
در شناخت شخصیت حضرت زینب (س) به عنوان دختری که در خانه امام علی (علیه السلام) پرورش یافته، سه عنصر اصلی وجود دارد. یکی بحث ایمان و تقوای او و دیگری بحث علم و دانش او بود که در واقع شخصیت دینی و دینی او را می ساخت.
در کنار این دو عنصر، عنصر انقلابی این پیامبر نیز وجود داشت که در ماجرای کربلا نمود پیدا کرد و حضرت زینب(س) در طول تاریخ به عنوان یک قهرمان در میان زنان ماندگار شد و زنان از او الگو می گیرند.
سخنرانی حضرت زینب (س) در مجلس یزید یکی از برجسته ترین سخنرانی های تاریخ بشریت است و با اینکه در کنار سر و بدن بریده نزدیکانش بود، در دفاع از حقانیت آن سخنرانی سخنرانی کرد. هنوز به یادگار مانده است
حضرت زینب علیها السلام را که دختر امام علی علیه السلام است جبرئیل نامید. یعنی حضرت فاطمه (س) از حضرت علی (علیه السلام) خواست که این نامگذاری را انجام دهد. در تاریخ آمده است که حضرت علی (علیه السلام) فرمود من در نامگذاری از پیامبر (ص) پیشی نخواهم گرفت. در آن هنگام پیامبر (ص) در سفر بودند، حضرت علی (علیه السلام) فرمودند منتظریم پیامبر (ص) از سفر برگردد و به پیامبر (ص) خبر تولد این دختر را دادند. . و گفت نام این دختر را زینب بگذار که در لوح محفوظ الهی نیز ثبت شده است.
پیامبر(ص) زینب را بوسید و در آن هنگام پیامبر(ص) فرمود که همه امت من باید به دختران احترام بگذارند، یعنی پیامبر برای دختران احترام خاصی قائل بود. وقتی حضرت زینب علیهاالسلام به سن ازدواج رسید با عبدالله بن جعفر پا که پسر عمویش بود و 5 سال از حضرت زینب بزرگتر بود ازدواج کرد.
اینها خصوصیاتی است که برای حضرت زینب(س) ذکر شد و این روز را روز منسوب به زنان و روز پرستار نامیدند. تا زنان مسلمان، آزادی خواه و انقلابی بتوانند از آن حضرت الهام گرفته و از نظر علمی و عملی و نیز در بعد انقلابی، از آن حضرت الگو بگیرند.
از سوی دیگر حضرت زینب (س) به عنوان یکی از راویان آن واقعه در واقعه کربلا حضور داشت و ثقل مصیبت را بر دوش کشید و با سخنانی که ایراد کردند پیام کربلا را که در تاریخ ثبت شده و گذشت ابلاغ کرد. به نسل های آینده به همین دلیل است که می گویند اگر زینب (س) نبود، کربلا در کربلا می ماند.
یعنی اگر حضرت زینب(س) روشنگری نمی کرد پیام کربلا در کربلا می ماند و گم می شد. به هر حال حضرت زینب(س) پیام آور زن انقلاب کربلاست. عبادت آنها حتی در واقعه کربلا هم قطع نشد و نماز شب عاشورا را اقامه کردند. اینها همه ویژگی های شخصیتی اوست.
منبع: www.khabaronline.ir