علی سلیمی: حافظه انسان می تواند یک چیز مرموز باشد. برخی از رویدادهای زندگی بدون توجه به مدت زمانی که اتفاق افتاده اند در ذهن ما باقی می مانند، در حالی که برخی از رویدادهای روز قبل ممکن است فراموش شوند و به سختی به خاطر بسپارند.
مطالعه اخیر منتشر شده در مجله Science نشان می دهد که چرا این اتفاق می افتد. دانشمندان کشف کردهاند که مغز انسانها و سایر پستانداران سیستمی برای انتخاب تجربیات زندگی دارد که به اندازهای مهم هستند که در حافظه بلندمدت ثابت شوند یا اجازه داده شود محو شوند.
آزمایشها روی موشها نشان دادهاند که در ساعات بیداری، سلولهای هیپوکامپ مغز با الگوی خاصی به نام امواج سنبله شلیک میکنند که تجربیات مهمی را برای حرکت در حافظه بلندمدت در طول خواب نشان میدهد. یعنی خواب نقش مهمی در تثبیت خاطرات در حافظه بلند مدت دارد.
به عنوان بخشی از این تحقیق، بوزاکی و همکارانش موشها را در پیچ و خمهایی قرار دادند که در پایان برای کسانی که با موفقیت آنها را به پایان رساندند، با آب نبات پاداش داده شد. آنها مشاهده کردند که وقتی موش ها برای خوردن غذای خود مکث کردند، مغز آنها امواج شدیدی تولید کرد که تا 20 بار تکرار شد. الگوی امواج سریع در طول شب تکرار شد، فرآیندی که تجربه را به حافظه بلندمدت متعهد کرد. در طول خواب است که تجربیات مربوط به ساعات بیداری که مهم تلقی می شوند به خاطراتی ماندگار تبدیل می شوند. محققان خاطرنشان کردند که این فرآیند برچسبگذاری در ساعات بیداری نیز کاملاً ناخودآگاه است. آنها افزودند: “مغز خودش تصمیم می گیرد نه اینکه ما داوطلبانه تصمیم بگیریم.”
آرامش برای حافظه بلند مدت ضروری است
این تحقیق نشان میدهد که کارهایی وجود دارد که میتوانیم برای افزایش احتمال ذخیرهسازی دائمی یک حافظه انجام دهیم.
بوزاکی پیشنهاد کرد که ما نیاز به یک دوره آرامش داریم، زمانی که به هیچ چیز توجه دقیقی نداریم و در طی آن امواج تیز شکل می گیرد. این فرآیند بیداری بخشی ضروری از ایجاد یک حافظه دائمی است. از نظر عملی، این بدان معناست که، برای مثال، اگر قسمتهای یک سریال را پشت سر هم تماشا کنید، احتمالاً چیز زیادی از هیچ قسمتی بهجز آخرین قسمتی که تماشا کردهاید، به خاطر نمیآورید. محققان پیشنهاد می کنند اگر فیلمی را تماشا می کنید و می خواهید آن را به خاطر بسپارید، پس از آن به پیاده روی بروید.
منبع: nbcnews
بیشتر بخوانید: با این سه روش به سلامت حافظه خود کمک کنید
منبع: www.khabaronline.ir