نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان ،عودلاجان مرد بزرگ تاریخی بود.
همشهری نوشت: اگر محدوده جغرافیایی عودلاجان قدیم را در نظر بگیریم، شخصیت های برجسته تاریخی در این محله زندگی می کردند. میرزا بزرگ حاج ابراهیم، صدراعظم اول قاجار، میرزا محمود وزیر، کمال الملک و استاد جلال الدین همایی، مورخ و ریاضیدان در این محله زندگی می کردند و از باغ ها و خانه های آنها بسیار به یادگار مانده است.
از مشهورترین سیاستمداران و علمای ساکن در این محله می توان به سید عبدالله بهبهانی و شهید آیت الله سید حسن مدرس اشاره کرد. کوچه بهبهانی عودلاجان یادآور سید عبدالله بهبهانی است. کوچه ای که خاطراتش با خاطرات مشروطه گره خورده است و بزرگان سیاسی در ایام مشروطه به آنجا می رفتند. وی از مجتهدان شیعه و رهبران مشروطه ایران بود.
خانه بهبهانی سه نسل متعلق به خاندان بهبهانی، آیت الله سید عبدالله بهبهانی، آیت الله سید محمد بهبهانی و سید جعفر بهبهانی بود، اما در سال 1369 وراث تصمیم به فروش این ملک گرفتند. رحیم طوبایی از معتمدین محله عودلاجان می گوید: قدیمی های محل نماز هفتگی منزل آیت الله بهبهانی را که پس از فوت سید محمد بهبهانی به حسینیه تبدیل شد به خوبی به یاد دارند. از 10 پسر و دو دختر آیت الله بهبهانی بیش از 60 فرزند در قید حیات هستند که هیچ کدام بر خلاف اجدادشان فعالیت سیاسی ندارند. بیت آیت الله بهبهانی در عودلاجان تنها بیت باقی مانده از سران مشروطیت در تهران است.
منزل آیت الله بهبهانی
خاطرات نماینده معروف مجلس ایران که به تنهایی در مقابل ظلم رضاخانی ایستادگی کرد در محله عودلاجان ماندگار است. شهید آیت الله سید حسن مدرس با پس انداز و قرض خانه مشیرالدوله در عودلاجان را خرید و این خانه محل سکونت و تدریس امیه شد.
حاج حسن چمران پدر شهید چمران از دیگر شخصیت هایی است که مردم عودلاجان به یادگار مانده اند. طوبایی می گوید: به مقبره پیر عطا در عودلاجان علاقه زیادی داشت، حتما برای نماز به آنجا آمده بود، با مردم عودلاجان دوست بود، به جوانان محله اهمیت زیادی می داد، جوانی به نام علی. سید ابوالفضل که از جوانان عودلاجان بود، جان خود را از دست داد و در نزدیکی تکه، فضایی را در اختیار علی و خانواده اش قرار داد عودلاجان که بعد از ماه صفر خالی شد، آن را تبدیل به پارکینگ موتورسیکلت کرد و بعد از آن علی به عضویت مسجد و حیات درآمد.
- عودلاجان یا عودلاجان؟
در مورد نامگذاری محله عودلاجان دو روایت وجود دارد. نسخه اول که معتبرتر به نظر می رسد این است که کلمه عودلاجان از کلمه اولاجان تغییر کرده است. در ساختار نام این محله «او» به معنای آب است که از زبان محلی شمیرانی گرفته شده است. همان زبان محلی که در روستاهای شمال تهران و حتی در دل تهران قدیم رایج بود. بقیه کلمه نیز از «دراجیدان» به معنای تقسیم آب به نهرهای کوچکتر گرفته شده است.
منبع: www.khabaronline.ir