نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان محله سنگلج مساجد زیادی در دل خود دارد که قدمت برخی از آنها به بیش از یک قرن می رسد.
مسجد مجدالدوله
همشهری نوشت: بنا بر کتیبه ضلع غربی، مسجد مجدالدوله در سال ۱۲۷۱ توسط مهدی قالی خان مجدالدوله داماد ناصرالدین شاه ساخته شد و پس از وی به شهرت رسید. ساخت این مسجد در زمان قاجار بیش از 10 سال به طول انجامید و اکنون به مسجد و مدرسه «مجد» معروف است. بخشهایی از بنا از زمان بنای اولیه باقی مانده است و بخشهایی مانند شبستان جدید از الحاقات سالهای 1335 و 1336 است.
وجود فقیهان و مجتهدان بنام به عنوان ائمه و مدرسین حوزه و برگزاری کلاس های احکام کسب و کار باعث شهرت آن شده است. همچنین مسجد مجد یکی از مساجد قدیمی تهران و محل تحصیل، تدریس و اقامه نماز جماعت بسیاری از بزرگان دین از جمله شیخ فضل الله نوری و آیت الله محمدتقی آملی بوده و امروزه نیز نماز جماعت آن با حضور چشمگیر مردم برگزار می شود. مردم به ویژه تجار و بازرگانان. این مسجد علاوه بر کاربری اصلی خود، هم اکنون یک مدرسه علمیه برای طلاب می باشد.
مسجد میرزا یونس خان جارچی
مسجد میزرا یونس خان یکی از مساجد تاریخی دوره قاجاریه است که به دلیل مجاورت خانه شیخ فضل الله نوری به این مسجد و همچنین اقامه نماز جماعت توسط وی در این مسجد به شهرت رسیده است. این مسجد در زمان قاجار (زمان ناصرالدین شاه) توسط میرزا یونس خان جارچی دربار و حاج حسین انگوباف ساخته شده است. در زمان پهلوی دوم این مسجد متروک شد و در سال 1350 توسط آیت الله حسین غفاری (پدر آیت الله هادی غفاری) و معمار حسین لرزاده بازسازی شد و مجدداً در سال 1383 شیخ فضل الله نوری (میرزا) در نهایت مسجد یونس (میرزا) بازسازی شد. شهرداری تهران. این مسجد از نظر معماری جاذبه های بی شماری دارد که نمونه آن طاق قوسی بز تیز با آجرکاری رومی در ورودی است. نام این مسجد با خاطرات دوران مشروطه گره خورده و فراموش نخواهد شد.
مسجد میرزا عیسی وزیر
یکی از مساجد قدیمی محله سنگلج در کنار قبرستان تاریخی این محله ساخته شده است. در دوره قاجار، پارک شهر قبرستان بوده است. ملک میرزا عیسی خان وزیر در مجاورت این قبرستان قرار داشت. برای کمک به یتیمان هزینه مسجد و مدرسه را با هزینه شخصی خود می پردازد. مسجد و مدرسه میرزا عیسی خان وزیر در سال 1256 ساخته شد و در آن زمان مسجد و مدرسه در کنار قبرستان بود. بعدها قبرستان را تخریب کردند و پارک شهر فعلی را در محل قبرستان ساختند. فضای مسجد در سال 1355 بازسازی شد.
املاک و مستغلات اشترد و مغازه های اطراف مسجد میرزا عیسی وزیر همگی وقف مسجد، حوزه و ایتام شده است. در وصیت نامه نیز موقوفات ذکر شده و خورشید خانم (از خاندان غفاری) نیز وصیت نامه را امضا کرده است. اصل وصیت نامه نزد فرزندان زمزالسلطنه و نسخه آن نزد منصور رشیدی است. افراد زیادی از اعیان، علما و مشروطه خواهان در مدرسه میرزا عیسی وزیر تدریس و تحصیل کرده اند. آرامگاه میرزا عیسی وزیر در کنار مسجد قرار دارد و با دیواری از یکدیگر جدا شده است. در کنار دیواری که کتیبه شجره نامه روی آن نصب شده، دری وجود دارد که به حیاط تمیز دیگری راه دارد. سنگ قبر وسط این اتاق بزرگ قبل از سایر قسمت های اتاق نمایان است. یکی مال میرزا عیسی خان وزیر و دیگری مال برادرزاده اش سید محمدتزم السلطنه است.
منبع: www.khabaronline.ir