این زن به دستور شهید اول مقام زن شد



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، فاطمه ست المشایخ یکی از زنان مشهور شیعه در قرن هشتم و نهم است که خانواده اش به شرافت، تقوا، علم و فضیلت شهرت داشتند. او در منطقه شام ​​پا به عرصه وجود گذاشت و چهارمین فرزند شهید اول محمد بن مکی بود.

به روایت حوزه، ست المشایخ بانویی ارجمند، فاضل، عالم، فقیه، صالح و علاقه مند به علم بود که در دامان پدر بزرگوارش پرورش یافت و به درجات عالیه علم و دانش نایل شد. کنیه او «ام الحسن» و کنیه معروفش ست المشایخ است.

* اصل و نسب و خانواده

«فاطمه ست المشایخ» یکی از شخصیت ها و فقهای مشهوری است که پدر و مادر و اجدادش همگی از خردمندان و علمای جهان اسلام به شمار می رفتند.

ایشان در خانواده ای محترم پرورش یافتند که همه اهل علم و فضیلت و تقوا بودند که در راه نشر معارف اسلامی تلاش کردند. نسب او به چهار طایفه بزرگ و مهم عرب در آغاز اسلام می رسد، قبایل ینی همدان، اوس، خزرج و متال.

* شخصیت پدر

پدر فاطمه، شیخ شمس الدین محمد بن احمد بن مکی جزینی عاملی شامی مطلبی اوس خزرججی همدانی به «شهید اول» معروف است.

وی در یکی از خانواده های عالم و بزرگ شیعه در روستای جزین از نواحی جبل عامل چشم به جهان گشود. شیخ جمال الدین مکی، اسدالدین زیغ جزینی، فخرالمحقین (فرزند علامه حلی)، تاج الدین سید محمد بن قاسم، سیدعمیدالدین عبدالمطلب، سید ضیاءالدین و قتال ال. -دین رازی از اساتید شهید اول هستند.

العقیده، اربعون حدیث، مزار، مجمع اجازات، دیوان شعر، الفیه، البیان و غایة المراد فی شرح نکات الارشاد و چند کتاب دیگر از آثار قلمی اوست که مشهورترین آنها اللمع الدمشقیه است. در سال 768 هجری قمری به شهادت رسید.

* شخصیت مادر

مادر فاطمه (س) بانویی صاحب نظر در فقه و عالم بود و مورخان نام او را در تاریخ «ام علی» ثبت کرده اند. در برخی منابع آمده است: علت ملقب شدن همسر شهید به ام علی این بود که پسر وسطی او که علی نام داشت از سایر برادرانش دانشمندتر و با فضیلت تر بود. او دختر اسدالدین ضیغ جزینی از علما و فقهای بزرگ جبل امل بود. ام علی از پدر بزرگوار و همسرش علوم بسیاری آموخته بود. شهید اول همیشه از او تجلیل می کرد و زنان را برای فراگیری مسائل فقهی به او ارجاع می داد. شیخ حر عاملی در مورد این بانوی عالم و فقیه چنین نوشته است: «ام علی زنی با فضل و دانش، پارسا و اهل عبادت بود…

* شخصیت برادران

فاطمه سه برادر داشت:

* شیخ رضی الدین ابوطالب محمد که از پدرش حدیث نقل کرده و شیخ حر عاملی درباره او می گوید: او عالمی فاضل و بزرگوار بود که از پدرش ابن معایه و دیگران حدیث می کرد.

*ضیاءالدین ابوالقاسم علی، که او نیز عالم، محقق، وارسته و متقی بود که از پدرش و سایر فقها حدیث نقل می کرد.

* شیخ جمال الدین ابومنصور حسن، این برادر نیز دانشمند، فقیه و محقق بوده که از پدرش حدیث نقل کرده است.

* شخصیت علمی

فاطمه ست المشایخ به علم علاقه زیادی داشت. وی از شاگردان پدرش بود و هر چه بیشتر از دانش آن فقیه بزرگوار بهره برد. پدرش همیشه فاطمه را می ستاید و شاگردان را برای تربیت به او می سپارد. در تربیت شاگردانی که پدرش به او می سپردند نیز بسیار دقت و کوشا بود تا جایی که او را ست المشایخ به معنای صاحب الحدیث نامیدند. او از زنان بزرگ شیعه بود که میزان علم و تقوا و بی‌اعتنایی به دنیا و تلاش فراوان او برای کسب کرامت و کرامت انسانی در تاریخ مشخص است. بر اساس اسناد تاریخی، این زن عالم اسلام تنها برای رضای خدا و در ازای دریافت چندین کتاب فقهی علمای شیعه و قرآن که هدیه سلطان علی بن موید، حاکم سران بود، ظهور کرد. خراسان، به پدرش، از تمام اموالی که پدرش به او داده است. وقت گذشتن و بخشیدن آنها بود.

* برای نقل روایت اجازه بگیرید

فاطمه ست المشایخ از مشایخ از جمله پدرش محمد بن مکی و استاد پدرش تاج الدین سید محمد بن قاسم معروف به ابن معایه که از فقهای بزرگ حله و از شاگردان علامه حلی و استاد بزرگ در علوم فقه و حدیث و شعر و ادب. او شمرده بود و در علم انساب مهارت و تخصص داشت، اجازه نقل حدیث را گرفت.

* از نظر بزرگان

مترجمان مشهور شیعه، مقام علمی و مقام والای معنوی شیث المشایخ را چنین ستوده اند:

شیخ حر عاملی درباره او می نویسد: او بانویی دانشمند، فاضل، فقیه، صالح و پارسا بود و از بزرگان ستایش او را شنیده ام. از پدرش روایت می کرد. پدرش، محمد بن مکی، او را بسیار ستود و به زنان سفارش کرد که از او الگو بگیرند و به آنها توصیه کرد که از او در مورد احکام حیض (خصوصاً برای زنان) و نماز سؤال کنند.

سید محمد باقر خوانساری درباره او می نویسد: فاطمه ست المشایخ عالم و فقیهی فاضل بود و در میان زنان شیعه نمونه بود و همتای او فاطمه سیده المشایخ دختر ابن معایه و دختر مولانا است. مجلسی اول.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7230

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *