غذای حلال به چه معناست و تفاوت دین هندو، یهودی و زرتشتی چیست؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانکلمه حلال یکی از پرکاربردترین واژه ها به خصوص در بین مسلمانان است. این ریشه در قرآن کریم نزدیک به پنجاه بار در مشتقات و معانی مختلف به کار رفته است.
همچنین مفهوم حلال به عنوان قوانین و مقررات مربوط به غذا و نوشیدنی و سایر شئون زندگی مورد توجه همه انسانها و ادیان و ادیان الهی و غیر الهی بوده و هست. حلال در لغت به معنای گشایش، گشایش، گره گشایی و راحتی است. حلال در اصطلاح فقهی حکم شرطی است; یعنی عقدی از جانب خداوند متعال و مربوط به ماهیت آن است و حکم تکلیفی به معنای تکلیف و حرمت نیست.

یکی از موارد استفاده از کلمه حلال به عنوان حکم وضعی است. استعمال فقها در مورد خوردنی و آشامیدنی، شکار و ذبح این معنا را دارد.
در مقابل آن. حکم حرام یعنی حکم حرام; حرام، غیرقانونی، ناشایست، مشکل ساز و گره گشا است. لازم به ذکر است که هر دو اصطلاح حلال و حرام با یک اصطلاح در یک جمله واجب متفاوت کاملاً مطابقت دارد و اصطلاح یک جمله شرطی بر خلاف معنای لغوی است و همچنین در استعمال از آن بسیار استفاده می شود. معنای اصطلاحی به زبان ساده با نگاه دقیق حلیت شبیه نجاست و طهارت است.
حلال بودن این حکم به معنای آن است که این حکم، قانون و حجتی از جانب خداوند است که در مورد چیزهای مختلف مانند گوشت گوسفند یا زرافه یا نوشیدنی که از سیب یا انگور به دست می آید، جاری است. همانطور که در مورد بول و آب و روغن و خون و مدفوع قوانینی وجود دارد و برخی پاک و برخی نجس است. این حکم مربوط به خود اشیا است و ربطی به اعمال انسان ندارد. بسیاری از دستورات واجب مانند حرمت غذا یا وجوب ترک نماز و… از این احکام ناشی می شود. [سیری در تطوّر معنایی – تاریخی «حلال»، حامد صادقی، نفیسه صادقی]

«حلال» واژه دیگری برای بیان اسلامی بودن محصول است

امروزه کلمه حلال در دنیا بسیار پرکاربرد است و می توان گفت که همه مردم با هر زبانی با این کلمه آشنا هستند و در بسیاری از زمینه ها مانند غذا، نوشیدنی، آرایشی و بهداشتی، پزشکی، مد و لباس، رسانه ها استفاده می شود. ، معماری، هتلداری، گردشگری، اقتصاد، بیمه و بانک و… هر چیزی را که مطابق با احکام و مقررات اسلامی باشد حلال به کار می برند و به آن اطلاق می کنند و بدین ترتیب امروزه «حلال» اصطلاح دیگری برای بیان اسلامی بودن کالاها

حلال در سایر ادیان و فرق

بسیاری از هندوهای امروزی گیاهخوار هستند و از خوردن گوشت حیوانات پرهیز می کنند و بر اساس اعتقادات مذهبی خود آن را اهیمسا (عدم خشونت) می دانند و برای رعایت آهیمسا (عدم خشونت) از خوردن گوشت پرهیز می کنند. بر اساس اعتقاد هندوها حتی کسانی که گیاهخوار هستند، گاو حیوانی مقدس است و گوشت آن را نباید خورد و در برخی از ایالات هند کشتن گاو برای غیر هندوها حرام و حرام است.

در هندوئیسمنوشیدن نوشیدنی های مست کننده نیز ممنوع است و بسیاری از هندوها از نوشیدنی های الکلی اجتناب می کنند. حلال در آیین بودا، بودایی ها نیز از نوشیدنی های مست کننده استفاده نمی کنند و در آموزه های بودا از خوردن آن ها منع شده اند. کشتن حیوانات در آموزه های بودا یک عمل شنیع است (کسی که باعث مرگ یک موجود زنده می شود شانس روشنگری را از او می گیرد). بودا از خوردن گوشت پرهیز می کرد و یکی از 5 دستور این آیین دوری از افراد منحط ذهن مانند مشروبات الکلی است.

در آیین زرتشتی به موضوع غذا نیز توجه شده است. خوردن گوشت حیوانات غیر سمی حرام است و از گوشت گوسفند، گاو، بز، شتر، آهو، گاومیش و آهو استفاده می کردند. برخی زرتشتیان نیز به دلیل قداست گاو از کشتن و خوردن گوشت گاو اجتناب می کنند. همچنین خوردن کلاغ و کرکس در متون زرتشتی ممنوع است.

در فقه یهود تمام جنبه های زندگی یک یهودی را در بر می گیرد و آموزه های شریعت یهودی در مورد غذا را کوشر می نامند. قوانین کوشر مربوط به خود غذاها، ترکیبات غذایی و دستگاه ها و ظروف تولید و مصرف آنهاست و هر کدام شرایط و ضوابط خاص خود را دارند. طبق قوانین کوشر، خوردن خوک، شتر، حیوانات گوشتخوار و پرندگان و نوشیدن خون موجودات زنده ممنوع است. فقط حیوانات دریایی با فلس و باله کوشر هستند. گوشت غیر نشخوارکننده تمیز نیست.

یهودیان شراب و نوشیدنی های مست کننده را نجس می دانند و از آنها اجتناب می کنند; «خداوند هارون را خطاب کرد و گفت: تو و پسرانت با تو، چون وارد خیمه ملاقات شدی، شراب و مسکر بنوش، مبادا بمیری».

صنعت حلال

امروزه حدود 2 میلیارد مسلمان در جهان زندگی می کنند که می تواند فرصتی بی نظیر برای بازاریابان جهانی ایجاد کند. یکی از دستورات مهم دین مبین اسلام که در آیاتی از جمله 168 سوره بقره و 88 سوره مائده به آن اشاره شده است، سفارش به خوردن غذاهای حلال است که مصادیق آن به تفکیک در قرآن و سنت ذکر شده است. . بازار غذای حلال به دلیل گستردگی کشورهای مسلمان از شرق تا غرب بازار بسیار بزرگی را در بر می گیرد. با توجه به افزایش سالانه 2.2 درصدی جمعیت، این بازار تا سال 2050 حداقل 30 درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهد و یکی از پر رونق ترین بازارهای رو به رشد محسوب می شود.

برند حلال در سطح جهانی در حال توسعه است. کشورهای غیر اسلامی نیز علاقه خود را برای ورود به تجارت محصولات غذایی حلال نشان داده اند به طوری که در بازارهای اروپایی محصولات حلال حدود 30 درصد گرانتر از سایر محصولات مشابه به فروش می رسد. در حال حاضر کشورهایی مانند تایلند، انگلیس و آمریکا که دین رسمی آنها اسلام نیست، برای دستیابی به بازار و درآمد، توجه جدی به شناخت بازار کشورهای اسلامی و محصولات حلال داشته اند و تایلند یکی از کشورهای پیشرو است. کشورهای در تجارت محصولات غذایی حلال.

بر اساس تحقیقات انجام شده در مناطق مسلمان نشین اروپا، بیش از 61 درصد مدارس از گوشت خوک در هیچ غذایی استفاده نمی کنند و 12 درصد مدارس فقط غذای حلال را برای دانش آموزان سرو می کنند. رشد صنعت غذای حلال در سراسر جهان نشان دهنده علاقه غیرمسلمانان به این نوع گوشت است. به عنوان مثال، ایالات متحده آمریکا با جمعیت مسلمان حدود 9 میلیون نفر، بازار 98 میلیارد دلاری محصولات حلال دارد.

حدود سه دهه پیش، شرکت چندملیتی نستله به این بخش از بازار توجه کرد و شروع به سرمایه گذاری کرد و امروزه نه تنها یکی از بزرگترین تاجران صنعت حلال در جهان است، بلکه یکی از معتبرترین گواهی های حلال را صادر می کند. برای محصولات غذایی فروش نستله در کشورهای اسلامی بالغ بر 6.6 میلیارد دلار است.

اروپا یکی از مهم ترین بازارهای غذاهای حلال است که بالاترین قدرت خرید را در آن قاره دارد و ارزش بازار حلال در اروپا با بیش از 50 میلیون مسلمان 67 میلیارد دلار برآورد شده است. تقاضا در بازار کشورهای آفریقایی برای محصولات حلال سالانه حدود 12 میلیارد دلار برآورد می شود و مصرف آن کشورها در حال افزایش است. آسیا بیشترین جمعیت مسلمان جهان را دارد، متاسفانه این جمعیت کمترین درآمد سرانه را دارد و به همین دلیل مصرف غذای حلال در این منطقه نسبت به سایر مناطق جهان کمتر است. ایران به عنوان یک کشور بزرگ اسلامی از مزیت بالقوه ای برای موفقیت در بازار جهانی غذای حلال برخوردار است.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7258

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *