38 قطعه نفیس قاجاری در حرم امام رضا



به نقل از پایگاه فرهنگ و اندیشه مبلغان، حرم مطهر رضوی با تمام شکوه معنوی و معنوی خود ظاهری زیبا دارد و جلوه مادی آن حکایت از عطایای مردان و زنان مؤمن به این آستان دارد.

ایسنا نوشت: ظاهر آراسته حرم مطهر رضوی نشان می دهد که مردان و زنان مومن هدایای متعددی را با کمال اخلاص به این آستان ملکوتی تقدیم کردند و هدایای گرانبها شامل جواهرات نفیس و جالبی است که در طاقچه ها و ویترین های زیبا قرار گرفته و به آن چسبیده شده است. به دیوارهای حرم نصب شده اند.

خوانچا چیست؟

خوانچه به معنای سینی کوچک، میز کوچک، یا بشقاب چوبی یا شخص کوچکی است که در آن انواع غذا، پول یا اشیاء قیمتی قرار می گیرد. از تاریخ نصب جواهرات در حرم رضوی اطلاعی در دست نیست، اما معلوم است که از ابتدای شهادت امام رضا (ع)، محبین اهل بیت کمک های خود را به صورت وقف یا نذر می دادند. تا آستان مقدسه به عنوان نمونه یکی از خواهران شاه طهماسب اول صفوی به نام مهین بانوی سلطان جواهر او. آن را وقف بارگاه امام رضا (علیه السلام) کرده است.

در اسناد دوران قاجار نیز رسم نصب اشیای نفیس بر دیوارهای حرم آمده است. در سال ۱۲۸۴ قمری یا ۱۲۴۵ خورشیدی، ناصرالدین شاه قبل از ورود به حرم در ورودی مشهد، ردای سلطنتی اهدایی مادرش را به حرم مطهر تقدیم می‌کند و به دنبال او، دیگران نیز اشیایی را تقدیم می‌کنند. هر چند این اشیای نفیس نذری و اهدایی در داخل حرم مطهر در داخل صندوقچه ها و قوطی های فولادی نگهداری می شد، اما برای تشویق مردم برخی از آنها مانند جلیقه، پنجه، زیارت نامه و شمشیر، تبر و… را بر دیوارها نصب کردند. از حرم

جواهرات

برخی از جواهرات، زیورآلات و اشیای قیمتی مانند دستبند، شمشیر، خنجرهای منبت کاری شده (تزیین شده با جواهر) و انواع ابزار قدیمی سلاطین و بزرگان آستان قدس در طاقچه جواهرات حرم مطهر نگهداری می شود. ابتدا 9 قطعه جواهر در طاقچه پشت سر پیامبر، پنج قطعه در دیوار پشت سر مبارک، 32 قطعه در بالای سر پیامبر، 53 قطعه در پایین پای پیامبر و 16 قطعه جواهر وجود داشت. جواهرات در مقابل او

این طاقچه ها به مرور زمان تغییر کردند و در طی سال های 1342 تا 1344 به دلیل توسعه حرم مطهر در ضلع غربی (بالا)، شکاف ها و برآمدگی های بزرگ وسط دیوار به 2 دریچه کوچکتر و سه دریچه تبدیل شدند. شکاف های زیبا این سه ترنج شامل جواهرات ناصرالدین شاه و خاندان سلطنتی او بود.

پس از انقلاب به دلیل افزایش تعداد زائران، اطراف حرم وسیعتر شد. در سال 1358 پشت سر و در سال 1359 دو ضلع جلو و زیر پای مبارک گسترش یافت و دیوارهای بالای سر با کاشی تزیین شد و طاقچه های کوچکتری در این سه ضلع تعبیه شد و ترنج هایی به آنها اضافه شد. حرم رضوی در دوران پس از انقلاب دارای هشت خوانچه و 12 ترنج بوده است.

این خوانچه ها تا سال 1373 به همین شکل باقی ماندند اما پس از انفجار تا سال 1378 تغییر یافتند. چینش جدید خوانچه ها و ترنج ها پایدار بود اما امسال به دلیل تغییر جهت در کانال های هوایی روضه منوره، آن را تغییر دادند. تصمیم به تغییر آنها گرفته شد و 12 ترنج کوچک جمع آوری شد و در هر طرف دیوار یک ترنج بزرگ نصب شد.

همچنین در این زمان قلاب های چوبی را به فلز تبدیل کردند و زیورآلات را روی یک صفحه چوبی با روکش نصب کردند تا در آینده نیازی به پایین آوردن قلاب برای تمیز کردن جواهرات نباشد. در حال حاضر حرم مطهر دارای هشت خوانچه و چهار ترنج است.

خوانچه شماره یک (زیورآلات پشت سر پیامبر) شامل زیارت نامه، خشت طلای حکاکی شده، گل ترنج طلا، قفل، گردن بند، بازوبند، آفتابگیر، ساعت، انگشتر، سنجاق آویز، دسته ساعت شیر ​​ماهی و گواشورای طلا می باشد.

خوانچه دوم (پشت سر مبارک در سمت چپ) دارای گل ترنج طلایی، آفتابگیر، گوشواره، انگشتر، صدف و عقاب طلا، زنجیر، خنجر غلاف چرمی، شمشیر صدفی و قفل طلا است. .

در طاقچه سوم سمت راست (بالای سر پیامبر) شمشیر مویدالدوله، زیارت نامه بر سر، ساعت، انگشتر، گل ترنج، قاب قرآن، گردن بند، سنجاق سینه، خنجر دسته عاج، بازوبند، کلاه ایمنی، قاب قرآن و گوشواره.

طاقچه چهارم (بالای سر پیامبر) در سمت چپ شامل نام زیارت طلا زیر پای پیامبر، شمشیر، گل ترنج، گل سینه، چشمک طلا، پلاک، گوشواره، گردن بند الماس، دسته عصا است. ، یک آویز زمرد، یک خنجر و یک غلاف طلا.

طاقچه پنجم سمت راست (روبروی پیامبر) دارای کمربند، ساعت، لوح، صفحه طلا، ترنج، شمشیر، گوشواره و خنجر است که بر روی آن نوشته شده «لا فتی الا علی».

در طاقچه ششم (در مقابل پیامبر) سمت چپ ساعت، زنجیر، پلاک، سنجاق، کلاه ایمنی، بازوبند، شمشیر، تصویر حسنین و دسته گلی طلا قرار دارد.

طاقچه هفتم (پای پیامبر) در سمت راست شامل پنجه طلا، ساعت، بازوبند، شمشیر، گوشواره، جلدهای مروارید، قاب قرآن، ساعت، دستبند، گردن بند، انگشتر، قمه دسته عاج و مدال طلا است.

در طاقچه هشتم (پای پیامبر) سمت چپ، تسبیح فیروزه ای و عقیق، عقیق خطی، شمشیر، بازوبند، ساعت، گوشواره، کمربند و مدال طلا قرار دارد.

زینت شماره یک پشت سر پیامبر شامل پرنده طلا، سرویس طلا، دستبند، گوشواره، انگشتر طلا، زیور دوم زیر پای پیامبر سرویس درخشان، گردن بند، دستبند، گوشواره، یک انگشتر و یک سرویس طلا، زینت سوم پیش پیامبر شامل النگو، انگشتر، ساعت، گوشواره و گردن بند و زیور چهارم بر سر حضرت کلاه، گردن بند، گوشواره و انگشتر است.

طبقه بندی اشیاء داخل خوانچه ها و ترنج ها از نظر کاربری

اشیای اهدایی شامل ابزار جنگی، زیور آلات مردانه، زیور آلات زنانه و اشیای تزیینی است و مصالح این اشیاء طلا، نقره، ترکیب مینا و طلا، مروارید، مینا، طلا و خاتم، ترکیب فلز با مخمل و چرم، ترکیب فلز با استخوان است. و عاج است. تکنیک های مورد استفاده در این اشیاء عبارتند از: قلمزنی، اره کردن، مش بندی، ریخته گری و میناکاری.

طبقه بندی بر اساس دوره تاریخی

آمارهای ذکر شده در این بخش به دلیل اینکه در آمار تاریخی به طور کامل ذکر نشده است، بر اساس تاریخ مندرج در اسناد و مقایسه آنها با اشیای مشابه در دوره های تاریخی ارزیابی شده است. 2 قطعه در دوره صفویه، 38 قطعه در دوره قاجاریه و 10 قطعه در دوره پهلوی اهدا شده است.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7216

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *