نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، امام سید موسی صدر خیلی تاکید داشتند که تا من زنده هستم بیایم و این کار را دنبال کنم و به نتیجه برسانم.
به نقل از مهر، تحولات اخیر سوریه و تسلط هیئت تحریر الشام بر دمشق و زینبیه بار دیگر توجهات را به سمت حرم اهل بیت (علیهم السلام) در سوریه جلب کرده است. به همین دلیل مناسب است در مورد تاریخچه حرم حضرت رقیه رضی الله عنه بیشتر بدانیم.
همانطور که مورخان در مورد حرم دختر امام حسین علیه السلام نوشته اند، حاکی از اختلاف نظر در اختصاص ضریح حضرت رقیه به رقیه دختر امام حسین علیه السلام یا رقیه دختر امام حسین علیه السلام است. امام علی (ع) و نقل از های تاریخی مختلفی وجود دارد. از جمله مرحوم آیت الله محمدی ری شهری در جلد اول موسوعه امام حسین (ع) صفحه 393 پس از بررسی انتساب حرم به حضرت رقیه (س) بیان کردند که بر اساس منابع روایی و تاریخی نمی توان. در مورد این امامزاده نظر قطعی بدهید. اما کراماتی که از این مقبره دیده و به دست آمده، اعتبار معنوی آن را تایید می کند و باید این مکان را ارج نهاد.
احمد خامه یار مورخ در کتاب «آثار پیامبر(ص) و حرم اهل بیت(ع) در سوریه می نویسد: از بنای اولین حرم و روند ساخت آن اطلاعی در دست نیست. بازسازی قبل از قرن نهم قمری به گفته ابن طولون دمشچی، نویسنده الشذرات الذهبیه، در نیمه دوم قرن نهم، امیر. بردبک ظهیری که در سال 871 بعد از میلاد از پادشاه سلسله ممالیک منصب والی دمشق را بر عهده گرفت، سلسله ممالیک سربازان ترک و قفقازی بودند که در اواخر دوره عثمانی حکومت می کردند. میرزا علی اصغر خان اتابک، رئیس دربار قاجار نیز این آرامگاه را در 1323.
برخی از تجار ایرانی قصد دارند برای این حرم مطهر گنبد و بارگاه بسازند. از آنجایی که رژیم حاکم سوریه با این امور موافق نبود، اجازه نداد. از این رو این افراد با توجه به روابط بین المللی رئیس مجلس اعلای شیعیان لبنان و رئیس جمهور سوریه به سراغ امام موسی صدر رفتند و ایشان مستقیماً با حافظ اسد صحبت کردند و نماینده ای از طرف ایشان مدام رصد می کردند. و بررسی می کند. امام موسی صدر با درک شرایط کشورهای مختلف اسلامی و غیراسلامی توانست با سران و نخبگان کشورها ارتباط موثری برقرار کند که از جمله می توان به روابط ایشان با عربستان سعودی، سوریه، مصر، کویت، اردن و… اشاره کرد. ذکر شده است.
در اینجا می توانید تلاش های امام موسی صدر برای بازسازی قبرستان بقیع در مدینه منوره را بخوانید.
حجت الاسلام والمسلمین سید حسن افتخارزاده درباره نقش امام صدر می گوید: هفت هشت نفر بودند که تصمیم گرفتند قبر حضرت رقیه را آباد کنند. ما به آقای صدر گفتیم این کار را بکند. آقای صدر با تشویق این افراد رفت و با حافظ اسد صحبت کرد و از اسد اجازه گرفت 25 یا 30 خانه در آن اطراف بخرد. این افراد با این اذن که اگر آقای صدر اقدام نمی کرد نمی توانستند حرم حضرت رقیه را آباد کنند.
حاج غفور سلطانی همچنین درباره نقش امام موسی صدر در بازسازی حرم می گوید: برای شما و عالم شیعه حرفی برای گفتن است و گفتن و دانستن این مطالب بسیار مؤثر است و شاید هم می شنوید. این سخنان برای اولین بار در مورد توسعه حرم حضرت رقیه است. . 1400 سال شیعیان هر کاری کرده بودند، اما نتوانسته بودند این بقعه را بسازند یا بزرگ کنند، حدود 90 متر بود. پرونده ای برای مرمت حرم حضرت رقیه وجود دارد، با امام موسی صدر صحبت و مکاتبه ای داشتیم و ایشان نامه ای از مجلس اعلای شیعیان لبنان نوشتند. امام موسی صدر در این نامه نوشته است که اجازه توسعه این مکان مقدس را دریافت کرده است. آقای موسی صدر به دوستمان حجت الاسلام محمدامین رضوی اجازه دادند.
در نامه آمده بود:
جناب آقای فاضل دانشمند و علامه ورا و مومن به حجت الاسلام جناب آقای حاج شیخ محمد امین رضوی
دو نامه شریف دریافت شد، اجرای دستورات مستلزم سفر به سوریه بود، علاوه بر این، ولی امر حضرت رقیه که شیخی بی تفاوت اما متعصب است باید تغییر می کرد. اکنون که همه چیز آماده است به فضل الهی عریضه را تقدیم شما و همه دوستداران اهل بیت می کنم. عصمت، اعلام می کنم که دولت و وزارت اوقاف توافق کردند که 1. جایگاه مقدس توسعه یابد. 2. درمانگاهی به نام حضرت رقیه برای کودکان بی بضاعت ساخته شود. 3. متولی سمت کمیسیون با نظر بنده و همان سمت زینبی باشد. تو را به خدا می سپارم موسی صدر عزیز.
همچنین مرحوم حجت الاسلام سید قاسم شجاعی از وعاظ معروف شیعه می گوید: یادم هست به زیارت حضرت زینب(س) رفتیم و به دیدار آقا موسی هم رفتیم. به آقا موسی زنگ زدم آقا، آمدیم فلان هتل، ماشین ایشان آمد و ما را از هتل به کیفون بردند. آنجا منبر می رفتم. یک شب با آقا موسی و جمعی از دوستان در کیفون منزل مرحوم کشمیری بودیم و بحث ساخت حرم حضرت رقیه مطرح شد و قرار شد مرحوم شیخ نصرالله خلخالی هم کمک کند. در آنجا آقا موسی خیلی تاکید کرد که بیاید و این کار را تا من آنجا هستم دنبال کند و به نتیجه برسد و خلاصه ساخت حرم حضرت رقیه همان شب به همت ایشان کشیده شد و با پیگیری و کمک برخی از خیرین و بازاریان حرم حضرت رقیه (س) بازسازی و ساخته شده است. یکی از کارخانه داران هم آنجا بود که آن موقع پنج میلیون پرداخت کرد و در همان جلسه سنگ بنای حرم گذاشته شد.
این امامزاده طی سالهای بعد همواره مورد توجه علما و مؤمنین بوده و به مرمت مستمر آن پایبند بوده اند. در ادامه تصاویری از حرم و مراسم حرم که قبل از تصرف سوریه توسط هیئت تحریرالشام برگزار شده است را مشاهده می کنید.
منبع: www.khabaronline.ir