
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، زهرا فصیحی نویسنده و پژوهشگر با نگاهی به کتاب خاک نشین نوشته فهمیه شکری مهر یادداشتی با عنوان چگونگی زندگی علما و تأثیر علما بر انسان در کتاب خاک نشین نوشته و در اختیار قرار داده است. خبرگزاری مهر جهت انتشار.
مشروح این یادداشت را در ادامه می خوانیم:
به نقل از مهر، مدتی بود موضوعی ذهنم را به خود مشغول کرده بود و خیلی دنبالش گشتم. بزرگان چگونه زندگی می کردند و زندگی و زمانشان در این دنیا چه بوده است؟! کسانی که موفق بوده اند و حتی بارها افراد دیگر از وجودشان بهره برده اند، چگونه از این دنیا گذشته اند؟!
این کنجکاوی باعث شد تا آثار مکتوب مختلفی درباره دانشمندان، بزرگان و عرفا مطالعه کنم و آثار تصویری را نیز ببینم. برخی از آنها کاملاً مبتنی بر واقعیت بود و برخی از آنها آمیخته با تخیل و واقعیت ها بود. در این میان، سبک زندگی و نگاه علما و عرفا برایم مهم بود و به آثار جالبی برخوردم. رمان «خاکنشین» اثر فهیمه شکری مهر یکی از این آثار بود. از کسانی که واقعیت را با خیال آمیخته اند. اثری که در سال 1403 توسط «شرکت بین المللی انتشارات» در 237 صفحه منتشر شد و با توجه به نظرات پیرامون آن در فضای مجازی و اپلیکیشن های مطالعه مورد استقبال قرار گرفته است. فصل اول رمان شکری مهر با عنوانی که او انتخاب کرد از همان ابتدا مرا به خود مشغول کرد. «رفتن به فراموشی» که شاید تاریخچه خودمان و بسیاری از اطرافیانمان باشد. باید شخصیت داستان را می فهمیدم که چرا باید برود و چه کسی او را مجبور به رفتن کرد. و با زندگی طلبه جوانی همراه شدم که علاقه به تحصیل علوم دینی در ابتدا باعث شد تا نزد استادی به نام شیخ عباس به تحصیل بپردازد. اما در این بین اتفاقی می افتد که او را مجبور به ترک کلاس شیخ می کند.
این قلاب ابتدایی داستان شروع جذابی را به مخاطب ارائه می کند که میل به ادامه خوب آن را ایجاد کرده است. و تا پایان داستان، خواننده با خرده روایت هایی روبه رو می شود که هر کدام یک واقعه تاریخی مهم را در دل خود جای داده اند. زیرا نویسنده با استفاده از شخصیت سلمان که در میان دانشجویان معترض به وقایع مربوط به بی احترامی به حکومت رضاشاه است، در موضوع کشف حجاب، بخشی از تاریخ آن زمان را به شکلی جذاب و جذاب روایت می کند. روش خواندنی
اتفاقاتی که با تصاویری زنده و پویا مخاطب را به دل تاریخ می آورد. مثل قسمتی که می نویسد: «صدا هر لحظه بیشتر می شد، ساعت آخر سال بود و چند دقیقه ای به تحویل سال مانده بود، برگشتم تا آقای ناظم را ببینم؛ اما خبری نبود. از او دیدم که به طرف غرفه زنان دربار می آید برخاسته و در مقابل مأموران برای او برخاسته، شیخ محمدتقی نیز با لحنی عصبی به زنان اعتراض کرده و میگوید: «اگر میخواهید در این مکان مقدس بمانید، باید رعایت کنید. حجاب خود را بپوشان در غیر این صورت حرم را ترک کنید و به حضرت معصومه بی احترامی نکنید.» مأموران جلو آمدند، من و چند طلبه دیگر جلوی آنها را گرفتیم و نگذاشتیم به نزد شیخ بروند، زنان فرار را ترجیح دادند و حرم را ترک کردند. یکی از ماموران گویا بر دیگران برتری داشت، جلو آمد و در برابر من ایستاد و گفت: به موقع به حساب شما جوجه جویان می رسم.
با این اوصاف، اگر در ادبیات داستانی ایران، علاوه بر زندگی نامه هایی که به صورت روایی نوشته می شود، می توان شیوه زندگی و تأثیر علما بر مردم و حتی جامعه را در قالبی داستانی و شیوا و خاطره انگیز توصیف کرد. بیان، کار آن دو بسیار خواهد بود. رمان «خاکنشین» یکی از این داستانهاست. رمانی تاریخی که با استفاده از زندگی «شیخ عباس قمی» داستان نویسی وارسته را به مخاطب معرفی می کند. نویسنده در این داستان زندگی شخصیت اصلی را با زندگی شیخ عباس قمی همسو می کند.
این شیوه در معرفی شخصیت های بزرگ و بیان سبک و سیاق زندگی فردی و اجتماعی آنان سرآغاز تفاوت محسوسی است که در ادبیات ما با اکثر آثار مربوط به زندگی علما به چشم می خورد. و همین دلیل کافی برای جذب مخاطب به مطالعه و تعمق در زندگی این بزرگان است. تلفیق بخشی از تحولات اجتماعی آن دوره و همزمانی آن با وجود علمی شخصیتی چون شیخ عباس قمی، تنش داستان را به خوبی حفظ می کند و مخاطب را با تلاطم حوادث تاریخی همراه می کند. و این وقایع مصادف بود با دورانی که کتاب مفاتیح الجنان متولد شد و آوازه آن در بین مردم پیچیده شد. «فهیمه شکری مهر» در این رمان، علاوه بر بیان روان مسائل پیچیده تاریخی، شخصیت سلمان و همراهی او با استادش شیخ عباس را به گونه ای قابل درک توصیف کرده است که مخاطب به راحتی می تواند با شخصیت داستان همذات پنداری کند. تواضع و ادب او معلم تحت تأثیر قرار می گیرد و از ساده زیستی و تواضع علمی شیخ درس زندگی می آموزد.
در واقع یکی از نکات برجسته این کتاب این است که مسیر زندگی هر دو شخصیت پر از رمز و راز و درس زندگی برای خوانندگان است. «خاک نشین» در هجده فصل با سرفصل های زیبا سروده شده است که موضوع هر قسمت از کتاب را در بر می گیرد و خواننده را در درک محتوای هر فصل یاری می کند. این کتاب دومین اثر این نویسنده است که در هزاران نسخه با کیفیت بالا در چاپ و جلد منتشر شده است. «خاک نشین» پیشنهادی قابل توجه برای کسانی است که به دنبال زندگی واقعی در داستان هستند و می خواهند سیر و سلوک بزرگانی چون شیخ عباس قمی را سرلوحه کار خود قرار دهند و در پیمودن مسیر از آنها کمک بگیرند. زندگی
منبع: www.khabaronline.ir