
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، تربیت یافته تعالیم پیامبر(ص) زندگی را در زندگی دنیوی محدود نمی داند، اما از نظر چنین فردی حیات فراتر از دنیای دنیوی و ابدی است و بر جهان محدود برتری دارد. زندگی دنیوی، و دنیا ابزاری است در خدمت دنیای آخرت. این شخص می داند که مالک همه چیز و همه جا خداست و همه چیز تحت قدرت و اراده اوست، پس انسان مخلوق خالق بی نهایت است. این فرد عمل خود را بر اساس ایمان و عمل صالح استوار می کند و در این نظام خواهان حیات جاوید و رضای خداوند است، عقل نیروی علم و اختیار و داشتن آزادی نسبی معرفی می شود و فرد تربیت شده در این نظام تلاش می کند. تکیه بر تعالیم خداوند و توانایی تشخیص حق از باطل، یعنی عقل، در راه هدایت و حق گام بردارد و با عبادت همه جانبه خداوند به کمال حقیقی که همان قرب الهی است، برسد.
به نقل از ایسنا، انسان در تعلیم و تربیت امروزی، جهان را فقط همین جهان طبیعی می داند و منکر هرگونه اعتقاد و ارتباط با عالم ماوراء الطبیعه است و تنها فایده وجود را محدود به همین حیات می داند و معتقد است به همان اندازه. حتی الامکان از لذت های گوناگون برخوردار بوده و در نتیجه هرگونه محدودیت و کاهش دامنه لذت ها غیر منطقی است، به ویژه زمانی که جبران آن به دلیل محدودیت زندگی ممکن نباشد، باید تا حد امکان محدودیت رفع شود. . چنین فردی با فردگرایی نهادینه شده در وجود خود و برای کسب لذات و رفاه مادی، آزادی بی حد و حصر می طلبد. فردی که تربیت مدرن است به دنبال احقاق حق خود است و این فرد نه مکلف است و نه پاسخگو، بلکه محقق و پرسشگر است. این افراد معتقدند امور اخروی انسان را به قدری محدود می کند که انسان باید برده وار تابع دستورات دیگران باشد و اراده ای از خود نداشته باشد و اگر قرار است کاری انجام دهند باید ببینند که آیا با اصل منافات دارد یا خیر. یا نه
با توجه به موارد ذکر شده، فردی که در آموزش مدرن تحصیل کرده آزاد است، می تواند آنچه را که می خواهد انجام دهد و به آنچه می خواهد فکر کند و به آنچه به او گفته می شود اعتقادی ندارد. او مهمترین دغدغه خود را رهایی از هرگونه قید و بند به ویژه دین می داند و تصورش این است که بتواند به خواسته ها و خواسته های خود پاسخ دهد و به دیگری نیاز نداشته باشد. از دیدگاه او چیزهای فراتر از ماده افسانه و خرافات هستند. بنابراین ارزش حقوق کاملاً وابسته به ارزش لذات مادی است و زندگی چنین شخصی فقط در چارچوب زندگی دنیاست و آخرت برای او وجود ندارد. بنابراین جز زندگی دنیوی و لذت بردن از آن چیزی برای او باقی نمی ماند. بدیهی است که چنین شخصی عبادت خدا را انکار می کند و به دنبال لذت می رود.
بابک احمدی در کتاب «مدرنیته و اندیشه انتقادی» درباره مولفه ها و ویژگی های اصلی مدرنیته می گوید: بسیاری معتقدند مدرنیته; یعنی زمان پیروزی خرد بشری بر باورهای سنتی (اسطوره های دینی، اخلاقی، فلسفی و…)، رشد اندیشه علمی و عقل گرایی، افزایش اعتبار دیدگاه فلسفه انتقادی، که همگی ناشی از آن است. به سازمان جدید تولید و تجارت، شکل گیری قوانین مبادله کالا و تسلط تدریجی. جامعه مدنی با دولت همراه است. در بیان مولفه های مدرنیته می توان به عقل گرایی، تجربه گرایی، اومانیسم، فردگرایی، ماتریالیسم، آزادی و لیبرالیسم، سکولاریسم، دموکراسی و اصلاحات دینی اشاره کرد.
شباهت ها و تفاوت های فضایل اخلاقی پیامبر(ص) با اخلاق مدرن
تعلیم و تربیت پیامبر(ص) به معنای به فعلیت رساندن کمالات بالقوه معنوی در فرد است، یعنی جنبه ای از تربیت که ناظر بر رشد ابعاد شناختی، عاطفی و عملی یک مربی از حیث التزام به دین خاصی است. . همانطور که گفته شد در مفهوم تربیت، رسیدن به کمال نفسانی امری بدیهی است. حال اگر این واژه در کاربردهای خاص آن مانند تربیت اخلاقی، تربیت معنوی یا تربیت دینی مورد توجه قرار گیرد، تأکید مضاعفی بر کمال نفسانی خواهد داشت.
اهداف تربیت دینی، هدایت و رشد در روابط انسانی است و هدایت در دو مرحله انجام می شود. اولاً هدایت یعنی نشان دادن راه. در نوع دیگر، تنها «نشان دادن» راه نیست، بلکه «پیاده رفتن» آن محسوب می شود. راهنما به این معنا کسی نیست که راه را نشان دهد، بلکه کسی است که راه را می پیماید و هدایت شده را می گیرد. البته رسیدن به هدف نهایی در گرو تسلیم شدن در برابر هدایت اول است. هر گاه انسان در امور جسمانی، فکری، اخلاقی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به معیارهای الهی تسلیم شود، خداوند دست او را می گیرد و به مقصد می رساند و اینگونه است که هدایت به عنوان هدف نهایی محقق می شود.
تقوا حالتی مقدس و روحانی و ملکه مقتدر روح است که ترک و دوری از گناه و مقدمات و ثمرات آن است و ترس از خدا از دیگر آثار و برکات آن به شمار می رود. انسان باید در هر یک از امور به سمت تقوا برود که با آن عمل خود را خالصانه انجام دهد و جان خود را از تأثیر انگیزه های دیگر حفظ کند.
انسان باید با بهره گیری از ظرفیت های خدادادی و هدایت های الهی و اعمال صالح، این مرحله را به سرعت پشت سر بگذارد و به درجه رفیع زندگی انسان یعنی «حیات طیبه» که به دور از هر گونه آلودگی و پلیدی است برسد. این شکل از زندگی که بسیار متعالی تلقی می شود، دانش و قدرت جدیدی را برای انسان به ارمغان می آورد و توانایی شناخت صحیح و شناخت صحیح انسان را نسبت به حقایق عالم هستی فراهم می کند. حق و باطل را برای او آشکار کند. انجام داد
تفاوت آموزه های تربیتی پیامبر(ص) با تربیت مدرن
اهداف تعالیم پیامبر(ص) شامل هدایت، رشد، تقوا، پاکی، حیات و خیر است. اصول تربیت پیامبر(ص) اعتدال، صلح، خدامحوری، عدالت و عقلانیت است و در تربیت مدرن به خرد انسانی، آزادی، مدارا، برابری کرامت و احترام توجه می شود. همچنین روش پیامبر(ص) شامل روش نمونه، توبه، مراقبه و محاسبه، تشویق و تنبیه و عبرت آموزی است، اما روش تربیتی نوین، تجربی، حل مسئله و پرسش و پاسخ اکتشافی است.
نتایج
دین مبین اسلام با آموزه های کارآمد خود برای رفع نیازهای فطری انسان و رساندن او به کمال انسانی نازل شده است و هر آنچه انسان در عرصه زندگی به آن نیاز دارد را پوشش می دهد و در همه زمان ها و مکان ها دارای نوآوری و طراوت است. و در نتیجه پویایی در تمامی مراحل. زندگی و هنگام مواجهه با مشکلات زندگی راه حل هایی ارائه می دهد. آثار و فواید دین در تمام مراحل زندگی روشنگر و آموزنده است و در مواردی آموزه های اسلام نقش انحصاری دارد و همه حیطه نیازها و بسیاری از ارزش ها مانند امنیت اجتماعی، عدالت اجتماعی، انسجام، مسئولیت پذیری، توجه به کرامت انسانی و … که امروزه در عصر جدید مورد توجه دولت ها و ملت هاست و بسیار کمرنگ شده است، با آگاهی و عمل به آموزه های اسلامی راحتتر به دست آمده است.
منبع: www.khabaronline.ir