دین برای نامگذاری فرزندان چه توصیه هایی دارد؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغاناز جمله حقوقی که نوزاد تازه متولد شده بر والدین خود دارد، انتخاب نام شایسته و نیک است. نام نیک بهترین هدیه ای است که هر نوزاد در روزهای اول زندگی دریافت می کند و همیشه در شخصیت فردی و اجتماعی او موثر است. طاهر قلی زاده در یادداشتی ویژه به بیان اهمیت تربیت فرزندان از منظر آیات و روایات پرداخت. متن این یادداشت را با هم می خوانیم:

مهر نوشت: با توجه به زندگی اجتماعی انسان ها و مواجهه با افراد مختلف و وسایل گوناگون، یکی از وسایل ارتباطی را باید نام هایی دانست که بر روی افراد یا اشیاء قرار می گیرند تا شناسایی و شناسایی را فراهم کنند.

این نام ها به دلیل نقشی که دارند در عرصه اجتماعی تأثیرگذار و تأثیرگذار به شمار می روند; به طوری که همیشه صاحبان نام های خوب و زیبا با معانی عالی و مناسب در جامعه مقبولیت بیشتری دارند و برعکس افرادی که نام های نامناسب دارند دچار نوعی تحقیر شده و همواره دچار آن می شوند و گاه با واکنش های نامطلوب در خود مواجه می شوند. زندگی می کند. خواهند بود که برایشان مطلوب نیست، از این رو می توان یکی از مظاهر زیبایی را نام نیک و زیبا دانست.

از این رو در مبانی دینی می بینیم که بر این امر بسیار تأکید شده است و یکی از حقوق فرزند بر پدر و مادر، بحث نامگذاری است، چنان که در داستانی نقل شده شخصی به خدمت حضرت رسید. پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و فرمود: ای پیامبر. خدایا! حق این بچه بر من چیست؟ پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «توحسنو اسمهو و ادابهو، وزاو ماودیح حسنه» یعنی یکی از حقوق فرزند این است که نام و تربیت او را نیکو کند و او را در موقعیت نیکو قرار دهد.

اهمیت این نامگذاری تا آنجاست که در مضامین روایی نظم یافته، والدین قبل از به دنیا آمدن کودک برای او نامی انتخاب می کنند و حتی اگر ندانند دختر است یا پسر، او را با نام هایی صدا می زنند. برای هر دو جنس مناسب هستند ; چون بچه های سقط شده هم در قیامت به پدرشان اعتراض می کنند که چرا اسمی برای من انتخاب نکردی!

در کنار این مباحث، آنچه باید مورد توجه قرار گیرد، ابعاد فرهنگی و اجتماعی نام هاست، زیرا هر نامی پرچمی برای نوع تفکر و سبک زندگی خانواده و محیط پیرامون آن است و آثار متعددی دارد.

این معلم کتابخوانی در خاطره ای از نامگذاری کودکان می گوید: مدتی در زیمبابوه آفریقا بودم. با وجود مسلمانان زیاد، تنها یک زوج شیعه بودند. آدرس گرفتم و پیداشون کردم به آنها گفتم: شما زن و شوهر شیعه در کشور غریب چه می کنید؟ اسم فرزندان شما چیست؟ گفتند: صدوق، باقر و کاظم، گفتم: «صلوات الله» در آفریقا نام امام را زنده می کنند، اما متأسفانه برخی از شیعیان فرزندان خود را ملیانی می نامند، نام یک نوع تیغ در آفریقا در آفریقا اسم فرزندانشان را امام می گذارند، اینجا نام تیغ های سرزمین آفریقا را برای فرزندانشان انتخاب می کنند.

یا از طرفی می بینیم که افرادی برای فرزندان خود نام های عجیب و غریبی انتخاب می کنند که حتی تلفظ آن ها سخت است و افراد دیگر به خصوص همسالان بچه ها تصور بدی از آن نام دارند. .

این واقعیت را نمی توان انکار کرد که نامی ساده و متداول، اما با معانی دلنشین، در هویت و شخصیت انسان تأثیرگذار خواهد بود، چنانکه هنگام ظهور سیدالشهداء علیه السلام بر بالین حر بن یزید ریاحی به نام او توجه کرد و گفت: بخدا باخا لک یا حر! شما آزادید، در دنیا و آخرت مسمومید، به خدا قسم ما اشتباهات شما را کردیم. تو در دنیا و آخرت آزاد هستی، چنانکه آزاده نامیده شدی، و به خدا قسم مادرت که تو را حر نام گذاشت اشتباه نکرد.

بنابراین از آنجایی که فرزندان طبق روایات فراوان می توانند این قابلیت را داشته باشند که برای والدین خود باقیات الصالحات باشند، افرادی موفق خواهند بود که با نامگذاری صحیح و حساب شده زمینه حرکت رو به رشد فرزندان خود را فراهم کنند.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7274

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *