
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، اعتکاف یکی از عبادات ارزشمند در دین مبین اسلام است که در آن انسان برای تقرب به خدا در مکان خاصی که معمولاً در مسجد است به عبادت و تدبر می پردازد. این عمل در روزهای خاصی مانند ماه رمضان به ویژه در دهه آخر آن و همچنین در روزهای دیگر توصیه می شود.
به نقل از مهر، احکام اعتکاف شامل نکات مهمی است، اعتکاف باید در مساجد بماند، از انجام کارهای غیر عبادی مانند خرید و فروش و معاشرت های بی مورد خودداری کند و به نماز و دعا و دعا بپردازد. ذکر همچنین در امور دنیوی از همبستگی با دیگران بپرهیزد و تمام وقت خود را به عبادت اختصاص دهد.
بخشی از استفتائات مراجع عظام تقلید در مورد اعتکاف به شرح زیر است:
سؤال: اعتكاف كسى كه اعتكاف ديگرى را در مسجد مىگيرد، چه حكمى دارد؟
حضرت آیتالله خامنهای: اگر تصرف حرام باشد، گناه و معصیت است، ولی باطل نیست.
آیت الله سیستانی: اعتکاف صحیح است.
آیت الله شبیری: اگر عالم یا جاهل معذور نباشد، اعتکاف او باطل است. اگر خودش غاصب باشد، هر چند غصب محل را فراموش کند، همین طور است.
آیت الله مکارم شیرازی: باطل شدن اعتکاف به دلیل غصب جایی در مسجد که اعتکاف دیگری برای اعتکاف خود در نظر گرفته و وسائل خود را گذاشته، اشکال دارد، اما اگر اعتکاف غصبی شود. حصیر، بدون شک اعتکاف او باطل می شود.
آیت الله وحید خراسانی: اگر اعتکاف بر فرش غصبی بنشیند، گناه کرده و اعتکاف باطل نمی شود، اما اگر از جایی سبقت بگیرد و جایی را اشغال کند و اعتکاف از آن جا بگیرد. بدون رضایت، اعتکاف او در آن مکان باطل است.
عقب نشینی صحیح
سؤال: اعتکاف در کدام مکان ها صحیح است؟
امام خمینی رضی الله عنه : در مسجد النبی و مسجدالحرام و مسجد کوفه و مسجد بصره باشد و در مساجد دیگر مصیبت باشد و به حکم . احتیاط واجب باید در مساجد به قصد امید استفاده شود و در مساجد دیگر جایز نیست.
حضرت آیت الله خامنه ای (دام ظله العالی): اعتکاف در هر مسجدی – حتی غیر از مساجد چهارگانه – تا زمانی که نام مسجد بر آن مکان باشد، جایز است، مشروط بر اینکه به قصد شادی باشد. ; یعنی به این امید که مشیت خدا واقع شود و مختص مسجد اعظم نباشد و چه بسا یک شهر یا روستا چند مسجد جامع داشته باشد.
آیت الله بهجت (رضی الله عنه): در مسجد اعظم باشد و در غیر مسجد اعظم صحیح نیست. بلکه در صورت امکان مستحب است در مسجد النبی و مسجدالحرام و مسجد کوفه و مسجد بصره باشد. (مسجد جمکران مسجد جامع نیست).
آیت الله اراکی (رضی الله عنه): در مسجد جامع باشد و در جای دیگری غیر از مسجد جامع صحیح نیست. در عوض مستحب است در صورت امکان در مسجد النبی، مسجدالحرام، مسجد کوفه و مسجد بصره باشد.
آیت الله تبریزی (ره): در مسجدالحرام، مسجد مدینه، مسجد کوفه، مسجد بصره و مسجد جامع شهر باشد. ساکنان شهر آنجا نماز می خوانند، مشکلی نیست.
آیت الله سیستانی: بنا بر احتیاط واجب و در صورت امکان در یکی از مساجد چهارگانه: مسجدالحرام، مسجد مدینه، مسجد کوفه و مسجد بصره و اعتکاف در مسجد جامع شهر در صورت امام جماعت جایز است. عادل است و اگر امام جماعت باشد اگر مسجد اعظم عادل نباشد نماز نخواند. اعتکاف در آن مسجد جامع بنابر احتیاط واجب است و اگر مسجد جامع زیاد باشد اعتکاف در یکی از مساجد جایز است.
این که اعتکاف در مساجد دیگر شروع شود ثابت نیست، اما به امید مساعد بودن اعتکاف اشکالی ندارد.
آیت الله صافی: باید در مسجد اعظم باشد و در غیر مسجد جامع صحیح نیست، ولی مستحب است در صورت امکان در مسجد النبی، مسجدالحرام، مسجد کوفه و مسجد بصره باشد. مسجد جمکران در حال حاضر از مساجد جامع محسوب می شود و اعتکاف در آن جاری است.
آیت الله فاضل لنکرانی (ره): در مرحله اول باید در مسجد اعظم هر شهر انجام شود. بله، اگر در مسجد جامع جا نباشد، اعتکاف در مساجد دیگر مانعی ندارد، مشروط بر اینکه سه وقت نماز با جمعیت زیاد خوانده شود.
آیت الله مکارم شیرازی: در مسجد جامع اگر ممکن است احتیاط مستحب آن است که در مسجد النبی (صلی الله علیه و آله و سلم)، مسجد الحرام، مسجد کوفه و مسجد بصره و در مساجدی که نماز جماعت مستمر خوانده می شود، امکان اعتکاف وجود دارد. تبدیل شد.
آیت الله نوری همدانی: باید در مسجد باشد و در جای دیگری غیر از مسجد صحیح نیست، ولی مستحب است در مسجد النبی، مسجدالحرام، مسجد کوفه و مسجد باشد. بصره در صورت امکان.
آیت الله وحید خراسانی: در مسجد جامع باشد و در غیر مسجد صحیح نیست، ولی مستحب است در مسجد النبی و مسجدالحرام و مسجد کوفه و مسجد بصره باشد. ممکن است.
منبع: www.khabaronline.ir