زمانی که فاصله زندگی امام علی (ع) تا تدوین نهج البلاغه سه قرن و نیم است.



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانمرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم به پرسشی درباره زمان تدوین نهج البلاغه پاسخ داد:

سوال:
بین عمر علی بن ابی طالب تا تألیف کتاب نهج البلاغه حدود سه قرن و نیم فاصله است. چطور ممکن است با این فاصله طولانی همه آن حرف ها درست باشد و کم و زیاد نشود؟
پاسخ:
اگرچه بین عمر امام علی (علیه السلام) و زمان تدوین نهج البلاغه توسط سید رضی، سه قرن و نیم فاصله وجود دارد، اما نمی تواند در صحت و اعتبار این سخنان حضرت علی (ع) تأثیر بگذارد. (صلی الله علیه و آله) و نمی تواند دلیلی بر کم و زیاد شدن کلام آن حضرت باشد. زیرا سید رضی مجموعه جاودانه و بی نظیر نهج البلاغه را با استفاده از مجموعه های ارزشمندی که از قرن اول هجری تا قرن چهارم گردآوری شده و تنها از خطبه ها و نامه ها و سخنان امام علی علیه السلام گردآوری کرده است. پیش از آنکه سید رضی به روی جهان گشوده و نهج البلاغه را گردآوری کند، به صورت جداگانه در بسیاری از منابع ثبت و ضبط شده است، منابعی که افراد مشهور و مورد اعتماد را جمع آوری کرده است.

اگر سید رضی منابع این سخنان را در نهج البلاغه ذکر نکرده است، به این دلیل است که به کثرت منابع و منابع سخنان امام علی (علیه السلام) و صدور این سخنان توسط امام یقین داشته است. علی (علیه السلام).

در مواردی که یقین نداشت و در مورد خطبه ها و نامه ها و حکمتی که به آن یقین حاصل نشده بود، منابع و شواهد آنها را ذکر می کرد.

از جمله در پاره ای از سخنان معظم له به منابعی مانند «کتاب شرح و شرح عمرو بن بحر جاهیز» مراجعه کنید; کتاب مبرد; کتاب المغزالی سعید بن یحیی; الجمال واقدی و… ذکر کرده اند.

در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای یافتن منابع سخنان امام علی (علیه‌السلام) در نهج‌البلاغه انجام شده و منابع معتبر آن سخنان نشان داده شده است. کتاب‌های زیر نمونه‌هایی از این تلاش‌ها هستند:
1. منابع نهج البلاغه پیوست کتاب نهج البلاغه چیست، هبت الدین شهرستانی.
2. اسناد نهج البلاغه، هادی الکاشف الغطاء.
3. به نقل از نهج البلاغه، امتیاز علی خان عرشی رامپوری هندی.
4. مصادر نهج البلاغه و اسانیده، عبدالزهرا الحسینی الخطیب.
5. نهج البلاغه توثیق و منسوب به امام علی (علیه السلام)، دکتر حامد حنفیه است.

بر اساس تحقیقات انجام شده در این زمینه، مشخص شده است که 87 خطبه، 50 نامه، و 144 حکمت در منابع معتبر اهل سنت قبل از سید رضی، 37 خطبه، 7 نامه و 46 حکمت در منابع شیعه قبل از رازی، 5 خطبه، 4. نامه و 100 حکمت از منابع شیعه پس از سید رضی، اما مستقل از اثر وی، نقل شده و در منابع معاصر اهل سنت و پس از سید رضی، 3 خطبه و 1 نامه و 40 حکمت نقل شده است.

علاوه بر موارد فوق باید افزود که یکی از راه های شناخت کلام شخصیت های برجسته مذهبی و تاریخی، شناسایی کلام آنان از سبک و سیاق کلام و میزان شیوایی و شیوایی کلام آنان است. با این حساب اگر کسی در نهج البلاغه خوب فکر کند آن را دارای سبک خاصی می بیند و از نظر فصاحت و بلاغت یقین دارد که همه این سخنان از یک نفر صادر شده است و چون مکرر و انتساب برخی از سخنان آن به امام علی (علیه السلام) روشن است، روشن است که کل نهج البلاغه سخنان نورانی و صادقانه امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) است. ).

از سوی دیگر، چون مرحوم سید رضی درصدد جمع آوری الفاظ فصیح بود، بخش هایی از خطبه ها را حذف کرد و برخی را درج نکرد، لذا برخی از نویسندگان آن را تکمیل کردند و در قالب «مستدرک نهج البلاغه» تدوین شد. ، علاوه بر همه خطبه ها و حروف را با سند ذکر کرده اند و قطعیت صدور هر کلمه باید با سند تأیید شود.

پی نوشت ها:
[۱] . محمدتقی جعفری، ترجمه و تفسیر نهج البلاغه، مؤسسه انتشارات اسلامی فرهنگ، تهران، چ دوم، 1358، ص. 303.
[۲] . سبحانی، جعفر شیخ، تفسیر نهج البلاغه، قم، امام صادق علیه السلام، تهران، ص 31-30.
[۳] . جعفری، محمدمهدی، درآمدی بر نهج البلاغه، تهران، امیرکبیر، چاپ اول، 1364، ص 84-85.
[۴] . جعفری، محمدمهدی، تحقیقی در اسناد نهج البلاغه، انتشارات قلم، 1356، ص. 203.
[۵] . ابن ابی الحدید، تفسیر نهج البلاغه، ج 1، ص 138. 2، ص. 546.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7230

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *