این نسخه خطی از دیوان حافظ گویای بخشی از تاریخ هنر ایران است!



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، حمید عجمی (خطاط) که در تدوین دیوان حافظ نوشته میرزا محمدرضا کلهر نقش مؤثری ایفا کرده است، درباره تأثیر این نوع کتاب ها بر آثار خوشنویسان معاصر توضیح داد: ما در طول تاریخ همواره با نسخه های خطی آشنا بوده و هستیم. ، و کتاب های زیادی وجود دارد. که در نسخه خطی ما موجود است که دوباره ترجمه و چاپ شده است. کتاب دیوان حافظی تألیف میرزا محمدرضا کلهر در مجموعه خصوصی ذکاءالملک فروغی بوده و به فرزندش رسیده است، اما نام او در هیچ جای تاریخ ذکر نشده است و کتاب مذکور از این حیث بی نظیر است. وجه مهم دیگر این کتاب این است که میرزا محمدرضا کلهر در دوران نویسندگی خود معمولاً روزنامه نگاری می کرد و خطوط او با چاپ سنگی منتشر می شد، اما کتاب حافظ را نیز نوشت.

به نقل از ایسنا، وی تاکید کرد: این کتاب جزو نسخه های خطی ما محسوب می شود و بخشی از تاریخ هنر ایران را روایت می کند که خط آن نیز بسیار ارزشمند است. در واقع این کتاب دو جنبه دارد; هم جامعه هنری را در بر می گیرد و هم نسخه متفاوتی از ادبیات محسوب می شود.

عجمی بیان کرد: نسخه خطی مانند نسخه خطی دیوان حافظ نوشته میرزا محمدرضا کلهر 30 سال پیش به دست آمد و من آنها را دسته بندی کردم. زمانی که سازمان ها و وزارتخانه ها هنوز به فکر حفظ آثار مکتوب نبوده بودند، 25 سال پیش مجموعه سیاه مشق های میرزارزایی کلهر را منتشر کردم که در نوع خود اتفاق شگفت انگیزی بود که حتی انجمن خوشنویسان ایران هم آن را منتشر کرد. قصد داشتیم کتاب های دیگری را هم منتشر کنیم که موفق نشدیم و با یک سری مشکلات مواجه شدیم.

وی در پاسخ به اینکه آیا کتاب های خوشنویسی دیگری مشابه کتاب دیوان حافظ در حوزه هنری تهیه و چاپ شده است، گفت: واحد خوشنویسی حوزه هنری زمانی یک واحد هنری نبوده و بیشتر واحد اجرایی محسوب می شد. وقتی به حوزه هنری آمدم آن واحد را با کمک حسین غلامی و صداقت جباری به یک واحد هنری تبدیل کردیم. از همان زمان بود که وقتی نسخه ای به دست آمد، واحد خوشنویسی واحد هنرهای تجسمی را در نظر گرفتم و سعی در تقویت آن کردم و آثاری را خریداری کردیم. من این نسخه های ارزشمند تاریخی را حدود 20 سال در اتاقم نگه داشتم. چون اعتماد به نفس نداشتم، اما زمانی که حوزه هنری به مجموعه ای قابل توجه تبدیل شد و دوستان حوزه هنری تصمیم گرفتند به حفظ و انتشار این آثار توجه کنند، چند کتاب و مقاله هم منتشر کردم.

خوشنویس گفت: بعدها از حوزه هنرهای تجسمی حوزه هنری بیرون آمدم و دست نوشته ها را به آرشیو تحویل دادم. واحد خوشنویسی حوزه هنری یکی از واحدهای بسیار خوب بود و در آن زمان علاوه بر بررسی نسخه های خطی، برنامه های زیادی از جمله نمایشگاه اساتید خوشنویسی برگزار کردیم.

عجمی در پایان گفت: بعد از اینکه از عرصه هنر خارج شدیم دیگر برنامه های مربوط به خوشنویسی مانند قبل پیش نرفت اما کتاب دیوان حافظ اثر میرزا محمدرضا کلهر منتشر شد.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7232

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *