نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، عربستان سعودی در ادامه سیاست های خود برای پیشبرد سند چشم انداز 2030 اخیراً میزبان مراسم «1001 فصل الی ساب» در جشنواره هشت روزه «فصل های ریاض» بود.
این مراسم که به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد «الی ساب» طراح لباس لبنانی برگزار شد، یکی از بزرگ ترین جشن های مد در منطقه محسوب می شود. 900 مهمان در این مراسم حضور داشتند و 90 مدل 300 لباس مختلف را به نمایش گذاشتند. الی ساب یک طراح مسیحی لبنانی است و نام او از کلمه عبری Eliyahu به معنای “خدای من یهوه است” گرفته شده است. این ارتباط فرهنگی بر پیچیدگی فرهنگی چنین مراسمی می افزاید.
این رویداد بار دیگر چالش بین مدرنیزاسیون و حفظ هویت دینی در عربستان را برجسته کرد و به عنوان گامی دیگر در مسیر تحولات اجتماعی و فرهنگی در این کشور تحت عنوان اصلاحات معرفی شد. اقداماتی مانند قانونی کردن فروش محدود مشروبات الکلی، برگزاری مهمانی های مختلط، دعوت از خواننده های خارجی، دستگیری صدها عالم دینی و خطیب مساجد، کاهش اختیارات هیئت امر به معروف و نهی از منکر، لغو محدودیت پوشش زنان و محدود کردن نقش پلیس مذهبی برخی از تغییرات است. که فضای جدیدی را در عربستان ایجاد کرده است. این سیاست ها که تحت عنوان اصلاحات اجتماعی ارائه می شود، حکایت از حرکت به سوی عرفی شدن و دین زدایی در جامعه ای دارد که سعی دارد خود را مرکز جهان اسلام معرفی کند. چنین رویکردی را می توان گامی در جهت همسویی با پروژه جهانی شدن، مسیری الهام گرفته از فرهنگ لیبرال غربی دانست.
تغییر هویت مذهبی و فرهنگی در عربستان سعودی
تسنیم نوشت: سند چشم انداز 2030 عربستان چه اهدافی را دنبال می کند؟ این طرح با هدف جذب سالانه 150 میلیون گردشگر تا سال 2030، برنامه هایی از جمله گسترش ویزای الکترونیکی، سرمایه گذاری در پروژه های لوکس گردشگری و همکاری با کشورهای همسایه را اجرا کرده است. هدف اصلی این اقدامات تبدیل عربستان به مقصد جهانی گردشگری است. اما برخی از منتقدان بر این باورند که این هدف تنها بخشی از برنامه بزرگتر این سند است و هدف اصلی آن سکولاریزه کردن عربستان به عنوان کشوری است که مسجدالحرام و مسجد النبی (ص) به عنوان مهمترین آنها در آن قرار دارند. اماکن زیارتی مسلمانان جهان؛ پروژه ای چند دهه ای
در عربستان سعودی مستقر است. این دیدگاه سیاست های توسعه ای را در راستای تغییر تدریجی هویت دینی و فرهنگی این کشور ارزیابی می کند.
به گفته مهدی طاهری در کتاب «تحلیل شاخص های سیاست هویت سکولار در عربستان سعودی»، در عصر جدید سیاسی، روند اقتصادی، اجتماعی و نوسازی در عربستان با سرعت بیشتری پیش می رود. این تحولات در بسیاری از ابعاد به ویژه در زمینه های فرهنگی و اجتماعی منجر به ترویج سکولاریسم شده و توسط حامیان داخلی و خارجی این رویکرد به طور جدی دنبال می شود.
شاخصها و مؤلفههای سیاست هویت سکولار عمدتاً از جریانهایی مانند لیبرالهای داخلی و خاندان سلطنتی با گرایشهای غربی استخراج میشوند. این سیاست ها شامل توسعه فرهنگ غرب و نوسازی نظام آموزشی مبتنی بر ارزش هایی مانند صلح، مدارا و تساهل است. اگرچه این ارزش ها به خودی خود مثبت تلقی می شوند، اما در چارچوب برنامه های کلان سکولاریزاسیون، نگرانی هایی را در میان نخبگان و اندیشمندان اسلامی ایجاد کرده اند.
این سیاست ها نه تنها نمادی از گذر از سنت های مذهبی و فرهنگی جامعه عربستان است، بلکه به گفته بسیاری، به دنبال جایگزینی هویت اسلامی این کشور با
آنها یک مدل سکولار و جهانی شده اند. چنین تحولی می تواند تأثیرات عمیقی بر ساختار اجتماعی و فرهنگی عربستان سعودی به ویژه با توجه به جایگاه این کشور به عنوان مکان ظهور داشته باشد.
درویشی: اعتراض جهان اسلام به موسمی ریاض به اخوان نسبت داده می شود
داریوش درویشی تحلیلگر عربستانی در گفت وگو با تسنیم، درباره اتفاقات اخیر در برنامه «موسوم الریاض» اظهار داشت: موضوع مکعبی که در سن وجود داشت موضوع جدیدی نبود، در سال های گذشته چنین برنامه هایی وجود داشت. برنامه مسم الریاض هر ساله برگزار می شود. مسئول آن «ترکی الشیخ» از نوادگان ابن عبدالوهاب است. او به سرگرمی و بازی های ویدیویی علاقه دارد. خودش می گوید هدف من فقط کسب و کار و درآمدزایی است. من برای پول درآوردن هر کاری می کنم. حالا خود این مراسم در هاله ای از بلاتکلیفی است تا درآمدزایی داشته باشد. حتی در عرصه فوتبال هم عده ای به جای آنها فکر می کنند
سودآور بوده است، در حالی که فقط خرج می شود. هر ساله اعتراضاتی در مورد وضعیت آب و هوای ریاض شنیده می شود، اما دولت سعودی این اعتراضات را توجیه می کند و آن را به جنبش اخوان ربط می دهد. مردم هم مشتری برنامه های اصلاحی هستند اما اکثریت جمعیتشان اینطور نیستند و اغلب این برنامه ها را دنبال نمی کنند.
مقامات سعودی به جای ایجاد درآمد به دنبال تصویر هستند
وی با بیان اینکه مسئولان سعودی به جای درآمدزایی به دنبال تجسم سازی هستند، گفت: آنها اعتراف می کنند که در طرح «نئون» به دنبال تجسم بوده اند و هیچ قصدی برای تکمیل این طرح ندارند. هزینه ها و منافع با هم مطابقت ندارد، اما بخشی از جامعه از آن استقبال می کند. همان جامعه ای که منزوی و سرخورده بود، اکنون شاهد پیوستن گردشگران خارجی به آن است.
درویشی افزود: ما در عربستان با دنیای جدیدی روبرو هستیم که دنیای سکولاریسم است. در این زمینه، دین نباید برای پایان دادن به اقتصاد وابسته به نفت، کاری به عرصه های سیاسی و اجتماعی داشته باشد. بن سلمان گفته بود که تا پایان سال 2020 این اتفاق می افتد، اما برنامه او تا کنون که سال 2024 است محقق نشده است. در عین حال چرخ توسعه آزادی فرهنگی با قدرت به جلو می رود. آنها به دنبال بی دین کردن جامعه نیستند بلکه می خواهند نقش دین را از بین ببرند. حتی تابلوی ورود ممنوع غیرمسلمانان را در مورد حرمین شریفین برداشتند. زیرا ورود غیرمسلمانان حرام است; از دید جامعه سکولار عربستان، غیرمسلمانان نیز می توانند به عنوان گردشگر حضور داشته باشند.
کرمی: گذار از اقتصاد مبتنی بر نفت
کامران کرمی، تحلیلگر مسائل غرب آسیا و عربستان گفت: سند چشم انداز 2030 عربستان با اهداف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی شکل گرفت تا تحولی گسترده در کشور ایجاد شود. به گفته آنان، دلایل این تحول، بازگشت به اسلام اعتدالی، مقابله با افراط گرایی و تمرکز بر نیازها و ارزش های نسل جوان است. عربستان سعودی با توجه به جمعیت جوان و تحصیل کرده، در نظر دارد اصلاحات اساسی در زمینه های فرهنگی و اجتماعی انجام دهد. این سند به ویژه بر گذار از اقتصاد مبتنی بر نفت به اقتصاد پس از نفت تاکید دارد. به همین دلیل سرمایه گذاری هایی در زمینه های مختلف زندگی فرهنگی و اجتماعی از جمله برگزاری جشنواره های ورزشی و هنری صورت گرفته است تا کشور از نظر اقتصادی متنوع تر و با ثبات تر شود. بنابراین وقتی سند چشم انداز 2030 به بازگشت اشاره می کند و بر گذار از اقتصاد نفت محور تاکید می کند، نمی تواند مسائل فرهنگی و اجتماعی را نادیده بگیرد. زیرا 70 درصد جمعیت زیر 35 سال سن دارند و اصلاحات را بر اساس نیازها و انتظارات این نسل تنظیم می کند. جوانان امروزی دغدغه های متفاوتی نسبت به نسل قبل دارند، آنها تحصیل کرده و مسلط به زبان های خارجی هستند و در دنیای اینترنت بزرگ شده اند.
تحول بن سلمان نمی تواند با مخالفت گروه های اسلامی همراه باشد
وی با اشاره به اینکه در بحث سکولاریسم، چنین تحولی بدون مخالفت همراه نیست، گفت: این تحول صرفاً یک تغییر ساده نیست، بلکه تحولی اساسی در ساختار اجتماعی و فرهنگی عربستان سعودی است که جلوه های پر رنگ تری دارد. این مناطق استدلال محمد بن سلمان این است که اگر جمعیت جوان عربستان سعودی در این فرآیندها – که شامل مشارکت اقتصادی و مصرفگرایی در سطح جهانی است – شرکت نکنند، این جمعیت یا به سمت گروههای سلفی میرود یا به گروههای معترض تبدیل میشود. که جمعیت قابل توجهی را جوانان تشکیل می دهند و اساساً نگاه آنها به دینداری و درک مدرنیته و نمادهای مدرن متفاوت است.
عربستان به سمت رفتارهای خرابکارانه حرکت نمی کند
این تحلیلگر بعید دانست که بن سلمان به دلیل وجود گروه های مذهبی در این کشور دست به اقدامات تخریبی در حوزه دینی بزند و گفت: تردید دارم که عربستان بخواهد به سمت تحرکات خرابکارانه برای آشتی با مذهبی ها حرکت کند. جامعه ای که اکثریت آنها به آن اعتقاد دارند. خلاف ارزش های دینی و وهابی است. این حرکت ممکن است منشا اختلاف در حوزه حکومت و بین خود شاهزادگان باشد. من معتقدم ظرفیت های سیاسی و اجتماعی در داخل عربستان پتانسیل تحرکات خرابکارانه را ندارد و ما شاهد اصلی ترین حرکت اعتراضی در شاهزدگان جدا شده و مخالفان و اساساً جنبش های اخوان خواهیم بود. شاید بن سلمان جنبش اعتراضی را از جوانان احساس نمی کند و در حوزه اجتماعی فکر نمی کنم شاهد شکل گیری هسته های اعتراضی باشیم.
چالش هویت اسلامی در عربستان سعودی
بر اساس این نقل از، به نظر می رسد گسترش فرهنگ غرب در این کشور بیش از آنکه مبتنی بر اصول توسعه پایدار باشد، به عنوان بخشی از پروژه های کلان جهانی شدن مطرح شده است. اگرچه این روند ممکن است در کوتاه مدت به رشد اقتصادی و اجتماعی منجر شود، اما در بلندمدت هویت اسلامی عربستان سعودی و نقش آن به عنوان خادم مسجدالحرام را با چالش های جدی مواجه خواهد کرد. بنابراین مقامات سعودی باید متوجه باشند که این کشور به عنوان حافظ مسجدالحرام نمی تواند به طور کامل از نقش دینی و معنوی خود جدا شود. چنین تلاشی علاوه بر پیامدهای داخلی، تأثیر عمیقی بر جایگاه جهانی عربستان سعودی خواهد داشت. باید از تاریخ درس بگیرند و به سرنوشت جوامع غربی که پایه گذار مدرنیسم بودند توجه کنند.
جوامع غربی در زیر سایه مکتب مدرنیسم با شعار مدرنیسم و با ترویج فرهنگ فراتر رفتن از سنت های گذشته که مبتنی بر آموزه های معرفتی و دینی بود، عصر جدیدی را با محوریت «انسان به جای خدا» و «مادیت به جای خدا» آغاز کردند. از معنویت». اما این مسیر به بحران های عمیق فرهنگی و اجتماعی منجر شد. قداست خانواده در بسیاری از جوامع غربی از بین رفته است و روابط ناپسند به فرهنگ رایج تبدیل شده است. به گونه ای که درصد قابل توجهی از مردم آمریکا حتی از والدین اصلی خود اطلاعی ندارند.
تکرار مسیر چالش برانگیز و شکست خورده غرب
حرکت عربستان سعودی به سمت سیاست های لیبرالی مشابه غرب به معنای تکرار همان مسیر چالش برانگیز و شکست خورده است. این سیاست ها نه تنها نتایج مثبتی را برای جامعه عربستان به همراه خواهد داشت، بلکه به هویت اسلامی این کشور آسیب وارد می کند و آن را به ابزاری در دست قدرت های خارجی تبدیل می کند. چنین راهی جز بی اعتباری بین المللی و از بین رفتن اصالت فرهنگی و مذهبی این سرزمین را در پی نخواهد داشت.
در این میان، علما و اندیشمندان اسلام به ویژه حوزه های علمیه جهان اسلام باید این اقدامات مقامات سعودی را محکوم کرده و از بی تفاوتی دست بردارند، زیرا خانه کعبه و مدینه برای همه مسلمانان است و نباید زمینه ساز رشد و نمو شود. زندگی فاسد و منزوی جامعه غربی. صهیونیست ها فاسد و قاتل کودکان هستند.
منبع: www.khabaronline.ir