
اولین مصاحبه صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با رئیس جمهور ابعاد مهمی دارد اما یک ویژگی مهم داشت و آن عدم ایجاد رعب و وحشت در بین مردم و حتی بدنه مدیران و کارشناسان دولت بود. یعنی تلاش ستودنی پزشکان در مصاحبه دیشب بود که بدن مردم تکان نخورد. بهانه تراشی نکردن و تظاهر نکردن به ربط دادن مشکلات به دولت های گذشته از همان ابتدا اقدامی اخلاقی و معرفتی بود که دکتر مزیکیان کاملاً رعایت کرد. این بدان معناست که دولت پزشکی قصد ندارد بحران ایجاد کند تا دیگران را مقصر شکست خود بداند. توسعه تنها در برنامه ریزی مبتنی بر توسعه پایدار نیست. در رفتار، شخصیت و منش اخلاقی منعکس می شود که می تواند اعتماد و سرمایه اجتماعی را افزایش دهد.
او نشان داد آنچه که قبل و در جریان انتخابات به مردم معرفی کرده است، نه تنها تغییر نکرده است، بلکه به دلیل بحران های فراوان، پایدارتر از گذشته شده است. مصاحبه دیشب حاکی از آن است که رویکرد ایشان در ائتلاف مبتنی بر سیاست گذاری است و توافق بر سر مسائل مردم و حل آن، امری یکباره و شعاری نیست. دغدغه او وعده هایی است که به مردم داده است و تامین عدالت که حلقه مفقوده صلح ایران محسوب می شود در مرکز سیاست های او قرار دارد. وی نشان داد که طرح مسائل و مشکلات امکان پذیر است، اما در عین حال با پرهیز از خودکنترلی و حرکت در مسیر مسئله محوری و حل آن ها، ضمن حفظ آرامش جامعه، فرهنگ توسعه پایدار را بدون در نظر گرفتن تدابیری اتخاذ کرد. نام از آن، در جهت تحقق آن. آن را امتحان کنید
حرف آخر این است که صلح و امید مانند هوایی است که در فضای گفتگوی سازنده و کنش اخلاقی و رفتار انسانی و پرهیز از تنش و درگیری و نه در گفت و گوی بی پشتوانه پدیدار می شود. این مسیر را دولت و جامعه مدنی باید طی کنند. با تکرار و عملی شدن این روش بین دولت و جامعه مدنی، روزنه های توسعه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بازتر و زنجیره های امید تقویت می شود. چنین رویکردی می تواند تأثیر بسزایی در روند تعامل و تبادل بین دولت و مردم به ویژه گروه های پیشرو و قشر تحصیل کرده و جامعه مدنی داشته باشد و چارچوبی برای به اشتراک گذاری دانش و تجربه ایرانیان باشد. نهادینه کردن گفتمان اجماع ساز از طریق تقویت جامعه و دولت. به گونه ای که جامعه مدنی و دولت را در مرکز همکاری مشترک برای حرکت به سمت توسعه پایدار قرار دهد. بدون شک تشکیل دولت ائتلافی چهاردهم حول محور توافق ملت و دولت بر سر مسائل و منافع ملی و کاهش شکاف میان آنها فصل جدیدی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران است و مصاحبه دیشب رئیس جمهور نشان می دهد که این راه تازه شروع است. اما با رویکرد حل مشکلات ملت، مبتنی بر حفظ آرامش مردم و نهادهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، با مبانی محکم پیش میرود. حمایت مردم از آرای خود در قالب همکاری جامعه مدنی با دولت و تقویت چنین پیوندی می تواند آغازی شیرین برای پایان دادن به تلخی های گذشته باشد.
* دکتر حسین ابراهیم آبادی از اعضای هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم
216216
منبع: www.khabaronline.ir