نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانچنار، این درختان کم توقع و مناسب با آب و هوای تهران که سخاوتمندانه سایه خود را بر سر رهگذران می گسترانند، سال ها و قرن ها پیش کاشته شده اند.
اگرچه با گذشت سالها و گسترش پایتخت، به جای درختان چنار، آپارتمان از دل زمین سبز شد، اما همچنان تعدادی چنار کهنسال با تنه های بزرگ و کلفت در گوشه ای از محله نشسته اند و برای رهگذران امن هستند.
طولانی ترین خیابان خاورمیانه و چنارهایش
چنارهای خیابان ولی عصر (عج) که شناسنامه و نماینده این خیابان هستند، محصول تفکر شهرداری پهلوی اول است. پهلوی اول در دهه اول سلطنت خود تصمیم گرفت از کاخ مرمر تا کاخ سعدآباد خیابانی بسازد. از راه آهن تا چهارراه معزالسلطان راه باریکی بود و از آنجا تا پل امیربهادر، خیابان کمی عریض شد و تا کافه شهرداری یا چهارراه ولی عصر (عج) امروزی ادامه داشت. اما بعد از آن کویر بود. به همین دلیل از اینجا تا پل تجریش، جاده جدید شمیران نام گرفت و قرار شد در دو طرف جاده چنار کاشته شود.
زیارتگاه چنار امامزاده صالح (ع)
همشهری نوشت: زیارتگاه قدیمی چنار امامزاده صالح (ع) در بین مردم شمیران به خوبی به یادگار مانده است. درخت چنار ضخیم و تنومندی که گود شده بود و مش عبدالله داخل درخت می دوزی. بر تنه درخت نیز میخ گذاشته بود و از آن گالش و گیوه می آویخت. «دیالافوا» جهانگرد خارجی در سفرنامه خود به ایران در سال 1881 می نویسد: «در بقعه امامزاده تجریش چنار عجیبی وجود دارد که مانند آن در دنیا به ندرت یافت می شود و نمی توان قطر خارق العاده آن را دقیقاً تعیین کرد. محیط آن تقریباً 15 متر است.
13 چنار تنومند
حدود 400 سال پیش در محله اوین درخت چنار تنومندی وجود داشت که سر آن بریده شد. 13 چنار از یک چنار بریده رشد می کنند. عمر تنه درخت حدود 400 سال و درختانی که از آن بیرون می آیند حدود 200 سال عمر می کنند. در محله اوین چنار کهنسال دیگری وجود دارد. وجود این چنار کهنسال که به گفته اهالی بیش از هزار سال قدمت دارد باعث شده تا نام بخشی از این محله که اطراف این چنار بوده به پاچنار معروف شود.
چنار 900 ساله سوهانک
دورترین آبادی شمیران تا تجریش سوهنک بود. این روستا با ارتفاع 1800 متری از سطح دریا یکی از خوش آب و هواترین روستاهای شمیران به شمار می رفت و در زمان ناصری 700 نفر جمعیت داشت. کارشناسان تهرانی سن سوهانک را با چنار 900 ساله آن آزمایش می کنند. یک درخت چنار کهنسال با مسجدی کوچک در کنار آن از قدیم الایام پابرجا بوده و مردم را دور هم جمع می کرد. چنار سوهانک هم اکنون در داخل این مسجد قرار دارد و برگ های خود را بر سر رهگذران پهن کرده است.
بازی کودکان زیر درخت چنار
درست روبروی مسجد روستای افجه در شمال شمیران، درخت چنار کهنسالی وجود دارد که قصاب پیر روستا تا 40 سال پیش در دل چنار به تجارت می پرداخت. گوشتی را که هر روز استفاده می کرد از دامداران می خرید یا از حیوانات خودش تهیه می کرد. این گوشت ها را از تنه درخت آویزان کرد و تا شب فروخت. جریان آب جاری درست از زیر درخت چنار می گذشت که هوای اطراف آن را خنک نگه می داشت و گوشت را از فاسد شدن نجات می داد. مردم روستا قبل از حسین آقا قصاب چوبی داشتند. پس از مرگ او هیچ کس از داخل تنه درخت خرید نکرد. تنه درخت محکمتر شده و با زیاد شدن دیوارهای آن فضای داخلی این قصابی کوچکتر از قبل شده است. پاچنار این روزها محل بازی کودکان است.
2 چنار کهنسال در جماران
هوای خوب و نزدیکی به کوهپایهها، درختان و باغهای سرسبز محله جماران را پرورش داده بود. هنوز هم با قدم گذاشتن در دل محله قدیمی 2 چنار توجه هر تازه واردی را به خود جلب می کند. یکی چنار تنومند در کوچه شهید حسینکیا و روبروی حسینیه بزرگ جماران که به گفته اهالی هزار سال عمر دارد و دیگری چنار است که درست از کوچه ای که منشعب می شود. حسینیه کنار مسجد قدیمی محل که باید هم سن چنار کنار آن باشد. حسینیه می دانست.
چنار معروف میدان امامزاده قاسم
محله امامزاده قاسم(ع) که اکنون حدود 18500 نفر جمعیت دارد، روستایی بوده که اولین اهالی آن در اطراف بقعه امامزاده قاسم(ع) ساکن شده و خانه های خود را با سنگ و گل و چوب ساخته اند. آب آشامیدنی خود را از طریق نهرهای متعدد از دره گلابدره و رودخانه دربند و قنات تامین می کردند و روزگار خود را به کشاورزی و باغداری و دامداری می گذراندند. درخت چنار کهنسال که در میدان امامزاده قاسم و نزدیک بقعه مبارکه قرار دارد عمری طولانی داشته و همچنان پابرجاست.
منبع: www.khabaronline.ir