تفاوت تایوان و ایران در استفاده از هوش مصنوعی / تایوان برای تسخیر بازار جهانی هوش مصنوعی، ایران برای نظارت بر مردم



گروه اندیشه: در جابجایی دولت ها مهم ترین موضوعی که مردم، جامعه مدنی، روشنفکران، اقشار، احزاب و… باید به آن توجه کنند، اهدافی است که دولت ها به صورت نهادینه و واقعی دنبال می کنند. به عبارت دیگر، در توسعه این که کدام دولت متولی است بسیار مهم است. مثلاً در آمریکا حضور حزب دموکرات به معنای امنیت اجتماعی بیشتر است. در عوض، حزب جمهوری خواه می خواهد بیشتر امتیازاتی را که از طریق تامین اجتماعی به طبقات پایین می رسد، حذف کند. در ایران بر اساس نماینده ای که دولت احمدی نژاد، دولت مرحوم رئیسی داشتند، تعهد گروه ها و طبقات جدید با دولت هاشمی، خاتمی، روحانی و پزشکان متفاوت بود. در انتخابات 1403 یک موضوع محوری مطرح شد و اینکه فرق می کند رئیس جمهور کیست. امروز مواضع آقای مدشکیان در سازمان ملل که از مبنای گرایش به توسعه ملی در مواضع ایران صحبت می کند، می تواند نشان دهنده تفاوت ماهوی نیروهای جلیلی با مدشکیان باشد. به نقل از خبرگزاری اخبار آنلاین، در میز گرد اکو ایران رحمان قهرمان پور از کتاب «تعارض هزار ساله ما» نوشته عجم اوغلو و سایمون رابینسون و از کارآمدی راه حل های دولت می گوید.

تجربه کشورهای آسیایی؛ توسعه محرکه دولت

فرانسیس فوکویاما، مترجم کتاب «نظم و زوال سیاسی» به نگاه جریان اصلی اقتصاد به دولت اشاره می کند و می گوید: وی افزود: نوعی بدبینی تاریخی نسبت به دولت در جریان اصلی اقتصاد وجود دارد و نام‌های مختلفی بر آن گذاشته‌اند، از جمله می‌گویند دولت شری اجتناب‌ناپذیر است، اما وقتی از تجربه خاص اروپا خارج می‌شویم، می‌بینیم که بار رشد اقتصادی عمدتاً بر دوش دولت‌ها بوده است.

قهرمان پور در ادامه با اشاره به اینکه «البته می توان از این دولت ها به عنوان دولت های خیرخواه، دولت های توسعه محور نام برد»، گفت: اما در نهایت این دولت ها مجموعه ای از نخبگان دلسوز کشور هستند که می سوزد و آنها برای بهبود شرایط زندگی در آن همدل هستند، بنابراین ماهیت دولت در اینجا برای ما بسیار مهم است.

وی در ادامه با طرح این سوال که وقتی صحبت از دولت می شود، ماهیت دولت مذکور چیست؟ وی گفت: در پاسخ به این سوال باید بگویم دولتی با ماهیت توسعه گرا بود مانند دولت های کره جنوبی، تایوان و ژاپن که با اتخاذ سیاست توسعه گرا به پیشرفت رسیدند، یک سری هم وجود دارد. دولت هایی که مشکلشان بقا، امنیت و زندگی روزمره است، متأسفانه این نوع حکومت ها در خاورمیانه دیده می شود، بنابراین وقتی می گوییم دولت قوانینی را تعیین می کند (برای توسعه)، واقعیت این است که نمی تواند به هر حال دولت باید وارد شود چون ما در یک فضای ایده آل زندگی نمی کنیم در خارج از جامعه، مردم در طبقه بیستم یک آپارتمان زندگی می کنند و دولت را تشکیل می دهند. و غیره به تعبیری دولت بدنه حاکم بر کشور است.

قهرمان پور در ادامه تشریح ماهیت دولت به بیان مدیران دولت ها پرداخت و گفت: در برخی کشورها این نهاد حاکم بر کشور یعنی دولت، تخصصی و شایسته سالار است، مفسده ندارد، به دنبال آن نیز هست. خیر عمومی، و در نهایت این اوست که موتور توسعه را روشن می کند، برعکس، ماهیت دولت فقط بر اساس بقا است، مانند برخی از کشورهای خاورمیانه، زیرا تنها مشکل این است در آفریقا دولت هایی را می بینید که از یک سری آدم های درنده تشکیل شده اند، مثل اتفاقی که در افغانستان افتاد، این اواخر ماجرا به گونه ای شده است که 20 یا 30 میلیون از کل کمک های بین المللی را قبل از رسیدن به افغانستان دزدیده اند. وضعیت افغانستان از سطح حمایت فراتر رفته بود، اما وارد مرحله غارت شده بود».

یک بحث مهم قبلی در ایران: دولت به هر شکلی بد است

وی در ادامه به بحث قبلی در ایران مبنی بر بد بودن دولت اشاره کرد و گفت: در یک مناظره قبلی بحث مهمی در ایران وجود دارد که دولت بد است. نه، اینطور نیست. اگر به عملکرد حزب کومینتانگ در تایوان نگاه کنید، متوجه خواهید شد که زمانی که این حزب به قدرت رسید، درآمد سرانه در تایوان برابر با زئیر در آفریقای جنوبی بود. دولت تایوان طی دو دهه این کشور را به یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان تبدیل کرد.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر کل فناوری هوش مصنوعی در اختیار تایوان است و این محصول دولت این کشور است، گفت: حتی زمانی که آمریکا بخواهد چین را در این زمینه تحریم کند، باید قانع شود. تایوان را در این بخش جذب کند. حال، اصل اختلاف بر سر جزیره تایوان بین آمریکا و چین چیست؟ در 20 سال گذشته، چین حدود 10 میلیارد دلار برای دستیابی به تراشه های نانومتری پیشرفته سرمایه گذاری کرده است، اما موفق نشده است. در این میان تایوان توانسته به این دستاورد مهم دست یابد. به عبارت دیگر، چین به دنبال پیشی گرفتن از تایوان در فناوری نانومتری است و زودتر از آمریکا به این فناوری حیاتی به نام هوش مصنوعی دست پیدا می کند.

این پژوهشگر حوزه سیاسی با بازگشت به پرسش قبلی خود «ماهیت دولت چیست؟» وی گفت: بنابراین این تصور غلط است که دولت دشمن جامعه و بخش خصوصی است، شرکت های تویوتا در ژاپن یا هیوندای در کره جنوبی نشان می دهد که اگرچه این شرکت ها توسط دولت ها تاسیس شده اند، اما ماهیت دولت این بوده است. مجموعه ای از نخبگان شایسته و کارآمد که دارای حس وطن پرستی بودند، از این رو، سرنوشت مردم برای آنها مهم بوده است، بنابراین، دولت در اینجا نقش مثبت خود را ایفا کرده است، بنابراین، در نهایت ماهیت حکومت را تنظیم می کرد خیلی مهم است، یعنی باید دید دولت به دنبال چه چیزی است و به چه اهدافی می‌خواهد دست یابد؟»

قهرمان پور افزود: در تعبیری دیگر، مقررات به معنای دخالت دولت در تنظیم است، چه منجر به خوب یا بد شود، بستگی به ماهیت دولت با توجه به اهدافی دارد که رسماً در کشور دنبال می کند. هنگامی که فناوری هوش مصنوعی به منظور نظارت بر اقدامات شهروندان معرفی می شود، آنگاه چنین مقررات دولتی باید متوقف شود. اما اگر استفاده از هوش مصنوعی در برنامه دولت برای ساخت خودروی برقی است و به ساخت خودروی مجهز و هوشمند کمک می کند یا به ساخت ربات آموزشی در حوزه آموزشی کمک می کند، باید چنین دولتی را تشویق کرد. من می خواهم بگویم که اینجا مهم است که ببینیم دولت به دنبال چه چیزی است. نخبگانی که حکومت را اداره می کنند چه جهان بینی دارند؟ آیا دولتی می خواهید که مانند روسیه در انتخابات آمریکا دخالت کند یا فاشیسم را در ایتالیا ترویج کند؟ یا دولتی مانند دولت سنگاپور می خواهید که تلاش می کند تجارت جهانی را راه اندازی کند تا همه بتوانند بیایند و از مزایای هوش مصنوعی بهره ببرند.”

216216



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7222

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *