وقتی چیزها را بریده و به هم می ریزیم



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، مصداق حق الناس مهم ترین و پرتکرارترین موضوع در دین اسلام است تا جایی که طولانی ترین آیه قرآن (سوره بقره آیه 282) نیز به این موضوع اختصاص دارد و امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام نیز می فرماید: «خداوند متعال حقوق بندگان را رعایت می کند تا مقدمه ای برای رعایت حقوق خود باشد.

به نقل از ایکنا ؛ اوج توجه به حقوق در مکتب اسلام و اهل بیت(ع) را می توان در شب عاشورا مشاهده کرد; هنگامی که امام حسین علیه السلام شرط مبارزه با ظلم و بدهکار نبودن با او را گذاشت و بیعت خود را از افرادی گرفت که بر دوش آنها حقی است، زیرا آنان پیش از شرکت در جهاد با طاغوت، به پرداخت حق مردم فکر می کردند.

این اتفاق مهم و آموزنده از واقعه کربلا باعث شد ایکنا در ماه محرم و صفر امسال به موضوع مهم «حق الناس» بپردازد و بخش هایی از کتاب «حق الناس، رابطه متقابل حقوق مردم و مردم» را ارائه کند. اخلاق اسلامی» نوشته آیت الله مظاهری برای مخاطبانش. در ادامه توضیحات قسمت چهل و دوم با عنوان ارائه محصول بدون کیفیت را در زیر عنوان چند نمونه از حقوق مالی می خوانید.

«جمع آوری» یا خودداری از سختی کار نوعی حق مالی است. وقتی محصول کار انسان کیفیت لازم را نداشته باشد، ظلم کرده و به یک معنا از کار خود ربوده است; خواه یک نانوا در پختن نان خرابکاری کند و نان خمیری یا سوخته را در اختیار مردم قرار دهد، چه صاحب یک ساختمان بزرگ یا یک برج از مواد بی کیفیت استفاده کند و یک ساختمان معیوب تحویل دهد. اینکه آیا پزشک مراقبت های لازم را در جراحی انجام نمی دهد. همه این کارها ظلم و حق مردم مالی است.

مسلمان واقعی باید در هر کاری محکم و استوار باشد. قرآن کریم در آیه ای می فرماید: «یا أیها الذین آمنوا اتقوا اللّه و صریحاً لکموا یصحیح اعمالکم و یغفر الذنوبم». ای مومن! اعمالت محکم و استوار و گفتارت محکم و استوار. اگر واقعاً کاری قوی انجام دهید، خداوند متعال اعمال شما را اصلاح می کند و شما را می بخشد.

اهمیت سخت کوشی در همه مشاغل ضروری است. مثلاً در امور ساختمانی لازم است افرادی مانند سازندگان و لوله کش ها سخت کوش باشند و کار خود را با بهترین کیفیت تحویل دهند. در غیر این صورت ساختمان آنها از جهاتی دچار مشکل می شود و خریدار متضرر می شود.

این که در میان مردم معلوم است فلان خانه خانه ای است که فقط برای فروش ساخته شده باشد برای سازندگان آن شرم و گناه بزرگی است. گاهی اوقات سرهم بندی در ساخت خانه منجر به ضمانت چند صد میلیونی یا میلیاردی می شود. مثلاً لوله کش ساختمان یا گچ کار دقت کافی در کار خود ندارد و در اثر سهل انگاری یا سهل انگاری، آب در ساختمان نشت می کند. افرادی که چنین خساراتی را به بار آورده اند ضامن هستند.

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به مسلمانان دستور می دهد که وقتی کاری را انجام می دهند به خوبی و محکم کاری انجام دهند. شخصی از دنیا رفته بود و پیامبر(ص) در تشییع جنازه ایشان شرکت کردند. چون آدم خوبی بود بندش کردند ولی خیلی سخت گیر بودند. شخصی گفت؛ ای رسول خدا! فایده این تقویت چیست؟ این بنای تاریخی تا چند روز دیگر تخریب می شود. پیامبر اکرم (ص) فرمودند: آری می دانم، ولی یک کلمه دیگر هم هست و آن این است که; «خداوند متعال بنده را دوست دارد پس عاقلانه عمل می کند».

خداوند متعال دوست دارد وقتی بنده کاری را انجام می دهد محکم و صحیح انجام دهد. چه کار خودش باشد و چه کار شخص دیگری، در هر صورت چیدمان اشتباه است.

سخت کوشی در هر شغلی به خصوص در مشاغل تولیدی و خدماتی لازم است. هرکس باید کاری را که بر عهده دارد به بهترین نحو انجام دهد وگرنه حق دارد. مالک و مدیر کارخانه باید بهترین مواد اولیه را تهیه کند و مهندس و کارگر محصول کارخانه را به بهترین شکل تولید کنند و نیمه کاره و ناقص نگذارند.

در آموزه های دینی، لزوم سخت کوشی و پرهیز از سرهم بندی برای عرضه محصولی با کیفیت بسیار توصیه و تاکید شده است، اما متاسفانه عده کمی به آن توجه دارند.

امام حسن مجتبی (علیه السلام) در آخرین ساعات عمر خود و در پاسخ جناده که از او خطبه خواست، فرمود: «برای دنیا عمل کن تا همیشه بدبخت نباشی و برای آخرتت عمل کن که می میری. فردا.” برای امور دنیوی چنان تلاش کن که گویی می خواهی تا روز قیامت زنده باشی. و برای امور آخرت خود را چنان آماده کن که گویا امشب شب اول قبر توست. امام دوم (ع) شیعیان را اینگونه می خواهد.

به هم ریختگی و بی احتیاطی در هر کاری اشتباه است. حتی در مطالعه دانش آموزان و دانشجویان نیز اشتباه است. دانش آموز باید تمام وقت خود را صرف مطالعه خوب و مطالعه تقوا و خودسازی کند. حالا اگر در درس خواندن و درس خواندن با بهم ریختن نمره کوشا نباشد، به جایی نمی رسد. اگر دانش آموزان جدی درس نخوانند و فقط به دنبال نمرات و مدرک باشند; آینده روشن و مفیدی ندارند. اساتید و اساتید حوزه و دانشگاه نیز باید در تدریس سختگیر باشند. اگر کسی بخواهد با دستپاچگی و بدون مطالعه و تحقیق لازم تدریس کند، مسئول است و در روز قیامت استیضاح می شود.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7216

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *