صدای مردم؛ رمز ثبات و وحدت ملی



تاج الملوک همسر رضا شاه پهلوی در کتاب «خاطرات تاج الملوک» می گوید: رضا.[خان]قزاق ها را با وقار مرتب کرد و خودش جلوی گروه ایستاده بود و گلی بر سر و صورتش داشت و با پاهای برهنه راه می رفت. قزاق ها نوحه های جالبی می خواندند. مثلا می گفتند اگر در کربلا قزاق بودی درمانده و تنها نبودی.

احمدشاه حدود یک سال قبل از سلطنت رضا به فرنگ رفت و در پاریس اقامت گزید. در ایام عزاداری آن سال شایعه حمله وهابی ها به حرم حضرت محمد (ص) و تخریب آن در تهران منتشر شد. در این شرایط دست مردم از گوشه و کنار تهران به سمت میدان توپخانه که وسعت وسیع و وسیعی داشت سرازیر شد. گروه قزاق نیز به جمعیت پیوستند و به میدان توپخانه رسیدند.

مردم خشمگین و عصبانی مشت های خود را در هوا تکان می دادند و فریاد می زدند: ای محمد! وقتی رضا را به آسمان بردند، مردم به نفع قزاق ها شعار دادند و فکر کردند که قزاق ها می توانند به حجاز بروند و از حریم حضرت رسول (ص) دفاع کنند.

در آن زمان هیچ دستگاه فیلمبرداری و عکاسی پیشرفته و مجهزی مانند امروز وجود نداشت و فیلم ها نیز بی صدا بودند. یکی از افراد سفارت انگلیس از این مراسم فیلم گرفت و به پاریس برد و به احمدشاه نشان داد. احمدشاه مشاهده کرد که مردم مشت های خود را در هوا تکان می دهند و صحبت می کنند، اما از آنجایی که فیلم ساکت بود، محتوای سخنان مردم برایش روشن نبود. “این مردم چه می گویند؟” از افرادی که فیلم را برایش برده اند می پرسد. و پاسخ می دهند که مردم علیه احمدشاه شعار دادند و گفتند: ما شاه را نمی خواهیم. بعد در همان فیلم می بیند که مردم دست رضا را بلند کرده اند و دوباره می پرسد: این پدر چه می گویند؟ جواب می دهند که مردم می گویند: ما رضاخان را می خواهیم.

راوی این داستان می گوید احمدشاه با دیدن این فیلم خشم مردم را متوجه خود دید و چون فردی به شدت ترسو بود گفت: دیگر هرگز پا به ایران نمی گذارم که مشتی وحشی باشد. سوژه ها زندگی من را خواهند گرفت.” » رضا این داستان را بسیار پسندید و معتقد بود این حادثه که ربطی به او ندارد، نقطه آغاز موفقیت و حرکت او به سمت سلطنت و رسیدن به تخت پادشاهی بوده است.

شاه شدن رضا برای ما باورنکردنی بود…

تجزیه و تحلیل استراتژیک و تجویز

نشنیدن صدای مردم یا نادرست شنیدن آن، همواره یکی از مشکلات جدی تاریخ است که در کنار عوامل دیگر، بارها موجب بی ثباتی و بی ثباتی در دولت ها شده است. به عنوان تمثیلی قدرتمند، فیلم صامت زمان احمد شاه نشان می دهد که چگونه نبود مکانیسم مناسب برای شنیدن صدای مردم می تواند منجر به درک نادرست واقعیت های اجتماعی شود. در این شرایط، حاکمان به جای درک عمیق نیازها و خواسته های مردم، با تصورات غلط و برداشت های سطحی مواجه می شوند.

برای جلوگیری از تکرار چنین اشتباهاتی در دستگاه‌های دولتی، ایجاد سازوکارهای ارتباطی مؤثر، تقویت رسانه‌های مستقل، انجام تحقیقات و بررسی‌های منظم اجتماعی و پاسخگویی به نیازهای واقعی مردم می‌تواند از اولویت‌های مسئولان باشد.

شاید اینها پیش نیازهای وحدت ملی باشد.

216216



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7685

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *