نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانمتن کامل یادداشت دکتر رسول جعفریان به شرح زیر است:
دستور زیر خطاب به مجتهد وقت مشهد «حاجی میرزا هاشم مجتهد» از سوی ناصرالدین شاه در خصوص درخواست ملاقات با سلطان مراد میرزا معروف به حسام السلطنه که پس از انجام اقداماتی در سبزوار عازم مشهد شده است. .
پادشاه متواضعانه از او می خواهد که عمویش را ملاقات کند و هر آنچه برای بهبود امور سرزمین مقدس نیاز دارد به او بگوید. هدف تامین رفاه مردم و اجرای کامل آداب و رسوم عدالت برای مردم است.
از تعارفات این نامه یا فرمان چنین به نظر می رسد که نامه مهمی است که البته اگر در سال 1265 شمسی صادر شده، در دوران جوانی ناصرالدین شاه و در سال دوم سلطنت او بوده است. . سلطان مراد میرزایی حسام السلطنه فرزند عباس میرزا است که سال ها امارت خراسان را بر عهده داشت و در جنگ هرات فرماندهی قوای دولتی را بر عهده داشت و پیروزی هایی به دست آورد که بر اثر فشارهای مردمی مجبور به واگذاری آن منطقه شد. بریتانیایی در جنوب
نامه زیر سندی است که نشان می دهد رابطه دولت و شخص اول کشور با علما چگونه بوده و شاه با علمای آن شهر با چه ادبیاتی صحبت کرده است. در واقع این ترکیب قدرت سیاسی و مذهبی در دوره قاجار تا به امروز در ایران حفظ شده است و پیش از آن بیش از هزار سال و احتمالاً حتی قبل از اسلام نیز به همین شکل بوده است. علما غالباً از زبان مردم بوده اند و تأکید شاه در این نامه این است که این ملاقات می تواند و باید به گونه ای باشد که رحمت ملکوتی شامل حال همه مردم باشد و این امر طبق دستور انجام می شود. در این فرمان آمده است که از طریق ارتباط امیر خراسان با عالم و مجتهد این شهرستان تأمین می شود.
متن فرمان ناصرالدین شاه به حاجی میرزا هاشم مجتهد مشهدی
همیشه پایان محمود است، آقای افادات مآب افادات انتساب; از جناب عالی و محمد اداب، عوارف و معارف عطساب، زبده علما المحقین، آمادة الفضلة المدقین، فخرالحج و المعتمرین حاجی میرزا هاشم مجتهد زید فضله رضی الله عنه استفاده می شود. بدیهی است که ما رای درستی داریم. این روزها که عموی اکرم اسد، سلطان مراد میرزا نامدار، از محمت سبزواری ترخیص شده است، به سرزمین مقدس رفته است تا در آنجا نیز از کارها رهایی یابد.
البته بنا به ضرورت احسان و تفکر عقلانی نسبت به حکومت عبد مدد علیه وی، بر عمو اکرم معاذی علیّه سبقت گرفته است و در هر باب مواردی را که صحت و سقم نظر انجناب را در بر می گیرد معین کرده است. ، زیرا مراد از نظر اقدس همایون همیشه افاضه است. آداب عدل و احسان و اشاعه آثار رحمت بی پایان است و ما خواهان دوستی همه رعایای ممالک محصور با آسایش و رفاه هستیم، لذا با صدور این فرمان به آن بزرگوار که البته باید در آمدن به عمو اکرم معزی علیه عجله کرد. او به سرعت عمل کرده است و افکار و عقاید را به گونه ای جهت می دهد که رحمت اعلیحضرت شاه آنطور که مقصود است شامل همه مردم کشور شود و هیچ یک از مردم آنجا طرد و منزوی نباشد و من نیز در آسایش و رفاه خواهد بود. در مراسم دعای ذات بیهمال شرکت کنید. تحریره در شهر شعبان 1265. و سلام علیکم من پیرو الهادی هستم.
منبع: www.khabaronline.ir