برداشت ها و انتقادات رسول جعفریان از منظر علی لاریجانی/ اطلاعیه درگذشت حاج علی نقرایی!


به نقل از یوبیک آنلاین، حفظ چهره و آثار مکتوب دکتر رسول جعفریان; با عنوان «جستجوی گذشته نگران آینده» همراه با رونمایی از کتاب «آفاق دانایی» که توسط «حمید زارع» شامگاه یکشنبه 25 دی ماه در تالار خبرگزاری یوبیک آنلاین برگزار شد. .

در این مراسم، پیام ویژه آیت الله جعفر سبحانی مرجع تقلید پیام دکتر مسعود بیزیکیانرئیس جمهور، پیام آیت الله «سید مصطفی محقق داماد»رئیس اداره علوم اسلامی فرهنگستان علوم ایران، حجت الاسلام «سیدعلی قاضی عسگر» تولیت آستان مقدس عبدالعظیم حسنی و همچنین پیام های وزرای علوم و فرهنگ این تجمع را تزیین کردند. .

برداشت ها و انتقادات رسول جعفریان از منظر علی لاریجانی/ اطلاعیه درگذشت حاج علی نقرایی!

علی لاریجانی: علاقه مند است راه هایی برای استفاده دانشمندان از آثار علمی باز کند

دکتر علی لاریجانی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام طی سخنانی در مراسم ختم رسول جعفریان گفت: کتاب «آفاق دانایی» که توسط حمید زارع تهیه و تنظیم شده بود، نکات جالبی برای من که سال ها با آقای جعفریان آشنا بودم، داشت. واقعیت این است که این عشق علمی در آقای جعفریان بسیار دیده می شود; یعنی علاقه دارد راه هایی برای استفاده دانشمندان از آثار علمی باز کند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: زمانی که ایشان در کتابخانه مجلس بودند تمام کتاب ها و نسخه های خطی را بارگذاری کردند که البته در آن زمان خیلی از ایشان انتقاد کردند اما این کار شجاعانه واقعا قابل تقدیر بود. از طرفی در مورد مسائل فرهنگی و سیاسی هم اظهار نظر می کند و شجاعانه نظرات خود را بیان می کند که گاهی جواب می دهد.

جعفریان در جمع آوری شواهد و استنادات تاریخی/ اطلاعیه ترحیم مرحوم حاج علی نقزایی همتا ندارد!

وی افزود: نکته دیگر این است که حجت الاسلام جعفریان در جمع آوری شواهد و استنادات تاریخی همتا ندارد. در واقع می توان به شوخی گفت که او بیماری دارد که دوست دارد همه این چیزها را جمع کند. در این زمینه خاطره ای را تعریف می کنم که به یاد دارم یک بار در شهر مقدس قم بودم و دیدم ایشان مجموعه ای از آگهی های ترحیم را جمع آوری کرده و با اشتیاق برای ما نقل می کند. طبیعتاً وقتی مراسم ترحیم اعلام می شود، یا به مراسم می رود یا نمی رود; اما آقای جعفریان این مجموعه را جمع آوری کرده بود، آن زمان من مسئول پرونده هسته ای بودم و داشتم این مجموعه را ورق می زدم، ناگهان یکی از اطلاعیه ها را دیدم که من سوگنامه مرحوم حاج علی نقزایی را نوشته ام! (این قسمت با خنده دکتر لاریجانی و حضار همراه بود.

جعفریان نگاه علمی دارد و سعی می کند این نگاه علمی را تا حد زیادی رعایت کند

لاریجانی گفت: یکی دیگر از ویژگی های حجت الاسلام جعفریان این است که ایشان نگاه علمی دارند و سعی می کنند این نگاه علمی را تا حد زیادی رعایت کنند. مثلاً کتاب «صفویه در عرصه دین، فرهنگ و سیاست» که به خوبی به موضوع تقویت حکومت مرکزی و هویت ملی پرداخته است; یا در کتاب «جریان ها و تشکل های مذهبی و سیاسی ایران» که به نقش فداییان اسلام و جنبش های سیاسی می پردازد.

نزدیک شدن و نگارش موقعیت های حساس تاریخی

وی در بخشی دیگر از بحث های خود با بیان اینکه دو سبک تاریخ نگاری داریم، افزود: یک سبک تاریخ نگاری، سبک خطی است که وقایع را بر اساس تاریخ روایت می کند که سبک بیهوده ای نیست، اما از آنجایی که بسیاری از رویدادها ارزش تحولی ندارند. ، این روش خیلی خاص نیست. این موضوع را می توان در خاطرات مشاهده کرد، مثلاً ناصرالدین شاه در یادداشت های روزانه خود تکرار زندگی خود را که شامل غسل روزانه، شکار و صحرا می شد، آورده است. مثلاً می نویسد: صبح رفتم دستشویی، هوا خوب بود، از دستشویی بیرون آمدم; به اتاق درخشان رفتم، کمی کار داشتم، ناهار خوردیم، رفتیم داخل، زنان را تماشا کردم. اما او بیشتر نمی نویسد یا توضیح نمی دهد که چه کارهای دیگری باید انجام می داد و کارهایی که ما این همه کار داشتیم شامل چه چیزهایی می شد. اما تاریخ نگاری کایروسی; رویکرد و نگارش موقعیت های حساس تاریخی است که تحولی در تمدن ایجاد کرده است و تاریخ نگاری صحیحی است که در امروز و فردا نقش خواهد داشت که آقای جعفریان در آثار خود به آن توجه داشته اند.

