبتلا به دیابت هستند و تخمین زده می شود که بیش از 13 میلیون نفر به پیش دیابت مانند «اختلال قند ناشتا» یا «اختلال تحمل گلوکز» مبتلا باشند. بنابراین اگر جمعیت 85 میلیونی کشور را در نظر بگیریم، در مجموع حدود 20 میلیون نفر به دیابت و پیش دیابت مبتلا هستند.

دکتر شکور امیدی، رئیس انجمن دیابت ایران می گوید: «نه تنها بیش از یک سوم مردم ایران از یک نوع دیابت رنج می برند، بلکه حدود 70 درصد دیابتی ها از بیماری خود اطلاعی ندارند، علاوه بر این، سن این بیماری در کشور کاهش یافته و به دبیرستان و راهنمایی رسیده است.

خبر بد این است که دیابت نوع 2 یک بیماری خاموش است و علائم بالینی خاصی ندارد. بنابراین، تقریبا نیمی از افراد مبتلا از بیماری خود اطلاعی ندارند. بر خلاف دیابت نوع 1 که پر سر و صدا است و علائم آشکاری دارد و معمولا از دوران کودکی و نوجوانی شروع می شود.

تنها راه برای اینکه بفهمیم در آستانه ابتلا به دیابت هستیم یا نه این است که هر 6 ماه یک بار برای آزمایش خون یا چکاپ برویم و وزن خود را کنترل کنیم تا هرگز دچار اضافه وزن و چاقی نشویم. توده بدن ما نباید از 25 بیشتر شود انجام این دو کار به خصوص برای افرادی که سابقه خانوادگی دیابت نوع 2 دارند یک ضرورت است و شوخی نیست.

چگونه بفهمیم پیش دیابت داریم؟

درست است که پیش دیابت معمولاً بدون علامت است، اما علائم هشداردهنده ای وجود دارد که به ما می گوید ممکن است در راه دیابت باشید. علائمی مانند اضافه وزن، چاقی به خصوص چاقی شکمی، سابقه خانوادگی دیابت، فشار خون بالا، کلسترول و تری گلیسیرید بالا و حتی مشکلاتی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک.

اگر 2 مورد از این علائم مهم را دارید – برای مثال، اگر هر دو چاق هستید و سابقه خانوادگی دیابت دارید – ممکن است در آینده نزدیک به این بیماری مبتلا شوید.

رئیس انجمن دیابت ایران می گوید: اگر دو بار متوالی قند خون ناشتا بالای 126 باشد، می گوییم دیابت دارد. بنابراین لازم است همه افراد حداقل سالی یک بار برای آزمایش خون مراجعه کنند. در دنیا نرم افزارهای دقیقی طراحی شده که با پرسیدن چند سوال به فرد می گوید دیابت دارد یا نه.

دیابت بیماری است که می تواند به تمام اعضای بدن آسیب برساند و هیچ عضوی از این بیماری مصون نیست. دکتر امید این را می گوید و ادامه می دهد: وقتی قند خون بالا می رود نه وارد سلول می شود نه می سوزد و نه انرژی آزاد می کند. بلکه باعث غلظت خون می شود، خون به دلیل غلظت زیاد نمی تواند جریان یابد. وقتی خون حرکت نمی کند نمی تواند غذا و دارو را به اعضای بدن برساند و در نتیجه همه اعضای بدن درگیر می شوند.

8 توصیه مهم برای جلوگیری از پیش دیابت

متخصصان تاکید می کنند که حتی در صورت داشتن سابقه خانوادگی دیابت، با اصلاح سبک زندگی می توانید خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را تا حد زیادی کاهش دهید و حتی از آن پیشگیری کنید. ژنتیک نقش مهمی در بروز بیماری ها دارد، اما سبک زندگی سالم می تواند تاثیر ژنتیک را تعدیل کند یا حداقل شروع این بیماری را برای چندین دهه به تاخیر بیندازد.

مطالعات نشان داده اند که با اصلاح سبک زندگی، حتی در افرادی که سابقه خانوادگی دیابت قوی دارند، می توان خطر ابتلا به دیابت را 50 تا 80 درصد کاهش داد. اگرچه احتمال ابتلا به دیابت در افراد دارای سابقه خانوادگی به دلیل ژنتیک هرگز صفر نیست، اما یک سبک زندگی سالم می تواند شروع دیابت را برای چندین دهه به تعویق بیندازد.

برای اینکه از مرحله پیش دیابت دور شویم و خود را از دیابت نوع 2 نجات دهیم، انجام کارهایی ضروری است که در بالا به برخی از آنها اشاره کردیم.

اصلاح رژیم غذایی: شما نمی توانید اضافه وزن یا چاق باشید و انتظار داشته باشید که دیابت نداشته باشید. شما نمی توانید غذاهای حاوی قند، شکر و چربی را به اندازه ای که می خواهید در طول روز بخورید و انتظار داشته باشید که بیمار نشوید. بنابراین اولین قدم برای دوری از دیابت، مصرف غذاهای کم کالری، کم چرب و کم قند و افزایش فیبر (سبزیجات، میوه ها، غلات کامل) است. همچنین باید از نوشیدنی های شیرین خودداری کنید.

کاهش وزن: حتی کاهش ۵ تا ۷ درصدی وزن بدن می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را تا ۵۸ درصد کاهش دهد. بنابراین، اگر اضافه وزن یا چاق هستید، حتماً کاهش وزن را در برنامه خود قرار دهید. زیرا چاقی یکی از مهم ترین عوامل خطر دیابت نوع 2 است. به خصوص اگر سابقه خانوادگی دیابت داشته باشید.

فعالیت بدنی: نه تنها باید وزن خود را کنترل کنید و خوش اندام شوید، بلکه باید فعالیت بدنی کافی نیز داشته باشید. 150 دقیقه ورزش هوازی متوسط ​​در هفته (مانند پیاده روی سریع، شنا در استخر، دوچرخه سواری و …) می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد و حتی آن را به صفر برساند. می توانید حداقل 2 بار در هفته تمرینات قدرتی انجام دهید. بسته به ظرفیت و کشش بدن خود یک نوع ورزش را انتخاب کنید و به آن پایبند باشید.

مدیریت استرس: ارتباط بین استرس و دیابت از نظر علمی ثابت شده است. پس لازم است استرس روزانه خود را به طرق مختلف کاهش و کنترل کنید.

خواب کافی و با کیفیت: خب، نامنظم بودن و ناکافی بودن یکی از مولفه هایی است که ما را در مسیر دیابت قرار می دهد. بنابراین برنامه ریزی کنید که 6 تا 8 ساعت در شب بخوابید. علاوه بر این، بسیار مهم است که هر شب در ساعت مشخصی بخوابید و صبح در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید. خواب کافی، منظم و با کیفیت می تواند استرس روزانه را کنترل کند. بنابراین ارتباط زیادی با یکدیگر دارند.

کنترل فشار خون و چربی خون: شاید فکر کنید فشار خون بالا چه ارتباطی با دیابت دارد؟ اما باید بدانید که فشار خون بالا و چربی خون بالا با ایجاد التهاب مزمن و آسیب رساندن به رگ های خونی باعث افزایش مقاومت به انسولین می شود. فشار خون بالا باعث اختلال در جریان خون به پانکراس و کاهش تولید انسولین می شود. همچنین چربی های ناسالم باعث تجمع چربی در کبد و ماهیچه ها شده و کنترل قند خون را با مشکل مواجه می کنند.

ترک سیگار و الکل: الکل حاوی کالری زیادی است و مصرف زیاد آن می تواند باعث چاقی بخصوص در ناحیه شکم شود که خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد. علاوه بر این، الکل می تواند عملکرد طبیعی کبد را مختل کند. کبد نقش مهمی در تنظیم قند خون دارد و اختلال در آن می تواند باعث افزایش قند خون شود. سیگار کشیدن همچنین با افزایش چربی شکمی که عامل اصلی مقاومت به انسولین است، همراه است.

چکاپ سالانه: آزمایش خون سالانه یا 6 ماهه را نادیده نگیرید. زیرا بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت نوع 2 تنها با انجام آزمایش خون خود را نشان می دهند یا به شما هشدار می دهند که در آستانه ابتلا به آن هستید و بنابراین تنها پس از معاینه می توانید به درستی از سلامت خود مراقبت کنید.

با رعایت این توصیه ها می توانید پیش دیابت را دور زده و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهید. حتی اگر سابقه خانوادگی این بیماری را داشته باشید.

233236



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7269

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *