وقتی جبرئیل به پیامبر(ص) گفت من بعد از تو به زمین باز نمی گردم/ مصحف فاطمی چیست و چه کسی آن را نوشته است؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، مقام والای و بزرگوار حضرت زهرا علیهاالسلام به عنوان دختر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و مادر حسنین در منابع شیعه و سنی روشن است و همگان به آن اذعان دارند، از این رو در طول تاریخ اسلام، وجود دارد. مطالب و منابع فراوانی در این باره بانوی بزرگوار تولید شده است که می توان آن را میراث علمی حضرت زهرا (س) دانست که رویدادی مهم و ارزشمند برای علاقمندان به معرفی، بررسی و تبیین این میراث.

به نقل از ایکنا ؛ حجت الاسلام سید محمد طباطبایی در سلسله سخنرانی های مؤسسه پارسمان به بررسی موضوع «میراث علمی حضرت زهرا(س)» پرداخت.

قسمت اول این سخنرانی با عنوان «جذب دوست و دشمن با شرح فضائل و کرامت حضرت فاطمه علیهاالسلام» و قسمت دوم «علت کوچک بودن روایات حضرت زهرا سلام الله علیها» عنوان شده است. و قسمت سوم با عنوان «لوح فاطمه» است. س) چیست و چه تفاوتی با مصحف فاطمه (س) دارد؟

در جلسه قبل به این سوال پاسخ دادیم که مصحف فاطمی طبق روایات قرآن نیست. علت اینکه نام آن مصحف است صرفاً تشابه اسمی با مصحف عبدالله بن مسعود و مصحف عایشه و سایر اصحاب است، اما از نظر معنا و مفهوم متفاوت است.

درباره املای این مصحف روایات فراوانی وارد شده و به چهار صورت نقل شده است; یکی اینکه املا، شخص مستقیم خداوند متعال است، چنانکه امام صادق علیه السلام می فرماید: «خداوند به فاطمه (س) طلسم و وحی و الهام داد». برخی از روایات که این مصحف را املا می کنند، آن را فرشته و ملک خدا دانسته اند; روایت دیگری از امام صادق علیه السلام در این باره وجود دارد که می فرماید: «خداوند فرشته ای فرستاد تا حضرت صدیقه علیها السلام را تسلی دهد و مطالبی را بر او بخواند». دسته سوم روایات ادعا می کنند که مصحف فاطمه (علیها السلام) جبرئیل امین است. از امام صادق علیه السلام روایت است که می فرماید: «کسی که آمد و برای فاطمه علیها السلام مصحف خواند جبرئیل بود». دسته چهارم روایات نیز می گویند که رسول خدا(ص) این مصحف را برای حضرت فاطمه(س) می خواند.

در مورد مضمون مصحف فاطمه علیهاالسلام برخی می گویند این مصحف حاوی امثال و احکام و اخبار و شگفتی هایی است که امیرالمؤمنین علیه السلام برای دلجویی از حضرت فاطمه علیهاالسلام نوشته و عرضه داشت; زیرا پس از رحلت پیامبر(ص) و مسائل پس از آن، حضرت زهرا(س) از نظر روحی و روانی رنج های فراوانی کشید و حضرت علی(ع) مطالبی را املا و به ایشان عرضه داشت که از آن به مصحف می گویند. فاطمه. (س) ذکر شده است.

برخی نیز بیان کردند که مضمون این مصحف، مسائل شرعی و حاوی مسائل حلال، حرام و فقهی است، اما بسیاری این را رد می کنند که حضرت فاطمه (س) می خواست مسائل فقهی را از پدرش بیاموزد و می خواست آن را بنویسد. از این رو در مورد محتوای این مصحف روایات مختلفی وارد شده است.

درباره انگیزه تألیف چنین مصحفی در کتاب کافی از امام صادق علیه السلام روایتی آمده است که می فرماید: پیامبر 75 روز بعد از پدرش زندگی کرد و سخت اندوهگین شد و جبرئیل نازل شد و به آنان دلداری داد. پیامبر و او خبر می دهند که نگران نباشید، جایگاه پدرتان بسیار خوب است و بدانید که رسالت الهی در نسل شما ادامه خواهد داشت و فرزندان شما امامان خواهند بود. امت» یعنی جبرئیل، مسائلی که حضرت زهرا(س) را تسلی می دهد ذکر شده و امام صادق(علیه السلام) فرمودند که حضرت علی(علیه السلام) این مطالب را می نوشت، پس ایشان کاتب حضرت علی(ع) هستند.

امام رضا علیه السلام درباره اهمیت و جایگاه این مصحف می فرمایند «این از نشانه های امام است» یعنی امام عالم زمان است و در همه فضایل از همه برتر است. یکی از نشانه های امام این است که مصحف فاطمه (س) را در اختیار دارد و به امام بعدی می رساند.

به طور خلاصه، اگر بخواهیم روایاتی را که در مضمون مصحف فاطمه (علیها السلام) صحبت شده است بگوییم، این است که اخبار آینده از جمله مواردی است که در مصحف فاطمه (علیها السلام) آمده است. چه خواهد شد و حوادثی که در این مصحف رخ خواهد داد. آمده است؛ نبوت و تسلیت و اسامی پادشاهان و غیره تا روز قیامت همه آنچه در این مصحف مهم است. همچنین دستورات حضرت زهرا (س) نیز در این مصحف نوشته شده است. ابن رستم طبری نیز در این باره تعابیر دیگری گفته که دیگران نگفته اند. امام صادق (علیه السلام) نیز فرمودند مصحف فاطمه (علیها السلام) سه برابر قرآن است.

سؤالی که مطرح می شود این است که آیا جبرئیل بعد از پیامبر(ص) بر شخصی نازل می شود و مطالبی را بیان می کند؟ در روایات آمده است که جبرئیل با زمین خداحافظی کرد و به پیامبر(ص) گفت ای پیامبر(ص) این آخرین دیدار من با اهل زمین است و پس از تو هرگز به زمین نمی آیم. . این سؤال پیش می آید که چگونه جبرئیل پس از پیامبر (ص) بر حضرت زهرا (علیها السلام) نازل شد; سیوطی از علمای اهل سنت بیان کرده است که این حدیث بسیار ضعیف است و با آنچه مسلمانان معتقدند در تضاد است; چون معتقدیم ملائکه در شب قدر نازل می شوند و سرنوشت ما را می نویسند پس ملائکه همچنان نازل می شوند.

نورالدین حلبی در کتاب «سیره حلبی» شرح حال کسانی را آورده است که در حالی که پیامبر (ص) نبوده اند مالک خطاب شده اند. بنابراین این سوال پیش می آید که آیا غیر از پیامبر(ص) می توان از ملائکه الهام کرد؟ می گوییم بله، در تاریخ افرادی هستند که از آنها به عنوان محدث یاد می شود. محدث کسی است که مالک را نمی بیند، اما بدون اینکه با مالک رابطه داشته باشد مانند پیامبر(ص) این درک را داشته باشد و در تاریخ کسانی بودند که محدث بودند.

علامه امینی در جلد پنجم کتاب «الغدیر» فضایلی را که اهل سنت برای بزرگان خود نقل کرده اند آورده و می فرماید: «اگر آنچه شما می گویید درست باشد و فرقی نمی کند که دیگران داشته باشند، پس همین است. همچنین مناسب ائمه و به تفصیل در مورد محدث در اسلام، احادیث متعددی داریم که امامان ما (علیهم السلام) محدث هستند، اما مانند پیامبر (علیه السلام)، جبرئیل چنین نازل نشد، بلکه به طرق مختلف از ائمه (علیهم السلام) الهام شد و با مالک صحبت می کردند.

در قرآن نیز آمده است که خداوند از طریق فرشتگان با مریم (ع) صحبت کرد و گفت و گو می شود و مریم (ع) نیز با مالک صحبت می کند. در قرآن آمده است که فرشتگان با ساره همسر حضرت ابراهیم (ع) نیز صحبت کردند. همچنین در مورد مادر حضرت موسی (علیه السلام) که خداوند به او وحی کرد، اشاره شده است. مجموعه این آیات نشان می دهد که غیر از پیامبر می توان از سوی خداوند خطاب و الهام کرد و غیر ممکن نیست; بنابراین هیچ کس نمی تواند از این موضوع شکایت کند. ائمه (علیهم السلام) تصریح کرده اند که بعد از پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) پیامبری وجود ندارد، اما در الهام بودن منافاتی وجود ندارد.

کتاب «جعفر» مشتمل بر بلاها و خطرات و آنچه در آخرالزمان و آینده خواهد بود، است، اما اینکه جعفر و مصحف یکی باشند چنین نیست. در مورد مشاهده کتاب مصحف یا جعفر می توان به مسئله ولایت امام رضا (ع) اشاره کرد. وقتی مامون امام رضا علیه السلام را وادار به قبول سوگند ولایت می کند; معظم له نمی پذیرند و از پذیرش ولایت هادی امتناع می ورزند. وقتی علت این کار را می پرسند پیامبر اکرم می فرماید من در جعفر نگاه کردم و آن را ندیدم، یعنی امام (علیه السلام) علم غیب خود را در مصحف فاطمه (س) مستند می کند و می فرمایند. که دیدم چه کسی به سلطنت می رسد و خود من در آن ندیدم و این درست نیست و تو برای من نقشه کشیده ای.

شاهد تاریخی دیگر این است که در زمان امام صادق (علیه السلام) ابن حسن قیام می کند که به «قیام زکیه» معروف است; امام صادق (علیه السلام) می فرماید من دو کتاب در اختیار دارم که نام محمد بن عبدالله در هیچ یک از آنها ذکر نشده است. برخی مانند مرحوم سید محسن امین صاحب «اعیان الشیعه» گفته اند که ما دو مصحف داریم. یکی در زمان پیامبر(ص) و دیگری بعد از رحلت پیامبر(ص) نوشته شده است.

یکی از نشانه های امام داشتن مصحف است که امام رضا (علیه السلام) و امام صادق (علیه السلام) بر عملی بودن آن تأکید کردند، اما کجاست و کسی آن را دیده است، باید گفت که خیر; ما شیعیان معتقدیم که این مصحف به عنوان امانت در اختیار امام زمان (عج) است و تا زمانی که امام ظهور کند نزد آن حضرت محفوظ است و به مصلحتی که فکر می کنند خوب است عمل می کنند. و آنچه خدا دستور داده است.

شخصی به نام اکرم برکت عاملی کتابی نوشته است که بیشتر این مطالب در این کتاب نوشته شده است و این کتاب توسط آقای عبدالله امینی به فارسی ترجمه و با نام مصحف فاطمی (علیه السلام) توسط «دلیل ما» منتشر شده است. انتشارات استاد محمدعلی مهدوی راد نیز کتابچه ای به نام «نوعی تحقیق در مصحف فاطمه(س)» منتشر کرده است که کتاب خوبی است.

میراث حضرت صدیقه طاهره (علیها السلام) منحصر به لوح و مصحف فاطمه (علیها السلام) نیست; روایات ایشان ابعاد اخلاقی و تربیتی زیادی دارد که می تواند مصداق ما باشد. غیر از این ادعیه از ابن طاووس و دیگران نقل شده است. آیت الله علی نظری منفرد کتابی به نام تنها سوغات منتشر کرده است. دعایی است که در مسائل مختلف به کار می رود. دعای مخصوص حضرت زهرا علیهاالسلام و تسبیح حضرت زهرا علیها السلام نیز هست که آثار بسیار عجیبی برای آن نقل شده است.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7258

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *