فروزان آصف نخعی: دکتر علی لاریجانی، دانشیار دانشگاه تهران و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ وی پیش از این به مدت 12 سال ریاست شورای اسلامی شهر را بر عهده داشت. شاید بتوان سال 1382 را از نظر علمی سال پرباری برای او دانست. کتاب های روش ریاضی در فلسفه کانت، متافیزیک و علوم دقیقه در فلسفه کانت و شهود و قضایای گزاره ای در فلسفه کانت همگی توسط علی لاریجانی نوشته شده و امسال راهی بازار کتاب شده اند.
اخیرا نیز کتاب «حکمت و آرامش در حکمرانی» به بازار کتاب عرضه شده است. ممکن است کتاب های قبلی و کتاب فعلی او دلایل اصلی و پشت پرده رد صلاحیت او در دو انتخابات ریاست جمهوری را آشکار کند. لاریجانی درباره رد صلاحیتش توسط شورای نگهبان به خبرگزاری اخبار آنلاین او می گوید: بار اول یک سری مسائل سیاسی و یک سری مطالبی را گفتند که اشکالاتی ایجاد کرد، نمی دانم چطور این حرف ها را می زنند، از قوه قضائیه خواستم که آقای آژه ای رسیدگی کند، تحقیق و حکم هم صادر شد و گفته شد که این حرف ها اشتباه است پس چرا من را رد کرده اند.
مجموعه پیش رو بر محور حکمرانی خوب و حکمرانی خوب نوشته شده است. واژه حکمرانی که در چند دهه اخیر در حوزه فلسفه سیاسی و حوزه سیاست و اقتصاد مطرح شده است، ترجمه «حکمرانی خوب» و ترکیبی از سنت ها و آداب و رسوم جامعه و مناسبات است. نهادهای مدنی با دولت، که می تواند شرایط زیست اجتماعی را بهبود بخشد
کتاب «عقل و آرامش در حکومت داری» از آن جهت حائز اهمیت است که جناح معتدل در حکومت داری سیاسی در مقابل جناح رادیکالی است که می تواند با رویکرد رادیکال از اسلام سیاسی سنتی بهره ببرد و آرای مردم را زینتی و مشارکت آنان را بی اهمیت جلوه دهد. در نظر بگیرید که با بازسازی آن نظریه ای درباره حکومت دارد و این می تواند جناح سنتی و اصولگرا را به خود جذب کند. اهمیت نظریه حکمرانی لاریجانی در پنج سطر اول مقدمه کتاب مشهود است. وی می نویسد: مجموعه ای که پیش رو دارید بر محور حکمرانی خوب و به طور کلی حکمرانی خوب نوشته شده است. واژه حکمرانی که در چند دهه اخیر در حوزه فلسفه سیاسی و حوزه سیاست و اقتصاد مطرح شده است، ترجمه «حکمرانی خوب» و ترکیبی از سنت ها و آداب و رسوم جامعه و مناسبات است. نهادهای مدنی با دولت، که می تواند شرایط زیست اجتماعی را بهبود بخشد پایدار نیست.
واضح است که اجرای بند اول مقدمه به معنای آن است که حکمرانی خوب زمانی مؤثر است که بتواند با روابط مدنی و اجتماعی تولید شود و این به معنای عبور از اسلام سیاسی سنتی است..
لاریجانی به خوبی می داند که «متاسفانه حکومت داری در ایران نه از منظر ساختار حکومت و نه از منظر روابط سایر نهادهای مدنی و مسئولیت آنها در توسعه کشور و لذا توجه اندیشمندان به این مقوله ضروری است. واضح است که اجرای بند اول مقدمه به معنای آن است که حکمرانی خوب زمانی مؤثر است که بتواند با روابط مدنی و اجتماعی تولید شود و این به معنای عبور از اسلام سیاسی سنتی است.