توجه به تاریخ مشروطه و رویدادهای معاصر

مشاور رهبر انقلاب اسلامی ادامه داد: به عنوان مثال جعفریان به مسائل حساس تاریخ اسلام، دوران صفویه، تاریخ مشروطه و وقایع معاصر توجه داشته است. مثلاً در کالبد شکافی سقوط صفوی، دست روی مردم گذاشت; از سوی دیگر به بررسی رابطه علما و دربار صفویه می پردازد که این رابطه باعث از بین رفتن بنیان فکری آنان شده است. یا در مورد قانون اساسی به بررسی عواملی که باعث شکست قانون اساسی شده است می پردازد; از سوی دیگر، یکی از نکاتی که جعفریان به آن توجه می کند و مطرح می کند، ناتوانی نخبگان سیاسی و مذهبی در درک نیازهای واقعی طبقات پایین جامعه و پیوند آرمان ها با خواسته های این طبقه است. گاهی حاکمان و روشنفکران نکاتی را مطرح می کنند که به خواست واقعی مردم مربوط نمی شود.

جعفریان سخنان و نظر خود را روشن کرده است

وی گفت: موضوع دیگری که آقای جعفریان به آن اهمیت داده اند بحث توجه به انقلاب علمی است. تصور می کنم او درست فهمیده است، به این معنا که جنبشی که گالیله و نیوتن و دیگران در غرب به معنای علم ایجاد کردند، به معنای علم در ایران نبود. جعفریان سخنان و نظر خود را روشن کرده است. من می گویم دانش باید تقسیم شود. یک گروه جنبه متافیزیکی دارد که طی آن انسان با مسائل اصلی زندگی و جهان مرتبط می شود; یقیناً ما در تمدن اسلامی در سطح متافیزیک و معرفت رشد کرده ایم و جهان اسلام و ایران بیش از هر جای دیگری درخشیده است. ما در سطح دانش متافیزیکی و تمدن اسلامی رشد کرده ایم و جهان اسلام به ویژه ایران درخشیده است.

لاریجانی ادامه داد: در زمینه علم، آثار ابن سینا در قرن سیزدهم میلادی و مدت ها در غرب تدریس می شد و آثار ابن سینا; کار و رویکرد جالینوس نه، بلکه یک اثر علمی به معنای امروزی بود. از حدود قرن هفدهم که مفاهیمی مانند دموکراسی غربی مطرح شد، کشورهای اسلامی از این مفهوم پیروی نکردند که این موضوع ناشی از شرایط حکومت‌ها است. البته این فقط ناشی از توجه به متافیزیک نبود، از طرفی در غرب به گفته خودشان تندروی در علم بود.

جعفریان می گوید از دین در شکل گیری دینی استفاده نامناسب می شود

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: آقای جعفریان در مورد این موضوعات نکته ای را مطرح می کنند که جای تامل دارد. او می‌گوید دین در دین‌سازی نابجا استفاده می‌شود. مثلاً فیزیک اسلامی، طب اسلامی، مکانیک اسلامی و غیره; در حالی که نه عقلی است و نه سندی داریم; فکر می کنم او نقد خوبی ارائه کرد. در هر صورت باید قدر آقای جعفریان را بدانید، ایشان فردی متفکر، شجاع و موثر هستند. ما از شما قدردانی می کنیم، خداوند شما را برکت دهد.

برداشت ها و انتقادات رسول جعفریان از منظر علی لاریجانی/ اطلاعیه درگذشت حاج علی نقرایی!

مهمانان ویژه مراسم

در این مراسم که با حضور چهره های دانشگاهی حوزه و دانشگاه، دکتر علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد. حجت الاسلام «عبدالحسین معزی» نماینده رهبری در هلال احمر، حجت الاسلام «علی اکبر ناطق نوری»، حجت الاسلام «محمدعلی مهدوی راد»، حجت الاسلام «احمد» واعظی»، رئیس دفتر تبلیغات حوزه علمیه، حجت‌الاسلام «محمدمهدی معراجی»، حجت الاسلام مهدی مهریزی، دکتر محمود گلزاری، دکتر محسن اسماعیلی، دکتر محمد نهاوندیان، دکتر منصور صفت گل، استاد سید فرید قاسمی، دکتر منوچهر مرادی سبزوار و 3 معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونان وزیر علوم و بسیاری دیگر از اهالی فرهنگ و اندیشه حضور داشتند.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7258

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *