
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانشیخ حسین انصاریان، استاد اخلاق، داستانی از زمان امام صادق (ع) بیان کرد و گفت: جوانی به امام صادق (ع) عرض کرد که من شیعه شدم و مادرم مسیحی است. با مادرم چه کنم؟ حضرت فرمود مادرت عرق و گوشت خوک می خورد؟ جوان گفت نه! امام فرمودند تا می توانید این مادر را دوست بدارید و احترام بگذارید! هنگام غذا خوردن با او در همان کاسه غذا بخورید! وقتی آن جوان به مدینه آمد، مادر این جوان به پسرش گفت تو عوض شدی، دلیل این تغییر چیست؟ و چه کسی شما را تحت تأثیر قرار داده است؟ جوان گفت امام صادق (ع) مرا متحول کرد و با تو خوب رفتار کرد! در همان زمان مادر این جوان که نزدیک به 90 سال مسیحی بود مسلمان شد. همه مشکلات را باید در بی اخلاقی دید و اگر اخلاق در زندگی انسان جاری شود، مشکلات حل می شود.
این استاد اخلاق تصریح کرد: برای سلامتی زندگی و سعادت اخروی پس از ایمان و عمل صالح نیازمند داشتن اخلاق قرآنی و اهل بیت(ع) هستیم. روایت بسیار مهمی از امام محمد باقر (علیه السلام) وجود دارد که مرحوم کلینی عالم بزرگ شیعه در جلد دوم اصول کافی عربی نقل می کند که می گوید بدخلق و تندخو و تلخ و حسود و …. مستکبران این زشتی ایمانشان را از بین می برد.
به نقل از مهر، وی افزود: بداخلاقی قلب انسان را از وابستگی به خدا و قیامت سست می کند و پیامبر فرمودند زشتی اخلاقی که ایمان را از بین می برد، مانند سرکه است که اگر با عسل مخلوط شود، عسل را از بین می برد. هیچ کس برای خرید عسل مخلوط با عسل نمی آید و باید آن را دور انداخت، پس اگر ایمان از بین برود، پروردگار خریدار انسان نمی شود.
انصاریان با بیان اینکه خداوند خریدار انسان است، تصریح کرد: خداوند در سوره مبارکه توبه خود را خریدار معرفی می کند و کالاهای قابل خرید را انسان و مال انسان ذکر می کند و قیمت کالا را نیز ذکر می کند. در این آیه می فرماید من مشتری هستم و انسان فروشنده است و چیزی که خریدنی است وجود انسان و مال اوست و قیمت خرید بهشت است.
این استاد حوزه با اشاره به اینکه مؤمن کیست، گفت: مؤمن انسانی است دلبسته به خدا و قیامت و حاضر به انجام وظایف و اخلاق نیکو باشد. امام حسن مجتبی (علیه السلام) می فرمایند که زیباترین نیکی، حسن خلق است; انسان مواظب خود باشد تا کلنگ بد اخلاقی بنای ایمانش را خراب نکند و عملش را بی ارزش نکند و این مستلزم دقت است. علمای بزرگ شیعه کتابهای بسیار مهمی در اخلاق نوشته اند که یکی از آنها جامع السعادات مرحوم ملا نراقی است.
وی با بیان اینکه آراستن انسان به اخلاق واجب و مستحب نیست، گفت: می گویند به خاطر چیزی است که خداوند در قرآن کریم به آن اشاره کرده است. برخی از آیات انسان را به خوش اخلاقی سفارش می کند، مثلاً خداوند در قرآن کریم انسان را به گذشت می خواند; بسیاری از خانواده هایی که در آستانه طلاق هستند یا طلاق می گیرند به دلیل عدم رعایت اخلاق در یک یا هر دو زوج است. طلاق یک حکم شرعی است اما در عین حال منفورترین حکم شرعی در نزد خداوند است.
انصاریان با اشاره به اینکه اخلاق نیکو باعث علاقه بسیاری از افراد به اسلام می شود، گفت: حسن خلق به معنای جمع آوری اخلاق نیک در انسان است که نیاز به تمرین دارد. ارزش های اخلاقی باید رعایت شود و یکی از این ارزش های اخلاقی حفظ حرمت مومن است. پیامبر (ص) فرمودند هر که به مؤمنی بی احترامی کند، حرمت من را زیر پا گذاشته است و هر که حرمت من را زیر پا بگذارد، حرمت خدا را زیر پا گذاشته است. مؤمن احترام زیادی دارد.
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: خداوند به مسلمانانی که پدر و مادرشان مشرک هستند خطاب می کند، اگر پدر و مادر شما مشرک هستند و مرا حذف کردند و به جای توحید بت انتخاب کردند، اگر اصرار داشتند که از اسلام دست بردارید و مشرک شوید، این حق شماست شما شغل ندارید، اما موظف هستید تا زمانی که پدر و مادرتان زنده هستند، خوب رفتار کنید، زیرا رفتار بد با آنها حرام است.
منبع: www.khabaronline.ir