
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، همزمان ثبت نام دارندگان فیش های حج تمتع برای شرکت در حج 1404 ادامه دارد. از زمان اعلام آغاز ثبت نام تاکنون 70 درصد ظرفیت کاروان ها تکمیل شده است و در صورت ادامه این روند اولویت های بعدی برای ثبت نام فراخوان خواهد شد.
طبق روایت ایکنا، البته می دانیم که حج فقط برای افرادی که توانایی مالی و جسمی دارند واجب است. اما با توجه به ساختار خاص اعزام زائران در ایران، تنها افرادی می توانند به حج مشرف شوند که فیش حج داشته باشند. آخرین ثبت نام فیش حج تمتع در کشورمان در سال 1385 انجام شد که در آن زمان عده ای که تمکن مالی داشتند برای شرکت در حج اقدام به خرید فیش های حج تمتع می کردند اما به دلیل فروش چند برابری فیش های حج از سهمیه محدود ایران و تعطیلی حج به دلیل ویروس کرونا و عوامل سیاسی، سال هاست که تعداد زیادی از دارندگان کوپن حج در انتظار اعزام هستند. این طولانی شدن زمان انتظار باعث شد بسیاری از دارندگان لغزش حاج تمتع به سن کهولت برسند و توانایی جسمانی خود را برای حضور در مراسم حج از دست بدهند.
از سوی دیگر، به دلیل نوسانات اقتصادی کشور، بسیاری از افرادی که توانایی خرید کوپن را داشتند، توانایی مالی خود را از دست داده اند. در این میان عده ای هم هستند که رسید ندارند اما بعد از سال 1385 به توان مالی رسیده و حج بر آنها واجب شده است.
از آنجایی که حج یکی از فروع دین است و هر مسلمانی باید بداند که آیا تمکن مالی برای حضور در حج دارد و آیا حج بر او واجب است یا خیر، گفت و گویی با حجت الاسلام مهدی ساجدی محقق حج و حج انجام داده ایم. مرکز تحقیقات زیارت بعثه مقام معظم رهبری در این خصوص. .
وی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان تشخیص داد که توانایی مالی حضور در حج را داریم؟ وی گفت: از نظر فقهی همه فقها پذیرفته اند که اگر انسان مبلغی غیر از هزینه های ضروری و مستمر زندگی خود داشته باشد که بر اساس آن می تواند به سفر حج برود و هزینه حج را نیز داشته باشد. هزینه های رفت و آمد و می تواند در ایام حج انجام دهد. اگر در مکه بماند و حج بجا آورد، چنین شخصی مستی محسوب می شود.
وی ادامه داد: شخصی که خانه دارد و مستاجر نیست، ماشین در شأن خودش دارد، جاندارانی در شأن خودش دارد و نیازی به خرید این چیزها ندارد و علاوه بر اینها می تواند هزینه کند. به حج برو و برگرد. البته برخی از فقها گفته اند که این هزینه باید در ماه هایی که حج انجام می شود بررسی شود.
حجت الاسلام ساجدی با اشاره به اینکه در عصر ما متقاضیان حج از سوی سازمان حج و زیارت به صورت ثبت نام به سرزمین وحی اعزام می شوند و این گونه نیست که هر فردی بتواند تصمیم بگیرد و به حج برود. وی گفت: بر این اساس، اگر بخواهیم استطاعت کنیم، بررسی کنیم که از دو حالت خارج نباشد. یا شخص قبلاً ثبت نام کرده و فیش حج دارد و یا فیش حج ندارد.
وی تصریح کرد: افرادی که ثبت نام نکرده اند و اکنون توانایی خرید فیش حج رایگان و پوشش هزینه های حج را دارند، توانمند محسوب می شوند و باید کوپن خریداری کرده و به حج مشرف شوند. اما افرادی که ثبت نام نکرده اند و فیش حج ندارند، با وجود اینکه هزینه ای را که سازمان حج و زیارت بابت اعزام به حج دریافت می کند، داشته باشند، به دلیل استطاعت مالی، واجد شرایط نیستند.
این محقق پژوهشکده حج و زیارت در ادامه گفت: فردی که ثبت نام کرده و قبض حج داشته باشد و بتواند مبلغ اعلام شده از سوی سازمان حج و زیارت را بدون استقراض و بدهکار شدن به راحتی پرداخت کند، توانا محسوب می شود.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که ثبت نام کرده اند و فیش دارند و اکنون اولویت آنها فرا رسیده است اما پولی برای پرداخت هزینه اعلام شده از سوی سازمان حج و زیارت (حدود 200 میلیون تومان) ندارند، این افراد واجد شرایط محسوب نمی شوند. البته میتوانند از فیشهایشان استفاده کنند، باید در سالهای بعد آن را نگه دارند تا بتوانند به حج بروند یا در صورت استطاعت، فیشهای حج خود را بفروشند. حج بر این شخص فعلاً واجب نیست، اما اگر در آینده توان مالی بیشتری یافتند، دوباره توانایی خود را بررسی کنند.
حجت الاسلام ساجدی درباره افرادی که در زمان ثبت نام توان پرداخت فیش حج را داشتند اما کوپن را خریداری نکردند، گفت: این افراد تنبل بودند و می توانستند ثبت نام کنند اما انجام ندادند و یا فکر می کردند می توانند در مراسم حضور یابند. حج در سالهای بعد اما کوپن نخرید. این افراد حاضرند و باید به هر طریق ممکن بروند، حتی اگر قرض بگیرند و بدهکار باشند، زیرا در زمان ثبت قبض حج، توان پرداخت آن را داشتند و حج بر آنها واجب بود، اما تنبلی کردند و حج است. هنوز بر آنها واجب است و باید بروند.
وی افزود: اگر شخصی در آن زمان پول اولیه برای خرید کوپن را نداشت یا انتظار نداشت که بتواند هزینه های بعدی حج را بپردازد و به همین دلیل ثبت نام نکرده است، به این معنی است که در انجام آن تنبلی نکرده است. وضعیتی که اکنون وجه حج که اگر سازمان حج و زیارت واجد شرایط باشد، اما پول خرید بلیت آزاد را نداشته باشد، حج بر او واجب نیست و با شرایط ثبت نام امکان پذیر خواهد بود. دوباره ملاقات کرد و او قادر به پرداخت هزینه است.
این پژوهشگر حوزه حج تصریح کرد: توانایی محدود به کسانی است که ثبت نام کرده اند و فیش حج دارند، نوبت آنها رسیده و اکنون می توانند هزینه اعلام شده از سوی سازمان حج و زیارت را پرداخت کنند و یا توان مالی آنها به حدی است که می توانند. می تواند آزادانه برود قبض حج بخرید و مابقی هزینه سفر حج را بپردازید.
وی در پاسخ به این سوال که افرادی هستند که خانه و ماشین و وسایل زندگی و فیش حج دارند اما می گویند چون فرزندانشان ازدواج نکرده اند نمی توانند پس انداز خود را صرف حج کنند، آیا حج بر این افراد واجب است؟ وی گفت: فتاوای مراجع تقلید در این مورد وجود دارد که آیا فردی که ثروتمند است و می تواند فیش مجانی بخرد یا حتی زمان ارسال فیش رسیده است، اما اگر هزینه کند نمی تواند پوشش دهد. هزینه ازدواج فرزندش است و هرکس باید به مرجع تقلید خود مراجعه کند. اما بارها گفته شده است که اگر معمولاً پرداخت هزینه ازدواج فرزند یکی از مخارجی است که شخص باید انجام دهد و در صورت انجام، دیگر پولی برای رفتن به حج ندارد، امکان پذیر نیست، اما اگر انجام دهد. میتواند حتی در سالهای آتی نیز با هزینههای او زمینه ازدواج فرزندش را فراهم کند و نیازی به صرفهجویی در هزینه ازدواج فرزندش نباشد.
حجت الاسلام ساجدی تصریح کرد: چون در این مقوله اختلاف فتوا وجود دارد، هر فردی باید به مرجع تقلید خود مراجعه کند.
وی به افرادی که می خواهند استطاعت خود را بررسی کنند و در این زمینه سوالی دارند، توصیه کرد با مرکز پاسخگویی حوزه علمیه تماس بگیرند و افزود: دفتر مقام معظم رهبری و سایر مراجع نیز شماره هایی را اعلام کرده اند که مردم می توانند با آنها تماس بگیرند و سوالات خود را مطرح کنند.
منبع: www.khabaronline.ir