
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغاندغدغه راست گفتن و پرهیز از دروغگویی توسط فرزندان یکی از مهم ترین دغدغه های والدین در زندگی است. زیرا سنگ بنای صحیح شخصیت کودک در خانواده شکل می گیرد و اگر کودک در خانواده با دروغگویی والدین مواجه نشود، این رفتار نادرست را به عنوان یک روش تربیتی نمی آموزد.
قطعاً کودک دروغگو چیزی نیست که والدین در روند تربیت فرزند خود به دنبال آن هستند. دروغگویی کودکان معمولا والدین را بسیار نگران می کند. البته والدین باید نسبت به دروغگویی فرزندشان حساس باشند; اما نباید فراموش کنند که این مشکل نیز مانند بسیاری از مشکلات رفتاری دیگر در دوران کودکی قابل حل است.
در این نقل از سعی داریم مهارت های مقابله با دروغ های کودکان و راه های مقابله با چنین شرایطی را به شما آموزش دهیم.
گام اول؛ شناسایی دلایلی که کودک راستگو نیست. تنها در این صورت می توانید به دنبال راه حلی برای مشکل باشید. در ادامه راهکارهای طلایی برخورد با کودک دروغگو را با هم بررسی می کنیم.
همه ما می دانیم که هیچ کودکی از ابتدا دروغگو به دنیا نمی آید. بلکه در طول زندگی است که علت این ویژگی رفتاری نابهنجار در او پیدا می شود. محیطی که او در آن زندگی می کند، مهم ترین عامل تاثیرگذار در دروغگویی کودک محسوب می شود.
قبل از 3 سالگی، کودک شما در حال کاوش در محیط اطراف خود است. در این مدت او با دیدن پدیده های زیادی در اطراف خود همچنان سردرگم است. به همین دلیل، بسیاری از رفتارهایی که در این محدوده سنی رخ می دهد، غریزی است.
کودک دروغگو زیر 3 سال قصد دروغ گفتن ندارد
کودک دروغگو زیر 3 سال قصد دروغ گفتن ندارد. مهمترین چیز در زندگی او امنیت است و حتی اگر دروغ می گوید، به طور غریزی به دنبال راهی برای حفظ امنیت خود می گردد.
دروغگویی کودکان سه تا هفت ساله بیشتر ریشه در تخیل آنها دارد. کودک در این سال ها زمان زیادی را در رویاهای خود می گذراند و همین امر باعث می شود که بسیاری اوقات کودک به صرف اینکه بین خیال و واقعیت گیر کرده باشد، راست نمی گوید.
از شش یا هفت سالگی به بعد، کودک شما کاملاً تفاوت بین حقیقت و دروغ را درک می کند. با توجه به این نکات، نگاهی به دلایل دروغگویی کودکان می اندازیم.
دلایل دروغ گفتن کودک
یک کودک دروغگو گاهی دلایلی برای رفتار خود دارد که واقعا والدین را گیج می کند. والدین برای اینکه بتوانند به دروغگویی کودکان واکنش مناسب نشان دهند باید دلایل این رفتار را بدانند.
برخی از مهمترین دلایلی که باعث می شود کودک راستگو نباشد عبارتند از:
یادگیری دروغ گفتن از بزرگسالان (به خصوص والدین)
نگران عاقبت و عواقب پذیرش مسئولیت باشید
نداشتن دانش و آگاهی مناسب از ارتباطات اجتماعی
تمایل به حضور در یک گروه دوستانه یا اجتناب از طرد شدن از آن
کمک به یک عزیز
فانتزی کودکانه
دور زدن قوانین سختگیرانه والدین در خانه
کنجکاوی برای تجربه عواقب دروغگویی
نحوه برخورد والدین با کودک دروغگو
اکنون که با مفهوم کودک دروغگو آشنا شدیم و دلایل دروغگویی کودک را مرور کردیم، زمان آن رسیده است که به دنبال راه حل های مناسب برای مقابله با این رفتار کودکان باشیم.
برخی از مهمترین اقداماتی که والدین باید در این زمینه انجام دهند عبارتند از:
1. او را کودک دروغگو خطاب نکنید
به یاد داشته باشید که قرار است به عنوان یک درمانگر ظاهر شوید. کودک نباید شما را به چشم مدیر مدرسه ببیند. شما پدر و مادر او هستید و باید مشکلات خود را با او از طریق دوستی حل کنید.
دروغگویی کودک به هیچ وجه به شما اجازه نمی دهد که او را دروغگو خطاب کنید. حتی فرض کنید شما این کار را کردید. چه چیزی به دست می آورد؟ فراموش نکنید که او در بیشتر مواقع فقط در خیال پردازی است.
اگر او را کودک دروغگو خطاب کنید، در واقع ناخودآگاه رفتار او را تایید می کنید. آن وقت است که کار شما برای رویارویی با او دشوار خواهد شد.
2. وقتی فرزندتان دروغ می گوید عصبانیت خود را کنترل کنید
کودکان اغلب به دلیل رفتاری که از والدین خود می بینند دروغ می گویند. اگر آنها می بینند که هنگام انجام کار اشتباهی پرخاشگرانه رفتار می کنید، از دروغ به عنوان سپری برای جلوگیری از عصبانیت شما استفاده می کنند. البته منظور ما این است که در برخورد با رفتار کودکان سعی کنید کنترل خود را از دست ندهید. بسیاری از مشکلات از رفتارهای اندازه گیری نشده ای شروع می شود که والدین در یک لحظه نشان می دهند.
3. به کودک دروغگو بگویید که از دست او ناراحت هستید
کودک دروغگو باید بفهمد که ماه هرگز پشت ابر نمی ماند و دیر یا زود دیگران متوجه می شوند که او دروغ گفته است. بنابراین، وقتی متوجه شدید که او دروغ گفته است، بلافاصله به او بگویید که متوجه رفتار اشتباه او شده اید.
حتماً ناراحتی خود را از دروغگویی کودک ابراز کنید. کودکان کاملاً به والدین خود وابسته هستند و دوست ندارند آنها را ناراحت کنند. با این کار متوجه می شود که دروغگویی باعث ناراحتی شما می شود و این رفتار اشتباه را متوقف می کند.
4. برای دروغگویی کودک تنبیه مناسب در نظر بگیرید
هر اشتباهی از سوی کودک باید با تنبیه مناسب والدین مواجه شود. مجازات باید متناسب با نوع تخلف باشد تا مؤثر واقع شود. از مجازات های هوشمندانه استفاده کنید. شما به عنوان والدین فرزندتان بهتر از هرکسی می دانید که او چه چیزهایی را دوست دارد و چه چیزی را دوست ندارد.
حتما فهرستی از این موارد تهیه کنید و با توجه به نوع اشتباهی که انجام می دهد یکی از آنها را به عنوان مجازات برای او در نظر بگیرید. مثلاً می توانید یک هفته او را از خوردن غذای مورد علاقه اش منع کنید یا تفریح آخر هفته را لغو کنید زیرا کودک صادق نیست.
زمانی که کودک دروغگو از رفتار اشتباه خود دست برندارد و آن را تکرار کند شدت تنبیه ها را افزایش دهید. به او بفهمانید که دروغ گفتن برایش هزینه دارد و اگر به این کار ادامه دهد، هزینه ها سنگین تر می شود. نکته مهم این است که همیشه مجازات دروغ گفتن را سنگین تر از مجازات انجام کار اشتباه در نظر بگیرید.
5. او را به خاطر صداقتش تحسین کنید
گاهی اوقات یک رفتار یا عمل نادرست از جانب فرزند شما نشات می گیرد. اما او این شجاعت را دارد که مسئولیت کار خود را بپذیرد و به شما اطلاع دهد که این کار را انجام داده است. در چنین مواقعی نوع برخورد شما در رفتار آینده او فوق العاده موثر است. او را به خاطر گناهش مجازات کن. اما فراموش نکنید که او را باید به خاطر صداقتش تشویق کرد. اینگونه است که فرزند شما میآموزد که گفتن حقیقت ارزشش را دارد.
6. کودک دروغگو را تحقیر نکنید
وقتی از او میخواهید کاری را انجام دهد و به هر دلیلی نمیتواند انجام دهد یا نمیتواند برخی از کارهای عادی روزانهاش را انجام دهد، به هیچ وجه نباید او را تحقیر کنید. همه از تحقیر شدن متنفرند. اگر این احساس در کودکان قویتر از بزرگسالان نباشد، قطعا ضعیفتر نیست.
تحقیر کودک باعث افزایش اضطراب و استرس او در انجام کارهای مختلف می شود. زیرا نگران است که اگر موفق نشد خود را برای شنیدن ذلت آماده کند. یکی از راه هایی که او برای رهایی از این موقعیت ها استفاده می کند، دروغ گفتن است. بگذارید احساس کند هیچ جایی امن تر از آغوش شما نیست.
7. الگوی خوبی برای کودک دروغگو باشید
کودک دروغگو اغلب آینه رفتار والدینش است. اگر والدین به هر دلیلی مدام از دروغ به عنوان یک تاکتیک در زندگی روزمره خود استفاده کنند، کودک نیز می تواند این موضوع را به خوبی درک کند. هیچ الگویی بهتر از والدین برای فرزندان وجود ندارد. دروغ نگویید تا شاهد دروغگویی فرزندتان نباشید.
8. مشاوره تخصصی دریافت کنید
زمانی که شاهد ادامه دروغگویی فرزندانتان هستید، حتما باید از مشاوره تخصصی برای یافتن راه حل مناسب استفاده کنید. مطمئنا مشاور با توجه به تجربه و دانش تخصصی خود در این زمینه می تواند مشکل شما را حل کند.
9. کودکان را با خواسته های نامعقول به دروغگویی تشویق نکنید
کودک دروغگو گاهی محصول خواسته ها و انتظارات غیرمنطقی والدین است. والدین باید توانایی های فرزند خود را به خوبی بشناسند. درخواست های نامناسب فقط فرزند شما را رنج می دهد. در این بین وقتی متوجه می شود که از عهده آن برنمی آید، برای اینکه در مقابل شما تحقیر نشود به دروغ پناه می برد.
حرف پایانی
دروغگویی کودک موضوع مهمی است که باید مورد توجه والدین قرار گیرد. کودک دروغگو را نباید تنها گذاشت و قطعا والدین باید به دنبال راه حلی برای درمان چنین رفتاری از کودک خود باشند. در نظر داشته باشید که دروغگویی کودکان در سطوح مختلفی رخ می دهد و والدین باید در مواجهه با هر یک از آنها رفتار مناسبی از خود نشان دهند. توجه داشته باشید که دوستی با اقتدار همیشه جواب می دهد. کودک باید همیشه شاهد اقتدار والدین خود باشد. اما در عین حال باید بداند که در دنیا آغوشی امن تر از سایه پدر و مادرش نیست.
منبع: www.khabaronline.ir