وی در پایان مقدمه کتاب خود در صفحه 18 تأکید میکند که «این کتاب اولین کتاب از مجموعهای است که در مجلدات دیگر در آینده ارائه خواهد شد و تلاش میشود نظرات اندیشمندان در این زمینه کشف شود. حکمرانی آرمانی با توجه به نیازهای امروزی ارائه شود و در عین حال الگوی اصلاحات برای گذر لاریجانی در نظام حاکمیتی کشور از عرصه سیاست به حوزه تفکر ارائه شود. بیانگر ضرورت تقویت تفکر در ایران در صفحه 19 عقل و آرامش در حکمرانی، نقل قولی از شاعر بزرگ ایرانی سعدی در مورد این مقوله است.
«اموال خردمندان برکت خواهد داشت
و دین پرهیزگاران کامل می شود.
پادشاهان بیش از این به نصیحت خردمندان نیاز دارند
که خردمندان به پادشاهان نزدیکند.
اما اصلاحات در ایران در همه ابعاد رو به رشد و تقویت است. دیدگاه علی لاریجانی در این باره گویای روشنی بر این گزاره است. وی در صفحه 88 به یکی از مهم ترین مسائل در زمینه مبنای تشکیل حکومت به نظریه ابن سینا اشاره می کند: «مبنای اصلی حکومت ابن سینا نظریه او در مورد تشکیل جامعه و اصل امکان بقای انسان است. از طریق مشارکت با دیگران در مسائل مختلف باز می گردد و چون همکاری و همکاری در جامعه را امری ضروری می داند، لذا قانون، عدالت و حکومت ضروری می گردد.
بحث شبکه دانشگاه تهران
به نظر می رسد نگاه به حکمرانی بهینه نه تنها در نظریه لاریجانی برجسته شده است، بلکه این نظریه در گفت و گوی «شبکه دانشگاه تهران» با وی که در یوتیوب منتشر شده، در بحث تعادل، پایدار و همه جانبه ظاهر شده است. توسعه ایران پیدا شده است وی در این گفتگو به عدم حضور «شورای عالی توسعه»، «مسئله حجاب»، اراده مردم، قانون اساسی، عدالت و عدالت اجتماعی، اقتصاد دولتی و بخش خصوصی پرداخت.
در حال حاضر نهاد تصمیم گیری برای توسعه ملی در کشور نداریم. سازمان برنامه و همچنین بودجه با هم هستند و با توجه به کمبودهای بودجه کشور، مسئولان این سازمان مشغول تامین بودجه آخر ماه هستند. اساساً فکر منسجمی برای توسعه ملی وجود ندارد
این دانشیار دانشگاه تهران در سخنانی ابتدا به ویژگی های حکمرانی خوب پرداخت و گفت: حکمرانی خوب این است که زمینه توسعه جامعه را در همه زمینه ها فراهم کند، رشد جامعه زمانی اتفاق می افتد که در آن رقابت وجود داشته باشد. نقش مداخله جویانه دولت در دولت بیشتر به دنبال ایجاد بستری برای رقابت مردم است تا جایگزینی اراده مردم.
او ادامه می دهد:در حال حاضر نهاد تصمیم گیری برای توسعه ملی در کشور نداریم. سازمان برنامه و همچنین بودجه با هم هستند و با توجه به کمبودهای بودجه کشور، مسئولان این سازمان مشغول تامین بودجه آخر ماه هستند. اساساً فکر منسجمی برای توسعه ملی وجود ندارد”
لاریجانی تاکید کرد که «در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصول مختلفی در مورد عدالت مطرح شده است، اما به صراحت بیان نشده است که منظور از عدالت اجتماعی چیست» درباره ریشه وضعیت کنونی کشور، توسعه نیافتگی. وی می گوید: دلیل این وضعیت به تصور غلط مربوط می شود، وقتی حدود 85 درصد صنعت و معدن دولتی یا خصوصی است یعنی مردم رقابت نمی کنند، با این وضعیت چه رقابتی ایجاد می شود. برای بخش خصوصی وقتی مهم ترین بخش های کشور دولت است، دسترسی به اطلاعات مستلزم ارتباط است، بنابراین جوانانی که می خواهند رقابت کنند شکست می خورند و برای اینکه شکست نخورند یا باید به یکی از قطب های این کشور متصل شوند؟ قدرت، یا اینکه به سرعت مقاومت رقابت با آنها را از دست می دهند، از رقابت حذف می شوند.”
نویسنده کتاب «حس و آرامش در حکومتداری» در ادامه با اشاره به اینکه برخی فکر میکنند «ادارات کشور را بهتر از دیگران درک میکنند، به این معناست که باید برنامهریزی کنند که دیگران (مردم) در عرصه سیاسی چه کنند. در حالی که مرحوم شهید مطهری یک عبارتی دارد و می گوید اگر مردم 100 بار مردم را اشتباه انتخاب کنند جای تأسف و تأثر دارد.
شهید مطهری در مورد حجاب نکات بسیار جالبی را مطرح کرده است. به این معنا که عقلاً مردم را متقاعد کنیم که به سمت منفی نروند. نه اینکه با آنها تند رفتار کنیم. آیا در حال حاضر چنین احساسی در امور دارید؟ دولت باید شرایطی را فراهم کند که مردم با اراده خود به سمت بدی نروند، زیرا این کار ارزشمندی است که مردم با اراده خود حرکت کنند.
وی سپس به بیان دیدگاه مرحوم مطهری درباره حجاب پرداخت و گفت: حتی شهید مطهری نیز نکات بسیار جالبی را در مورد حجاب مطرح کرده است. به معنای متقاعد کردن عقلانی مردم به سمت منفی نرفتن. نه اینکه با آنها تند رفتار کنیم. اینجا زبان با عقلانیت آمیخته شده است. آیا در حال حاضر چنین احساسی در امور دارید؟ دولت باید شرایطی را فراهم کند که مردم با اراده خود به سمت بدی نروند، زیرا این کار ارزشمندی است که مردم با اراده خود حرکت کنند».
لاریجانی تاکید کرد: برخی اصلاحات با این قانون اساسی امکان پذیر است، اما باید اراده برای اصلاح وجود داشته باشد. وی ادامه داد: ما به مکانی برای تصمیم گیری توسعه ملی نیاز داریم، برای این منظور می توان سازمان برنامه را از سازمان بودجه جدا کرد، نخبگان باید در سازمان برنامه حضور داشته باشند تا ایده توسعه ملی ارائه شود. اهمیت ملی شما در قانون اساسی، شورای عالی توسعه ملی ندارید. مانند شورای انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی که اغلب با مجلس اصطکاک پیدا می کنند، به نظر من این وضعیت به این دلیل است که ما در غرب برای حل این مشکل دو مجلس تشکیل داده اند.
وی سپس در مورد تورم در تدوین سیاست های کلی کشور می گوید: اصولاً سیاست کلی چگونه باید باشد، حدود 700 تا 1000 بند از سیاست های کلی تدوین شده است، به نظر شما اساساً امکان پذیر است. سیاست باید خیلی کمتر از اینها باشد تا مشخص شود که همه در یک جهت حرکت می کنند “وقتی شما سیاست های کلی زیادی می نویسید، یعنی نمی خواهید آنها را اجرا کنید.”
بیشتر بخوانید:
آموزش رایگان در اصل 30 قانون اساسی برای گسترش بی عدالتی آموزشی در خطر حذف/حذف کامل است؟
«کارنام اسلام» نوشته دکتر عبدالحسین زرین کوب در چاپ سی ام منتشر شد.
پیروزی پادشاه چین بر اسکندر مقدونی با دیپلماسی دقیق / در ستایش کسی که با تدبیر خوب، بلای جنگ را از وطن دور می کند.
افراط گرایان در شبکه های اجتماعی اکثریت را نمایندگی نمی کنند/ شبکه های اجتماعی یک ساختار انگیزشی منحرف را با محتوای منفی کاذب بیشتر تشویق می کنند.
216216
منبع: www.khabaronline.ir