
به نقل از خبرگزاری اخبار آنلاینبه نقل از کانال باشگاه اندیشهاولین پنل همایش امکانات و موانع وحدت ملی در ایران امروز با همکاری گروه صلح انجمن جامعه شناسی ایران، چهارشنبه 9 آبان 1403 با حضور سعید معیدفر، صادق زیباکلام، علی محمد هاشمی، احمد بخارایی، زهرا نژاد بهرام و همچنین حسن امیدوار در باشگاه اندیشه. برگزار شد
احمد بخارایی، جامعه شناس در این همایش اظهار داشت: نگاه من به مسائل اجتماعی ممکن است کمی متفاوت باشد و از زاویه ای دیگر وضعیت اجتماعی را تحلیل کنم که در این زمینه من چهار فرآیند اجتماعی را کلیدی می دانم: رقابت، تعارض، توافق و تعارض. این مفاهیم ظاهراً متناقض هستند، اما در یک نگاه جدید و ترکیبی، هیچ یک را نباید به طور کامل حذف کرد، بلکه باید به عنوان عناصر مکمل و در تعامل با یکدیگر تلقی شوند.
وی افزود: در تحلیل جامعه شناسی ایران، تفاوت ها و تضادهای مشاهده شده در سطح اجتماعی شاید از نظر آماری معنادار نباشد، اما قطعا وجود دارد و نمی توان از آن چشم پوشی کرد. در این شرایط رقابت در جامعه به عنوان یک فرآیند اساسی و عاملی برای کنش های اجتماعی پویاتر عمل می کند.د در بافت فرهنگی جامعه، رقابت فرصتی را برای افراد فراهم می کند تا به خواسته ها و اهداف خود برسند. اما در کنار رقابت باید تضادها را نیز شناخت.. در یک جامعه آگاه، افراد از وجود اصطکاک و اختلاف با دیگران آگاه می شوند و این آگاهی به مرور زمان گسترش می یابد. تضادها در این مرحله به تضادهایی تبدیل می شوند که به راحتی قابل حل نیستند و به راحتی قابل جمع بندی نیستند. اینجاست که مفهوم تعارض مطرح می شود.»
بخارایی تصریح کرد: در نهایت پس از کشمکش ها و تضادها به سمت توافق پیش می رویم که این توافق طبیعتاً پس از شناخت و رسیدگی جدی به تعارضات و تعارض ها امکان پذیر می شود و این روند نوعی رابطه مکمل بین نیروهای اجتماعی را نشان می دهد که به سمت تعامل و هم افزایی حرکت می کنند. با درک و آگاهی از تفاوت ها و تضادها، آنچه در حال حاضر در جامعه ایران شاهد آن هستیم نه تنها تفاوت ها و تضادهاست. دیگر نمی توان آنها را جمع آوری و اصلاح کرد.
بخارایی با اشاره به اینکه این تحلیل نشان می دهد که درک و پذیرش تضادها و تفاوت ها در جامعه چگونه می تواند به فرآیندهای اجتماعی پیچیده و هم افزا منجر شود و در نهایت به شکل گیری توافقات جدید در جامعه کمک کند، ادامه داد: در فرآیندهایی که جامعه ایجاد می شود معمولاً ما سوء تفاهم از مسائل و اعمال قدرت را از بالا به پایین ببینید. در چنین شرایطی، تلاش برای تبدیل قدرت به اقتدار از طریق مشروعیت بخشیدن به زور معمولاً نتیجه معکوس دارد. این در حالی است که برای رسیدن به وفاق اجتماعی نیاز به درک واقعی و حداکثری است نه هماهنگی مکانیکی و سطحی. در جوامع ما به خصوص در ایران تفاوت هایی در نوع هماهنگی وجود دارد. اجماع مکانیکی که بیشتر تحمیلی است نمی تواند بر مشکلات اجتماعی به شکلی پایدار فائق آید. به عبارت دیگر، جامعه ما به فدرالیسم فراتر از توافقات سطحی نیاز دارد. فضلی که به درک متقابل و حل تعارضات عمیق اجتماعی می انجامد.
وی با اشاره به اینکه این تعارضات هم شامل اختلاف طبقاتی و هم تعارضات عقیدتی و نگرشی می شود، گفت: در این زمینه ممکن است بسیاری از افراد جامعه احساس کنند که نقش و حضور آنها به درستی دیده نمی شود که این مشکل به ویژه در بحث های جنسیتی و جنسیتی خود را نشان می دهد. نقش های اجتماعی زنان و مردان زمانی حاصل می شود که این تعارضات به درستی شناسایی و مدیریت شوند رقابت باید در قالبی سالم و مبتنی بر اصول حقوقی و دموکراتیک شکل بگیرد وقتی وفاق ملی بر اساس چنین رقابتی ایجاد شود، می توان به تحولات مثبت در جامعه به ویژه در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی امیدوار بود.
بخارایی در پایان خاطرنشان کرد: مهم ترین نکته قابل تامل این است که وحدت ملی نه تنها یک موضوع نظری یا عقیدتی است، بلکه باید به صورت عملی و با درک صحیح از نیازهای واقعی جامعه اجرا شود. این توافق باید مبتنی بر مشارکت فعال همه اقشار جامعه اعم از اقلیت ها و گروه های مختلف باشد و تنها در چنین شرایطی می توان به ایجاد نظمی پایدار و کارآمد امیدوار بود.
پرسش و پاسخ
احمد بخارایی، جامعه شناس و تحلیلگر مسائل اجتماعی، در بخش پرسش و پاسخ، اولین پنل کنفرانس ماهیت، امکان و موانع وحدت ملی در ایران امروز، به بررسی شرایط اجتماعی و سیاسی ایران و مفاهیم جامعه شناسی انقلاب
احمد بخارایی، جامعه شناس و تحلیلگر مسائل اجتماعی در تحلیل خود از جامعه شناسی انقلاب و چالش های پیش روی ایران به سه مرحله رسیدن به تعادل اجتماعی اشاره کرد. وی در این خصوص گفت: پس از گذراندن سه مرحله اصلی، هدف رسیدن به تعادل اجتماعی و ملی است. در این فرآیند، تفاوت ها باید به گونه ای مدیریت شوند که نه تنها نادیده گرفته شوند، بلکه به طور موثر برای دستیابی به وفاق ملی مورد استفاده قرار گیرند.
بخارایی در توضیح بیشتر این مطلب افزود:در شرایط کنونی تضادهای موجود در جامعه و به ویژه در جمهوری اسلامی ایران یکی از چالش های اصلی است. اما نباید فراموش کرد که این درگیری ها در صورت مدیریت صحیح می تواند به فرصتی برای تقویت وفاق و همبستگی ملی تبدیل شود. به عنوان مثال، تفاوت های موجود باید به عنوان بخشی از روند طبیعی جامعه مورد احترام قرار گیرد و پذیرفته شود“
وی همچنین تاکید کرد: تناقضات به خودی خود ناخوشایند نیستند، بلکه نحوه مدیریت و جهت دهی آنها از اهمیت بالایی برخوردار است و بخارایی در پایان افزود: در این راستا باید چالش های جدی اجتماعی از جمله طبقاتی و طبقاتی را شناسایی و مدیریت کرد. تفاوت های فرهنگی، تا جامعه به یک اجماع واقعی برسد.
بیشتر بخوانید:
زهرا نژاد بهرام: هنوز نتوانسته ایم راه آینده را پیدا کنیم/ عضویت مردم در شبکه های اجتماعی برابر است با اختلاف اندک مراکز استان ها و شهرستان ها.
معیدفر: رسیدن به هماهنگی یک توهم است/ افراد با حجاب های مختلف در مترو یا خیابان به یکدیگر احترام می گذارند/ حاکمیت مانع از تعامل آزادانه افراد و گروه ها می شود.
خشونت میان چپ و راست روشنفکر در جلسه گفت و گو/ لبیب: هیچ خشونتی را تایید نکرده ایم و تحمل نخواهیم کرد/ سابقه 27 سال مدارا و عدم خشونت
ضربات سخت و جبران ناپذیر بر پیکر ایران / نگرانی عمیق استاد کدکنی از امروز و فردای ایران
216216
منبع: www.khabaronline.ir