
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، نماز خانه ها، هیئت های بزرگ، مجالس عبادت و آنچه امروز از برنامه ها و فعالیت های هیئت ها داریم، میراث نیاکان ماست که با تنیده شدن در فرهنگ و آداب و رسوم ایرانی، شکلی خاص و منحصر به فرد به خود گرفته است. سنت مداحی و مداحی از ابتدای دهه های ظهور اسلام شکل گرفته و پس از واقعه عاشورا به اوج خود رسیده است. سنتی که هنر محسوب می شود و شاعران و مداحان از ذوق و سلیقه خود در مورد افراد و حوادث شعر می سرودند. بشیر پس از واقعه عاشورا اولین دِیحه کربلا را با عنوان «یا اهل یثرب لا مقامه لکم بها…» می خواند و مورد مدح و تشویق اهل بیت (ع) قرار می گیرد.
به نقل از مهر، اولین نشانه های عزاداری در ایران با روی کار آمدن آل بویه شکل گرفت. در دوره صفویه، چون مذهب رسمی شیعه دوازده امامی بود. دسته های عزاداری که امروز می بینیم از نظر مفهوم و معنا گسترده و عام بودند و به تدریج این هیئت خاص و منظم در قالب «هیئت» شکل گرفت. در زمان آل بویه برای اولین بار عزاداری عمومی برپا شد و در زمان صفویه نیز ادامه یافت و در دوره قاجار به اوج و وسعت خود رسید به طوری که علاوه بر روز عاشورا، دهه محرم الحرام بود. و ماه صفر و حتی تشکیل جلسات نماز هفتگی و ماهانه شد. در دوره پهلوی به دلیل ممانعت حکومت، مجالس عزاداری و هیئت های منظم به صورت مخفیانه در منازل تشکیل می شد، اما عزم و اراده مردم برای برپایی مجالس اهل بیت از بین نرفت. ریشه های انقلاب اسلامی و فعالیت علیه رژیم طاغوت نیز در بسیاری از شهرها در این مساجد و برنامه های مذهبی شکل گرفت. منبرهای مذهبی محل اعتراض به حکومت ظالمانه و درخواست تشکیل حکومت اسلامی بود.
پس از انقلاب اسلامی، از آنجایی که هیئت ها یکی از مهم ترین گروه ها و نهادهای مردمی در شکل گیری انقلاب اسلامی بودند، به طور رسمی و آشکار سازماندهی شدند و تعداد آنها نیز افزایش یافت. هیئت های چند دهه اخیر با وجود حفظ چهارچوب اصلی هیئت های قدیم اما با شکل و شمایلی جدید شیوه ای نو در مدح و ذکر اهل بیت خلق کرده اند. از لگو گرفته تا نام این هیئت و حتی آثار تولیدی و نوع فعالیت آنها به صورت هنری و تخصصی تولید و منتشر شد.
قرن هاست که مردم همدان در محرم و صفر عزادار سالار شهیدان هستند. اما سابقه مستند تشییع و عزاداری همدان به اواخر دوره قاجار و اسنادی که به دست آمده است باز می گردد. بیش از 150 سال است که هیئت های مذهبی در استان فعالیت می کنند، البته باید گفت که در شهرستان ملایر، هیئت حضرت ابوالفضل (ع) قدمتی کهن در حدود 400 سال پیش دارد که توسط نقیب السادات تأسیس شد و به نام هیأت حضرت ابوالفضل (ع) است. قدیمی ترین هیئت و تعزیه سلطانیه ملایر با قدمتی 250 ساله.
در استان همدان حدود 18 تا 19 آیین عزاداری اباعبدالله ذکر شده است که ریشه در تاریخ و فرهنگ مردم این ملت و استان دارد. یکی از این آیین ها، آیین سقاخانه در ملایر است که از بروجرد به ملایر آمده است. سقاخانه و منبر در واقع به گونه ای بوده است که خانه ها و ستون های محل اقامه نماز سیاه پوش شده و در و دیوارها با پرچم هایی با نام ها و تصاویر منسوب به اهل بیت تزیین شده است که در اول. دهه محرم با نور منور می شود و نصب چراغ ها را تزیین می کنند، اهالی منطقه لباس مشکی می پوشند و از این میخانه به آن میخانه می روند و با صدای بلند کلمات را به کار می برند. مضامین نفرین به قاتلان سیدالشهدا. می گیرند و بقیه می گویند باید بیشتر باشد. تعزیه خوانی یکی از اعمال دیرینه ای است که در نقاط مختلف این استان نیز مانند سایر نقاط کشور ریشه تاریخی دارد و صدها ویژگی تاریخی و فرهنگی در آن یافت می شود.
راه اندازی کارخانه امام جواد و امام رضا (علیه السلام) برای خودکفایی یک جامعه
همدان شهری به نام لالجین دارد که پایتخت سفال ایران است و اگر از همدان و اطراف آن گذری کرد، حیف است از این شهر زیبا و صنایع دستی آن دیدن نکند. همه شهروندان این شهر زیبا از کوچک و بزرگ و کوچک و بزرگ به کار سفالگری مشغول هستند و در تمام مغازه ها فرزندان صاحبان آن مشغول تولید یا فروش هستند.
هیئت “جوانان رزمندگان عاشورای اسلام” لالجین که در مهوراه هوای نو عنوان پرافتخار را کسب کرده است، دقیقاً در این بخش سرمایه گذاری کرده است و اکنون به شما خواهیم گفت که برای کسب چنین رتبه ای دقیقاً چه کرده است.
برویم سر آغاز و درباره روزهای اول هیئت صحبت کنیم. جوانان عاشورایی در سال 1388 برای اولین بار دور هم جمع شدند و جمعی از جوانان شهرستان مانند مصطفی میرزایی، مرتضی رجبی، مجتبی گنجی زاد و مصطفی زرینوا دور هم نشستند و آغاز به کار هیئت را اعلام کردند. هیئت از همان ابتدا مخاطبان خوبی داشت و از روز اول جلسات خود را در حسینیه ها و مساجد لالجین برگزار کردند. پس از مدتی به دلیل مشکلات ناشی از تحرک هیئت به دارالقرآن لالا جین که متولی آن زرین وفا بود منتقل شدند و به مرور زمان ساختمان در سه طبقه مرمت شد.
جلسات هفتگی این هیئت در شب های دوشنبه تشکیل می شود و نزدیک به 10 سال است که با 100 لعن و 100 سلام زیارت عاشورا می خوانند. این هیئت علاوه بر برگزاری جلسات، با راه اندازی مهدکودک در جوار حسینیه، فرصت مناسبی را برای حضور خانواده ها فراهم کرده است. همچنین به دلیل اینکه لالجین سینما ندارد، اکران فیلم در هیئت بسیار خوب عمل کرده است. به عنوان نمونه چندی پیش فیلم «وضعیت مهدی» را برای عموم شهروندان لالجینی اکران کرد.
یکی از امتیازات ویژه این هیئت این است که به خودکفایی اقتصادی رسیده است. تمامی مخاطبان این هیئت اعم از خواهر و برادر و حتی نوجوان با توجه به شرایط خاص این شهر شاغل هستند. خود این هیئت دارای دو کارخانه و دو فروشگاه است که به نام کارخانه امام جواد (ع) و امام رضا (ع) هستند و در زمینه تولیدات معروف شهرستان لالجین فعالیت دارند و گلدان و سایر محصولات سفالی می سازند. همچنین یکی از فروشگاه های هیئت در زمینه لوازم التحریر و لوازم التحریر فعال است و فروشگاه دیگر نیز محل فروش محصولات سفالی لالجین می باشد.
این هیئت به منظور کمک به نیازمندان زیر پوشش خود، میناکاری محصولات کارخانه را به آنان سپرد تا بتوانند محصولات را در منزل رنگ آمیزی کنند و در هزینه های زندگی به آنها کمک کنند.
منبع: www.khabaronline.ir