
زمینه علوم آزمایشگاهی یکی از شاخه های علوم پزشکی و در دسته پیراپزشکان یا پاراکلینیک است. مهمترین کار این زمینه ، تشخیص و نظارت بر بیماریهای مختلف است. این کار مهم برای کارشناسان علوم آزمایشگاهی است که با جمعیتی در حدود پنجاه هزار نفر ، اسکلت اصلی آزمایشگاه های پزشکی را تشکیل می دهند.
کارشناسان این حوزه از تجمع مطالبات و عدم حل مشکلات میدانی خود در طی چند سال گذشته شکایت کرده اند و همین امر منجر به تغییر نظم و انضباط ، تغییر شغل و بخشی از مهاجرت کارشناسان علوم آزمایشگاهی شده است که خسارت آنها در نهایت به سیستم بهداشتی کشور منجر می شود.
مهمترین خواسته ها و مشکلات کارشناسان علوم آزمایشگاهی به شرح زیر است:
1- عضو کارشناسان علوم آزمایشگاهی در سازمان سیستم پزشکی: علیرغم قوانین ، مقررات و مصوبات ، احکام قطعی دادگاه ها ، دو نفر از دانشمندان آزمایشگاه سازمان سیستم پزشکی ، آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت و تصویب کمیسیون بهداشت ماجلیس در تاریخ 6/4.
تعرفه خدمات آزمایشگاهی برای کارشناسان علوم آزمایشگاهی: با توجه به قوانین موجود در این زمینه ، و با توجه به اینکه تقریباً تمام آزمایشات توسط کارشناسان علوم آزمایشگاهی انجام می شود ، متأسفانه آنها هیچ سهم از تعرفه ها (برخلاف گروه پرستاری) ندارند.
2. عدم رتبه بندی و طبقه بندی مشاغل برای کارشناسان علوم آزمایشگاهی در بخش خصوصی: متأسفانه ، در بخش خصوصی ، قراردادی با کارشناسان علوم آزمایشگاهی مبتنی بر قانون کار است که قراردادهای کارگران است ، در حالی که کار انجام شده توسط کارشناسان یک کار فنی و پرمخاطره است که نیاز به مشکل امنیت اجتماعی دارد.
2- حفظ رشته های متفرقه و غیرمجاز و غیرمجاز در آزمایشگاههای پزشکی به جای کارشناسان علوم آزمایشگاهی: با وجود مکاتبات متعدد با آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت برای ممنوعیت استفاده از رشته های نامربوط و بر خلاف همه قوانین وزارت بهداشت ، افراد با سایر مدرک های پزشکی (مانند برخی از برخی از علوم).
2. عدم کار سخت توسط کارشناسان علوم آزمایشگاهی که با مواد روزانه اسید ، قلیایی ، عفونی و سرطان زا روبرو هستند: از آنجا که کار با این مواد اجتناب ناپذیر است ، اما برخلاف گروه رادیولوژی که حق تابش را دارند ، دانشمند علمی وجود ندارد.
2. عدم وجود کارشناسان علوم آزمایشگاهی در تصمیمات بزرگ در آزمایشگاه این کشور: با توجه به اینکه کارشناسان علوم آزمایشگاهی با جمعیت حدود پنجاه هزار نفر جمعیت پرجمعیت ترین گروه آزمایشگاهی بالینی کشور هستند ، اما متأسفانه آنها در آزمایشگاه کشور در تصمیمات مهم و بزرگ حضور ندارند.
2. عدم تأسیس معاون پیراپزشکان در وزارت ساختار بهداشت: اگرچه جمعیت متخصصان پیراپزشکی کشور (علوم آزمایشگاهی ، رادیولوژی و غیره) تعداد قابل توجهی است ، اما در ساختار وزارت بهداشت برای پرداختن به موضوعات مربوط به این رشته ها ، در حالی که وزارت پرستاری در وزارت بهداشت تعریف شده است.
*کارشناس علوم آزمایشگاهی
1
منبع: www.khabaronline.ir