گروه اندیشه: نخستین نشست از سلسله نشست های «اتحاد ملی» با حضور اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و پژوهشگاه های مطرح کشور در حوزه های علوم سیاسی و مطالعات فرهنگی روز گذشته در مرکز مطالعات راهبردی ریاست جمهوری برگزار شد.
به نقل از خبرگزاریاخبار آنلاینبه نقل از اداره کل رسانه معاونت راهبردی ریاست جمهوری، در اولین نشست از سلسله نشست های «وفاق ملی» با موضوع «بررسی ابعاد مفهومی ایده وفاق»، حاضران به بررسی این موضوع پرداختند. مفهوم ملی وفاق
بر اساس نظرات مطرح شده در این جلسه توسط دکتر محمدمهدی مجاهدی از اعضای هیئت علمی پژوهشکده علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، متأسفانه تاکنون شاهد پرورش دیدگاه های سنجیده و پخته در خصوص موضوع آشتی در فضای دانشگاهی و ادبیات سیاسی کشور است و تلاشی برای بازگشت ادبیات جهان وجود ندارد. علوم تجربی تجربی با موضوع آشتی به زبان فارسی انجام نشده است. یکی از دلایل این موضوع این است که نگاه غالب مترجمان اندیشه و دانش علوم سیاسی در ایران بیشتر چپگرا، تنشمحور و مبتنی بر تعارض است تا هماهنگی و سازش. اما در عین حال باید توجه داشت که موضوع اجماع در حوزه علوم سیاسی تجربی پشتوانه نظری خوبی دارد که قابل ترجمه و آموزشی است.

از راست به چپ: دکتر محمدمهدی مجاهدی، دکتر کیومرث اشتریان و دکتر تمامت الله فاضلی
وی تصریح کرد: باید در نظر داشت که وفاق یک نظریه و مدل در مورد شکل سیاسی نیست، بلکه یک «برنامه سیاسی اجتماعی» در ساختار سیاسی است که می تواند به مدیریت بی ثباتی سیاسی کمک کند و در جهت حل مشکلات مشترک می تواند تناقضات را به تضاد تقلیل داده و روابط مکمل را به همراه دارد و این موضوع هدف اصلی سیاست الوفاق است، ادامه داد: در سایه این برنامه سیاسی اجتماعی مفاهیم مختلفی از جمله تشکیل ائتلاف های بزرگ، ایجاد ائتلاف متقابل وجود دارد. مکانیسم وتو و نمایندگی تناسبی نیز تشکیل خواهد شد.
محمدمهدی مجاهدی نزدیکترین مفهوم انگلیسی و معادل تکنیکی اجماع را Consociationalism نامید که پس از کتاب آرند لیفارد، متفکر علوم سیاسی هلندی، با عنوان «دموکراسی در جوامع متکثر»، سنت نظری غنی و قابل تقدیری را در ادبیات علوم تجربی تجربی شکل داده است. ” (1977). و به تدریج کشت و آزمایش شده است و برای محققان ایرانی نیز آموزنده است.
دکتر نعمت الله فاضلی، مردم شناس و استاد بازنشسته پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز با اشاره به اینکه مفهوم اجماع در ایران در حوزه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی الزامات متفاوتی دارد، افزود: برای رسیدن به هر گونه اجماع لازم است. در زمینه های مختلف باید به لوازم مربوط به آن در سایر زمینه ها نیز توجه کرد.
دکتر کیومرث اشتریان، عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران نیز بر کثرت گرایی بالای جامعه ایرانی بر اساس قومیت، مذهب، زبان، آرا و اندیشه تاکید کرد و گفت: ایران کشوری بسیار متکثر است و این تکثر اقتضا می کند. گروهها و احزاب سیاسی در پاسخ به این سوال که چگونه میخواهند دیگرانی را که چندتایی و متفاوت از خودشان هستند و با آنها در جامعه و سیاست همزیستی دارند، بشناسند و بپذیرند، برنامهای فرعی دارند؟
منبع: www.khabaronline.ir