
فروزان آصف نخعیبه نقل از خبرگزاری اخبار آنلایندکتر مهران صولتی فعال مدنی در گفتگو با “سبزها” وی پیشنهاد کرد فعالان مرزبانی شهر تاریخی سبزوار با انجمن ها و نهادهای مدنی که در این شهرستان ایجاد کرده اند توانسته اند در راستای توسعه این شهرستان گام بردارند. این موفقیت بزرگی است که بر اساس خرد جمعی، گفتوگو، نهادینهسازی مطالبات توسعهای و تحرکات گسترده فعالان مرزی امکانپذیر شده است تا جایی که هیچ سختگیری مانع رشد آنها نشود.
صولتی، فعال مدنی ادامه داد: این یکی از دلایل پایداری و تقویت نهادهای مدنی است که سبزوار دارای نیروهای ارزنده فعالان مرزی است و این مرزبانان همزمان در دو حوزه حضور داشتند. مثلاً مردم هم در دولت و هم در جامعه حضور داشتند و یا مردم در عرصه سیاسی و فرهنگی هم زمان حضور داشتند بنابراین حضور این فعالان مرزی حداقل می توانست شروع به فعالیت کند از انجمن های ادبی و فرهنگی در سبزوار و سپس تداوم حیات این انجمن ها به گونه ای اتفاق افتاد که در شرایط کنونی انجمن های مذکور نه تنها به فرد وفادار نیستند، بلکه امکان بقا در گذر زمان وجود دارد. برای آنها فراهم شده است.
صولتی یکی از دلایل تقویت این گونه انجمن ها و موسسات را حضور نخبگان در آن دانست و افزود: توجه داشته باشید که سبزوار در کل و در مقایسه با بسیاری از شهرهای دیگر شهر نخبه ای است، اگر به سایر شهرها، حتی در شهرهای بزرگ، می بینید که بخش مهمی از سبزواری ها به عنوان مدیران کل یا میانی مشغول به کار هستند و این یک وضعیت منحصر به فرد است تاریخ، نوعی دغدغه توسعهگرایانه برای ایجاد توسعه منطقهای از دهه 60 وجود داشته است.
وی افزود: فراموش نمی کنیم که تلاش برخی از فعالان توسعه در سبزوار بود که باعث شد دانشگاه تربیت معلم در آن زمان و دانشگاه حکیم فعلی یا فرودگاه سبزوار کلید بخورند و به هر حال اگر چه در در آینده با یک سری حمایت ها دولت هم درگیر است، اما چیزی از ارزش های افراد فرهیخته و خردمندی که این موسسات را پایه گذاری کردند، نمی کاهد زندگی اجتماعی در سبزوار رونق می گیرد و به نظر می رسد حتی اگر سخت گیری ها بیشتر شود، این بذری که در این زمین حاصلخیز کاشته شده، به رشد خود ادامه خواهد داد.
نهادهای مدنی و توسعه شهری
علاوه بر دکتر مهران صولتی، دکتر سیدهاشم علوی نسب و دکتر علی زینت بخش، در تحقیقات خود در زمینه نهادهای عمرانی و توسعه شهری در سال 2019 تاکید میکنند که «اهمیت توجه به نهادهای مدنی در جهان به طوری که امروزه دانشمندان بر این باورند که نهادها ساختار و رفتار ملت ها – دولت ها، سازمان ها و افراد در سراسر جهان را شکل می دهند.
آنها می افزایند: نهادها و سازمان های مردم نهاد در عرصه های مختلف اجتماعی در سطوح محلی، ملی، منطقه ای و جهانی فعال هستند که نتایج (تحقیق) نشان داد که «نهادهای مدنی با سطح اطمینان در توسعه پایدار شهرها نقش دارند. از 69 درصد.”
همچنین مسعود مولانا، فعال مدنی در مقاله خود با عنوان توسعه پایدار و نهادهای مدنی تاکید می کند که تشکل های مردمی روحیه مشارکت مدنی، همدلی، امید و همبستگی اجتماعی را در جامعه گسترش داده و زمینه فرهنگی توسعه تعاون را فراهم می کنند. ”
وی می افزاید: تشکل های مردمی نهاد به عنوان یک قدرت اجتماعی مدنی در چنین مواردی می توانند با مخالفت مدنی سازمان یافته و با استفاده از توان افکار عمومی از اجرای طرح های مخرب جلوگیری کنند و یکی از الزامات مسیر توسعه پایدار وجود و حضور است. وفاق اجتماعی مبتنی بر اراده آزاد، مشارکت آگاهانه و داوطلبانه، تقویت و رشد تشکل های مردمی می تواند جامعه را از حالت توده ای خارج کند و به آن خصلتی پویا و منسجم ببخشد.
مولانا در پایان می گوید: اندیشه های امیدبخش و راهگشا، توجه به ریشه های اساسی توسعه پایدار، گسترش مشارکت مدنی، افزایش سرمایه اجتماعی، نقد مثبت مدنی، اجرای طرح های حفاظت از محیط زیست و توانمندسازی جوامع محلی. بخشی از توانمندی های تشکل های مردمی نهد برای کمک به استقرار نظام اجتماعی-اقتصادی مبتنی بر تفکر توسعه پایدار است پایداری!”
چند مختصات شهر 12000 ساله سبزوار
بر اساس اطلاعات منتشر شده در ویکی پدیای فارسی، سبزوار دومین شهر بزرگ استان های خراسان، پایتخت حکومت سربداران به عنوان بزرگترین جنبش ایرانیان علیه ظلم و عدالت خواهی در برابر بیگانگان، پایتخت نثر فارسی، پایتخت زیره سبز ایران است. و جهان، قطب فرهنگی خراسان بزرگ. یکی از نمادهای تاریخ و علم ایران، شهر کهن دانش پژوهان پایدار و بیدار، مهد هندبال ایران، یکی از قطب های ممتاز تجارت و اقتصاد ایران، یکی از پاک ترین و پر اکسیژن ترین شهرهای ایران هستند. شهرهای جاده ابریشم، مهم ترین شهر ارتباطی شرق ایران (5 راه اصلی)، مرکز شهر سبزوار و بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر غرب. استان خراسان.
بر اساس نقل از های خبری، با کشف پتک متعلق به یک مرد ابزار ساز، قدمت سبزواری که پیش از این تنها 6 هزار سال تخمین زده می شد، به 12 هزار سال رسید. بنابراین می توان گفت که سبزواری ها باید در تعیین و تطبیق اهداف و ابزار، مهارتی کهن داشته باشند. و همین مهارت است که این شهر تاریخی را پیشرو تحولات مبتنی بر تحرکات و تحولات نهادهای مدنی قرار داده است; موضوعی که همچون اکسیژن و هوای پاک، نیاز امروز ایران در تمام شهرهای کشور است.
بر اساس نقل از مورخان، سبزوار در کنار جاده ابریشم یا جاده شاهی و مسیر زیارتی معبد بودا قرار دارد. چارطاقی دیو که به اعتقاد برخی محققین بقایای آتشکده آذربرزین مهر است در نزدیکی این شهر قرار دارد. بیش از 500 اثر تاریخی مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد در شهرستان سبزوار شناسایی شده است که از این تعداد بیش از 100 اثر به ثبت آثار ملی رسیده است. تپه های باستانی شناسایی شده در اطراف سبزوار حکایت از تمدن پیوسته بشری در این نقطه از ایران از هزاره سوم پیش از میلاد تا امروز دارد. مهرهای معروف به مهر «مروی بلخی» از دوران جاهلیت در سبزوار به دست آمده است که نشان از حاکمیت سیاسی این منطقه دارد.
همچنین طی مطالعات پروفسور هانری پل فرانکفورت در سال 1385 و آثار کشف شده مشخص شد که در هزاره سوم پیش از میلاد، سبزوار مرکز فرهنگ و میراث فکری و معنوی و تحولات آن به ترکمنستان، افغانستان، عراق، هند، پاکستان و ایران مرکزی منتقل شده است.
بیشتر بخوانید:
خانیکی: در زمان شاه مردم برای خرید رادیو باید مجوز می گرفتند / برابری شرط اول گفتگوست / جوانان روزانه 233 دقیقه در اینترنت حضور دارند / +فیلم
رضا داوری: معلوم نیست دنیا به کجا می رود/ جنگ را صلح می گویند و بردگی را آزادی و… / حیله عقل و فریب تاریخ.
دوستی ایران با پزشکان در مرحله اجرای این توصیه سریع است
چگونه افراد حیله گر را بشناسیم؟
216216
منبع: www.khabaronline.ir