
به نقل از News Online ، الکل هیچ نقشی در بهبود یا جلوگیری از سنگ کلیه ندارد و برعکس می تواند تأثیرات منفی قابل توجهی در روند شکل گیری و رشد این سنگ ها داشته باشد.
ایسنا در خبری نوشت که میزان مصرف الکل به دلیل افزایش مجاری ادراری و این افزایش در نهایت باعث کاهش حجم مایعات بدن و کم آبی بدن می شود ، و افزود: کاهش حجم بدن باعث غلیظ بیشتر ادرار می شود و این باعث افزایش غلظت مواد معدنی در ادرار می شود.
وی گفت: برخی از مشروبات الکلی ، به ویژه آب ، حاوی پورین است ، گفت: پورین ها در بدن به اسید اوریک تبدیل می شوند و سطح بالای اسید اوریک در ادرار می تواند منجر به تشکیل سنگ های اسید اوریک شود و در برخی موارد مشاهده شده است که مصرف الکل باعث افزایش دفع اگزالات می شود.
این متخصص تغذیه تأکید کرد که اگزالات با کلسیم ترکیب شده و یکی از رایج ترین انواع سنگ های کلیه ، اگزالات کلسیم را تشکیل می دهد ، گفت: الکل همچنین تعادل الکترولیت ها و مواد معدنی را مختل می کند و بنابراین به طور غیرمستقیم در روند سنگهای کلیه نقش دارد.
دانشگاه یزد علوم پزشکی گفت: “در گذشته ، برخی معتقد بودند كه مصرف آب به دلیل میزان زیاد آب و خاصیت ادرار ، می تواند به از بین بردن سنگهای کلیه کمک کند ، اما لازم به ذکر است که اثر کم آبی الکل در نهایت غالب است و خطر تشکیل سنگ را افزایش می دهد.”
وی گفت: پورین زیاد در آب نیز خطر تشکیل سنگ های اسید اوریک را افزایش می دهد و می گوید مصرف مشروبات الکلی نه تنها یک درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه است ، بلکه به هیچ وجه توصیه نمی شود.
نجارزاده. الکل می تواند باعث فشار خون بالا شود و فشار خون بالا به تدریج به رگهای کلیه آسیب می رساند و باعث بیماری مزمن کلیه می شود.از طرف دیگر ، کم آبی بدن باعث کاهش حجم خون می شود و در نتیجه جریان خون کلیه را کاهش می دهد.
این متخصص تغذیه تأکید کرد که کاهش جریان خون کلیه می تواند منجر به آسیب حاد کلیه شود ، و افزود که متابولیت های الکل مانند استالدهید همچنین دارای خاصیت سمی برای سلولهای کلیه و استفاده طولانی مدت می تواند باعث التهاب بافت کلیه و فیبروز کلیه شود.
نجارزاده گفت: الکل قادر به تشدید بیماریهای اساسی مانند دیابت و هپاتیت است و در افراد مبتلا به نارسایی کبد ، به ویژه سیروز عواقب بسیار شدیدی دارد و می گوید که اجتناب از مصرف الکل یکی از مهمترین راهکارها برای حفظ سلامت کلیه است ، به ویژه در فشار خون.
وی گفت: “نوشیدن دو و نیم تا سه لیتر آب روزانه ادرار را رقیق می کند و غلظت سنگ را کاهش می دهد.”
این متخصص تغذیه تأکید کرد که استفاده از آب لیمو و سایر میوه های مرکبات نقش موثری در جلوگیری از تشکیل سنگ های کلسیم به دلیل سیترات و پتاسیم دارد. آب انار همچنین با داشتن آنتی اکسیدان ها اسیدیته ادرار را کاهش داده و خطر تشکیل سنگ را کاهش می دهد.
وی گفت ، با اشاره به اینكه نسخه های نمایشی مانند قاصدک و ریشه گزنه به دلیل خاصیت دیورتیک و ضد التهابی در سلامت کلیه مؤثر هستند ، با استفاده از رژیم غذایی پر از میوه ها و سبزیجات که دارای پتاسیم بالا هستند ، مانند پرتقال ، کیوی ، کلم بروکلی ، هویج و موز ، می توانند خطر را کاهش دهند.
این متخصص تغذیه گفت: “مصرف محصولات لبنی کم و کم برای تهیه کلسیم نیز ضروری است ، زیرا وجود کلسیم در رژیم غذایی مانع از جذب بیش از حد اکالیلات می شود.”
نجارزاده تأکید کرد که جایگزینی غلات کامل و حبوبات با پروتئین های حیوانی نیز توصیه می شود ، زیرا مصرف زیاد گوشت احتمال تشکیل سنگ را افزایش می دهد.
وی گفت: سبزیجات سبز ، که منبع منیزیم هستند ، همچنین از تشکیل سنگهای اگزالات کلسیم جلوگیری می کنند ، وی گفت: “کنترل وزن از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا چاقی خطر تشکیل سنگ های اسید اوریک را افزایش می دهد.”
مدیر تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: “مکمل های ویتامین C بیش از 1000 میلی گرم در روز می تواند احتمال تشکیل سنگ را افزایش دهد ، بنابراین باید از آن جلوگیری کرد.
وی تأکید کرد که در رژیم غذایی افراد مبتلا به سنگ کلیه نیز باید نوع سنگ در نظر گرفته شود. وی گفت: در کلسیم اگزالات ، افزایش مصرف کلسیم رژیم غذایی مهم است و در عین حال مصرف غذاهای با عزت و نشاط بالا مانند ریواس ، بادام زمینی ، چغندر ، اسفناج ، کاکائو و قهوه را کاهش می دهد.
وی گفت: “به طور کلی ، مصرف الکل نه تنها فایده ای برای کلیه ها ندارد ، بلکه با مکانیسم های مختلفی مانند کم آبی ، افزایش اسید اوریک ، افزایش اگزالات و آسیب مستقیم به سلولهای کلیه ، خطر تشکیل و تشدید سنگهای کلیه را افزایش می دهد.”
نجارزاده در پایان گفت. بهترین راه برای محافظت از کلیه ها اجتناب از الکل با رژیم غذایی مناسب ، نوشیدن آب کافی ، کنترل وزن ، مدیریت بیماری های اساسی و مراجعه منظم به پزشک همراه است.
1
منبع: www.khabaronline.ir