دانشنامه قرآن و تاریخ رونمایی شد



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، حجت الاسلام ابوالقاسم مقیمی حاجی رئیس مرکز پژوهشی دایره المعارف دینی پژوهشکده ضمن اعلام خبر رونمایی از دانشنامه قرآن و تاریخ (تاریخ اسلام) گفت: مراسم رونمایی از دانشنامه قرآن و تاریخ اسلام با حضور و سخنرانی علمای ارجمند علی اکبر رشاد، محمد هادی یوسفی. قروی و غلامحسن محرم برگزار می شود.

به نقل از مهر، مقیمی افزود: دایره المعارف مطالعات قرآنی با بیش از هزار مدخل در حوزه های مختلف تخصصی، دو محور اصلی را در بر می گیرد: اول، بحث هایی درباره علوم قرآنی؛ در این میان، دانشنامه علوم قرآنی و علوم قرآنی و علوم قرآنی در حوزه های مختلف علمی و کاربردی است. و ثانیاً مباحث درون قرآنی و به عبارتی معارف قرآن سامان یافته است. مطالب دایره المعارف قرآن و تاریخ از جمله مباحث درونی قرآن است که بخش اول آن در دو جلد با محوریت تاریخ اسلام تنظیم شده است.

وی با بیان اینکه قرآن برای هدایت و هدایت بشر برای هدایت و اصلاح جهان بشری با آموزه های خود فرستاده شده است، در خصوص لزوم تدوین دایره المعارف قرآن و تاریخ نیز گفت: قرآن از گزاره های مختلفی استفاده کرده است. در راه هدایت بشر که تاریخ و بیان آن وقایع گذشته بشر یکی از آنهاست. بنابراین تاریخ در قرآن شامل بخش قابل توجهی از آیات آن است. روشن است که قرآن کتابی تاریخی نیست، بلکه به عنوان کتابی هدایت با زبان مشترک و زمینه ای خاص، برای هدایت مردم، حجم قابل توجهی از آیات خود را به بیان موضوعات مختلف تاریخی اختصاص داده است. قرآن کریم علاوه بر اینکه مملو از سوره ها و آیات مربوط به ادیان جاهلی است، وقایع عصر پیامبر اکرم (ص) را نیز در بر می گیرد که اکنون یکی از موضوعات تاریخی است و در با رویکرد آموزشی از این رو، دایره المعارف قرآن و تاریخ به دو موضوع اختصاص دارد: تاریخ اسلام و تاریخ ادیان پیش از اسلام.

رئیس مرکز تحقیقات دایره المعارف دینی درباره ساختار علمی دایره المعارف قرآن و تاریخ اسلام نیز گفت: بر اساس اهداف بیان شده، دایره المعارف قرآن و تاریخ در دو بخش تنظیم شده است: بخش اول، تاریخ اسلام ارائه شده است. در دو مجلد: جلد اول در ابتدا به مباحث کلی تاریخ از قبیل «فلسفه تاریخ»، «تمدن در قرآن» و «قرآن و تاریخ» و به دنبال آن مقالاتی مربوط به خاندان و قبیله پیامبر اکرم (ص) و وقایع سیزده ساله مکه از تولد پیامبر تا هجرت آن حضرت می باشد. گردآوری کرده است جلد دوم شامل مقالات مربوط به دوران ده ساله مدینه از هجرت تا رحلت پیامبر است.

مقیمی افزود: قسمت دوم شامل: تاریخ ادیان است که ابتدا به مباحث شریعت، طبقه بندی ادیان، نسخ، اقتباس، دعا و اساطیر می پردازد و پس از آن، مداخلات دیگری بر اساس چند دوره تاریخی را شامل می شود: دوره اول. ، دوره آغاز دینداری توحید و مقابله با شرک است که از حضرت آدم(ع) شروع و قبل از حضرت ابراهیم(ع) به پایان رسیده است. دوره دوم، دوره مذهب حنیف است که از حضرت ابراهیم (علیه السلام) تا قبل از موسی (علیه السلام) را شامل می شود; دوره سوم، دوره حضرت موسی (ع) تا زمان حضرت عیسی (ع) است; دوره چهارم به حضرت عیسی (ع) و مسیحیت اختصاص دارد; دوره پنجم دوره کمال دین است که در آن مباحثی چون کمال اسلام در حوزه عقاید، اخلاق و شریعت و برتری آن بر سایر ادیان بررسی می شود. در بخش پایانی، موضوعاتی نقل از شده است که از نظر تاریخی نمی توان آنها را به طور دقیق در یکی از ادوار گذشته قرار داد، مانند ادیان شرقی، مجوس و صابئین.

لازم به ذکر است مراسم رونمایی از دایره المعارف قرآن و تاریخ اسلام بعدازظهر روز چهارشنبه سوم بهمن ماه 1403 ساعت 13:30 در تالار معرفت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به نشانی : قم، خیابان شهید میثمی، بلوار 15 خرداد و به میزبانی علاقمندان به حوزه دانشنامه دینی خواهد بود.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7267

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *