
فروزان آصف نخعی: به نقل از خبرگزاری اخبار آنلاینهمایش دو روزه مهاجرت نخبگان علمی امروز ایران، چالش ها و راهکارها، روز گذشته با صدور بیانیه ای به کار خود پایان داد. ویژگی ها و پیامدهای مهاجرت نخبگان به عنوان پدیده ای جدید و چندوجهی در قالب شش نشست با حضور 37 نفر از کارشناسان و پژوهشگران برجسته کشور مورد بررسی قرار گرفت.
در این بیانیه هدف از برگزاری این همایش جلب توجه افکار عمومی علما، نهادها، فعالان مدنی، سیاستگذاران و مدیران اجرایی و همه دلسوزان به موضوع مهاجرت نخبگان علمی امروز ایران است. چالش ها و راه حل های پیش روی آن در قالب یک «مساله ملی». که می تواند همه عرصه ها و ابعاد توسعه امروز و فردای ایران را تحت تاثیر قرار دهد.
در بیانیه کنفرانس همچنین تاکید شده است که هدف اعلام شده در تمامی ابعاد شش نشست اعم از سخنرانی افتتاحیه و پایانی، ارائه مقاله، مستند و انتشار نقل از رسانه ها و تداوم نشست های تخصصی و انتشار کنفرانس منعکس خواهد شد. کتاب پیگیری خواهد شد
در پایان، مسئولان این کنفرانس در بخشی دیگر از بیانیه پایانی تاکید کرده اند که مهم ترین چالش ها و راهکارهای مطرح شده در جلسات شش گانه که هرکدام را می توان به عنوان «مسائل گفت وگوی ملی» در خصوص مهاجران نخبه مطرح کرد، در شش بخش آمده است. 1- مبانی نظری مهاجرت نخبگان ایران امروز 2- نقش سیاست های آموزش بین المللی در مهاجرت نخبگان علمی ایران امروز 3- وضعیت اجتماعی و اقتصادی ایران. ایران و تأثیر آن بر مهاجرت نخبگان، 4- پراکندگی ایرانی و نقش آن نخبگان فکری و علمی در توسعه پایدار، 5- نقش مدیریت و سیاست های ملی در مهاجرت یا جذب نخبگان ایرانی، 6- مهاجرت نخبگان. در فرهنگ ملی و اسلامی مورد بحث قرار گرفت.
در محور دوم، این بیانیه تاکید می کند که بخشی از چالش مهاجرت نخبگان دانشگاهی متاثر از سیاست های حاکمیتی و رویکردهای سفت و سخت حاکم بر دانشگاه است. از جمله امنیت فضای آن، ضعف در استقلال مالی، اداری و اجرایی، محدودیت آزادی های تحصیلی و فضای بسته فعالیت دانشجویی، تنگ بودن عرصه ارتباطات بین المللی و ارتباط صنعت و جامعه با دانشگاه و به طور کلی. ، نهاد دانشگاه با ماهیت خود بیگانه شده است. جهانی شدن علم، مسئولیت اجتماعی و فرصت های توسعه به طور مستقیم و غیرمستقیم روند مهاجرت نخبگان دانشگاهی را تشدید کرده است.
بیانیه در محور سوم به «پدیده مهاجرت نخبگان علمی» می پردازد و تاکید می کند که «پدیده مهاجرت نخبگان علمی را باید فراتر از مبانی و رویکردهای نظری دید، این پدیده… می تواند با ظرفیت های توسعه ایران مواجه شود. پیامدهای منفی و مخرب مهاجرت نخبگان علمی، پیش از عوامل اقتصادی و حرفه ای، اکنون بیشتر تحت تأثیر عوامل سیاسی و در نتیجه یک «مسئله اجتماعی» است. سرمایه اجتماعی، کاهش امید به آینده، تبعیض و سلب حقوق عادلانه، محدودیت آزادی عوامل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی مانند تلاش برای اعمال حجاب اجباری، موانع ارتباطی مانند فیلترینگ و عدم امکان دسترسی به فضای مجازی. ، به روند مهاجرت شتاب فزاینده ای بخشیده اند.
این بیانیه در محور چهارم بیانیه به قدرت مهاجران ایرانی و نقش نخبگان فکری و علمی در توسعه پایدار کشور اشاره کرده و تاکید میکند: اکنون ایرانیان خارج از کشور فرصتی برای کمک به خارج شدن کشور از انزوا دارند. تحریمها و بحرانهای اقتصادی، علمی و اقتصادی، سرمایههای انسانی ایران که در سراسر جهان پراکنده است، نقش مؤثری در تامین امنیت و آینده کشور دارد و توجه به اساتید و دانشجویان مهاجر، اولویت را می توان به سیاست شبکه سازی و تقویت پیوندهای فرهنگی و ارتباط فعال با ایران داد… شناخت تنوع و ظرفیت های مختلف ایرانیان دیاسپورا و تلاش برای انسجام و همبستگی بین نخبگان داخل. و در خارج از کشور و کمک به ایجاد و گسترش شبکه ها و نهادهای مدنی، یک ضرورت آشکار برای جامعه، نظام حکومتی، مهاجران و شهروندانی است که مصمم هستند. مهاجرت کردن ”
216216
منبع: www.khabaronline.ir