چهار چهره تاثیرگذار در شخصیت سید حسن نصرالله چه کسانی بودند؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانروز جمعه ششم مهر ماه سال 1403 به عنوان روزی تلخ در تاریخ امت اسلامی ثبت شد. روزی که امت اسلامی در غم از دست دادن شخصیتی کم نظیر به نام سید حسن نصرالله عزادار شدند. درباره شخصیت سیاسی و جهادی شهید نصرالله بسیار گفته شده است، اما آنچه کمتر از شخصیت علمی و مذهبی او به عنوان یک روحانی تمام عیار است.

مهر نوشت: شهید سید حسن نصرالله در 10 مرداد 1339 مصادف با نهم شهریور 1339 در محله فقیرنشین کرانتینه در شرق بیروت دیده به جهان گشود. پدرش سید عبدالکریم اهل روستای بزوریه از توابع شهر صور در جنوب لبنان بود که به بیروت مهاجرت کرده و در این محله میوه فروشی داشت. سید حسن دوران کودکی و نوجوانی خود را در حومه بیروت گذراند. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه النجاح در شرق بیروت و بخشی از تحصیلات متوسطه را در دبیرستان التربیه در محله مسیحی نشین سن الفائل به پایان رساند. او در این سال ها برای کمک به مغازه پدرش می رفت، مغازه ای که عکس امام سید موسی صدر، رهبر شیعیان لبنان را به دیوار آن آویخته بود. سید حسن شیفته امام موسی صدر بود و آرزو می کرد روزی مانند او شود. سید نیز مانند دیگر بچه های محله وقت خود را به فوتبال و شنا در دریا نمی گذراند، بلکه برای نماز جماعت به مسجد کارانتینا می رفت و با اینکه هیچ یک از اعضای خانواده اش روحانی نبودند، علاقه زیادی به رعایت مسائل دینی داشت. و این علاقه در حیطه انجام فرایض معمول دینی مانند نماز بود. و روزه فراتر رفته بود.

او که در سنین جوانی تحت تأثیر رفتار و سخنان امام موسی صدر قرار گرفته بود، برای خرید کتاب های دست دوم از فروشندگان به محله البرج در مرکز بیروت و میدان شهدای فعلی می رفت. کتابهای اسلامی و سیاسی و گاه کتابهای علمی می خرید. و فکر خاصی به او می رسید و محتوای آن را نمی فهمید، آن را کنار می گذاشت تا وقتی بزرگ شد بخواند.

در همان سال با شروع جنگ های داخلی در لبنان، سید حسن پانزده ساله به همراه خانواده به روستای بزوریه، زادگاه پدرش در جنوب لبنان نقل مکان کرد و تحصیلات متوسطه خود را در شهر صور ادامه داد. . وی در روستای بزوریه به صفوف جنبش نیروهای مقاومت لبنان (AML) پیوست. این پیوستن بر اساس میل قلبی او بود، زیرا او مانند همه مردم جنوب لبنان به امام موسی صدر، بنیانگذار جنبش امل بسیار علاقه داشت. روستای بزوریه در آن روزها مانند دیگر مناطق لبنان، محل پرورش روشنفکران چپ به ویژه هواداران حزب کمونیست لبنان یا گروه های فلسطینی بود. به هر حال طولی نکشید که سید حسن و برادرش سید حسین با اینکه جوان بودند مسئولیت نهضت امل روستای بزوریه را بر عهده گرفتند.

آغاز کارآموزی

آن روزها شوق تحصیل علوم دینی سید حسن جوان لحظه ای آرام نمی گرفت. وی بسیار تحت تأثیر اندیشه امام موسی صدر قرار گرفت و به روحانیت علاقه مند شد و به همین دلیل تصمیم گرفت مانند ایشان در کلاس های درس شرکت کند. وی وارد حوزه علمیه امام علی (علیه السلام) شهر بعلبک شد و مقدمات علوم دینی را نزد اساتید آن حوزه فرا گرفت. مؤسس این حوزه امام موسی صدر بود که در آن زمان مدیریت آن بر عهده شهید سید عباس موسوی بود. وی در مدت اقامت خود در جنوب لبنان با سید محمد غروی امام جمعه شهر شیعه نشین صور دیدار کرد. او سید حسن را به تحصیل در حوزه علمیه نجف تشویق کرد و سرانجام سید عازم حوزه علمیه نجف شد.

سید حسن در این باره می گوید: «در 16 یا 27 آذر 1355 با سید عباس موسوی آشنا شدم، وقتی به نجف رسیدم، 16 ساله بودم و اولین بار بود که به خارج از لبنان سفر می کردم، بعد از اینکه نزد آقای نجف رفتیم. منزل عباس موسوی، با آقای آیت الله محمد باقرصدر ملاقات کردم، آقای محمد باقرصدر از من یک سری سوال در مورد لبنان و تحصیلاتم پرسیدند و از آقای عباس موسوی خواستم که تمام امور مسکن، زندگی و تحصیلم را تنظیم کند. سید عباس موسوی خیلی باهوش است و در کار و تحصیل، سرنوشت ما این بود که به خانه شهید محمد باقر صدر رفتیم و این را نشان داد موقعیت سید عباس موسوی با محمدباقرصدر لحظاتی بعد به دفتر ایشان که دفتری ساده و محجوب بود رفتیم و این اولین بار بود که ایشان را می دیدم و واقعاً گیج شده بودم. اما ایشان خیلی متواضعانه و با لبخند با ما برخورد کرد و به همین دلیل لحظاتی بعد فضا برایم عادی شد. از من درباره امام موسی صدر پرسید و قرار بود این دیدار پنج دقیقه بیشتر طول نکشد، اما نیمی از آن ساعت ها با هم صحبت کردیم. نگاهی به سید عباس کرد و گفت تو از طرف من وکیل هستی و ترتیب کارهای علمی او را بده. سید محمد باقر صدر فقیه و متفکر و بزرگ ترین استاد حوزه بود، از من پرسید که آیا با خود پولی دارم و شرم نمی کنم و گفتم بی پول شده ام. پولی به سید عباس داد و گفت: این پول برای خرج عمامه و عبا و تحصیل اوست.

سید حسن نصرالله پس از بازگشت به لبنان قصد ادامه تحصیل در حوزه علمیه را داشت. چندی پیش بود که سید عباس موسوی با همکاری تعدادی از علمای لبنان حوزه علمیه امام منتظر عجل الله فرجه الشریف را در شهر بعلبک تأسیس کرد. مانند بیروت و جنوب لبنان. سید حسن نصرالله هم در سطوح عالی در این رشته تحصیل کرد و هم به شاگردان جدید آموزش داد.

حکم امام

پیش از ظهر روز 15 آبان 1360، یاران نهضت امل به همراه سید حسن نصرالله به حضور امام خمینی رحمه الله در جماران رسیدند. سید حسن نصرالله در همان روز در سن 21 سالگی حکم اجازه دریافت اسناد شرعی را از امام دریافت کرد و این در حالی بود که امام خمینی رحمت الله علیه کمتر چنین شرایطی را برای کسی ایجاد کرده بودند. آبان 1367) و شهید سید عباس موسوی، اولین دبیرکل حزب الله نیز در 20 بهمن 1366 به دستور امام اجازه یافتند امور حسبیه و شرعیه را به عهده بگیرند.

در حکم امام خمینی(ره) آمده است:

«بسم الله الرحمن الرحیم».
الحمدلله پروردگار جهانیان و درود و سلام بر محمد و آل او و لعنت خدا بر همه دشمنانشان باد.
و سپس جناب حجت الاسلام آقاي حاج سيد حسن نصرالله (دامت افاضاته) از طرف اينجانب اختيار دارند كه زمام امور حسبيه و دريافت وجوه شرعي و انفاق ستمگران عباد و زكات و كفاره را بر عهده گيرند. مخارج شرعي و در مورد جزء ثلث متبرك نيز مجاز به دريافت و انفاق هستند و مجازند نصف آن را صرف هزينه خود به صورت اقتصادي كنند و در صورت مازاد بر مخارج مي توانند. آن را در خارج از سادات بزرگوار کثارالله و امثال آنها خرج کنید و شرع مقدس را ترویج کنید و نیم دیگر را بفرستید.
و امر – آرمان خداوند متعال به آنچه پیشینیان صالح را به پیروی از تقوا و پرهیز از خدا و احتیاط در امور دین و دنیا امر فرموده است و اینکه من صالح نیستم. و سلام بر او و برادران ما مؤمنان و رحمت و برکات خدا بر او باد.

روح الله الموسوی الخمینی”

شهيد نصرالله درباره آخرين ديدار خود با امام گفت: با همان گروه پنج شش نفره وارد شدم، گاهي كه به تنهايي به ايران مي آمدم از امام وقت مي خواستم با اينكه در سال هاي آخر عمرشان سخت بود. برای ملاقات با امام، ایشان من را پذیرفتند و من مسائلمان را مطرح کردم و جواب گرفتم آخرین دستاوردهای نهضت مقاومت اسلامی در جنوب لبنان را بیان کردم، فکر می‌کنم در ماه شعبان به خدمت ایشان رسیدم و امام در آن دیدار با وجود شرایط جسمانی و جسمانی، از دنیا رفتند شرایط، آنها با دقت و حوصله گوش دادند.”

در سالهای پس از رحلت امام، موفق شد به ایران بیاید و دوباره به دروس و مباحث حوزوی بپردازد. سیدحسن در این باره می گوید: «علیرغم مسئولیت هایی که در حزب داشتم و تقریباً تمام وقتم را می گرفت، با وجود اینکه به دلیل اشغال و تهاجم گسترده مجبور به ترک تحصیل شدم، تصمیم به ادامه تحصیل گرفتم. اسرائیل.” اما هفت سال بعد در سال 1368 دوباره شرایط برای ادامه تحصیل فراهم شد و به همین دلیل با موافقت حزب برای اتمام تحصیل به قم رفتم. می گفتند که آقای نصرالله لبنان را به خاطر اختلاف و درگیری با رهبران حزب ترک کرد.

من تحت تاثیر چهار شخصیت هستم!

شهید سید حسن نصرالله خود را از پیروان امام موسی صدر و در عین حال متأثر از شخصیت هایی چون امام خمینی (ره) و حضرت آیت الله خامنه ای می دانست و در این باره می فرمود:

«باید اعتراف کنم که بسیار تحت تأثیر امام موسی صدر هستم، البته اگر بخواهم دقیقتر بگویم باید بگویم که تحت تأثیر چهار شخصیت بزرگ هستم: حضرت امام خمینی (ره)، حضرت امام موسی صدر، عالیقدر. رهبر انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای و شهید بزرگوار سید محمد باقر صدر نه تنها من، بلکه همه جوانان مبارز و انقلابی لبنان تحت تأثیر این چهار شخصیت بزرگ و بزرگوار هستند… می توانم ادعا کنم که کاملاً هستم. آشنایی با تفکرات و دیدگاه های حضرت امام خمینی (ره) و حضرت آیت الله خامنه ای در مورد مسائل مختلف و از جانب ایشان بررسی گسترده ای در اندیشه ها و آثار امام موسی صدر انجام داده ام اندیشه ها و نظرات امام خمینی (ره) و امام موسی صدر.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7230

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *