
بر اساس این نقل از پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغاندر تاریخ اسلام، مساجد تأثیر عمیقی بر جوامع داشته و همواره محل تجمع مسلمانان بوده است، به طوری که امروزه مساجد و مراکز فرهنگی و آموزشی به گونه ای طراحی شده اند که پاسخگوی نیازهای معلولان ضعیف باشند. مردم و اقشار خاص جامعه مانند کودکان. در اینجا به مناسبت روز جهانی معلولان نگاهی خواهیم داشت به رویکرد مقامات ترکیه در تجهیز مساجد برای این افراد.
شبستان نوشت: روز جهانی معلولان یک روز جهانی است که در سال 1992 توسط سازمان ملل متحد تصویب شد.
هدف از برپایی این روز، ارتقای تفاهم در مورد مسائل مربوط به معلولیت و بسیج حمایت از دبیرکل، حقوق و رفاه معلولان و معلولان و افزایش آگاهی افراد دارای معلولیت در زمینههای مختلف زندگی از جمله سیاسی است. اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی.
کشورهای مختلف سعی کردند در زمینه های مختلف از جمله تجهیز اماکن مذهبی و غیرمذهبی به نیازهای معلولان و معلولین پاسخ دهند، از آنجایی که مساجد در تاریخ اسلام تأثیر عمیقی بر جوامع داشته است، همواره مکانی برای مسلمانان بوده است. جمع آوری و بحث در مورد مسائل جهان، دین، آموزش و پرورش و خیریه و بستر فرهنگی و رسانه ای است. همچنین می تواند مرکزی برای اهداف نظامی و قضایی باشد.
بر این اساس مسئولان کشورها در حال برنامه ریزی برای ساخت اماکن مذهبی برای اسکان کودکان، افراد با نیازهای خاص و سالمندان هستند و در تلاش هستند تا مساجد و مراکز فرهنگی و آموزشی را به مساجد و مراکز مؤثرتر و اجتماعی تبدیل کنند. چون مساجد مکان مناسبی برای اجتماعات است.
کشورهای مختلفی از جمله ترکیه، عربستان سعودی، امارات، مصر، هند، آلمان، کانادا و سایر کشورها خدمات ویژه ای را در مساجد و اماکن مذهبی برای تسهیل تردد در این مکان ها برای این افراد خاص ارائه کردند.
در اینجا نگاهی داریم به فعالیت های ترکیه در زمینه تجهیز مساجد معلولان.
اداره امور مذهبی ترکیه سرویس جدیدی را در مساجد این کشور راه اندازی کرده است که شامل نصب دستگاه هایی برای شارژ ویلچر برقی برای افراد با نیازهای خاص است.
در سال 2017 اداره امور مذهبی این پروژه را در هشت مسجد در آنکارا، استانبول، ازمیر، بورسا، قیصری، غازیانتاب، سامسون و دیاربکر راه اندازی کرد تا در صورت موفقیت این پروژه را گسترش دهد.
اداره امور مذهبی ترکیه این پروژه را در مسجد احمد حمدی آکسیکی، مسجد حاجی بایرام در آنکارا، مسجد سلطان احمد، مسجد فاتح، مسجد آتاشهیر معمار سینان در استانبول، مسجد کوناک در ازمیر، مسجد امیر سلطان، مسجد جامع اولودار بورسا، مسجد حاجی محمد اوزکان در قیصریه، مسجد جامع را در سامسون، مسجد ایلابی تأسیس کرده است. در غازی عنتاب و مسجد برات در دیار بکر.
مسئولان مساجد فرآیندی را اجرا کردند تا بزرگسالان معلول بتوانند همزمان با شارژ ویلچر، قرآن کریم، احادیث، تفسیر، قرآن را بخوانند که می تواند سه صندلی را همزمان شارژ کند. و فقه و بچه های معلول داستان و حکایت می خوانند. همچنین امکان ارائه مطالب و مطالب به ناشنوایان به زبان اشاره وجود دارد.
در اینجا دو مسجد مهم در ترکیه که امکاناتی را برای افراد خاص فراهم می کردند معرفی می شود.
مسجد چاملیجا بزرگترین مسجد ترکیه و یکی از مساجد استانبول است که در سال 2019 افتتاح شد. این پروژه بزرگ توسط معماران “بهار مزراک” و “خیریه گل توتو” طراحی شده است. معماری آن از دوره عثمانی و آثار معمار سنان الهام گرفته شده است.
ظرفیت 63 نمازگزار و شامل موزه، نمایشگاه هنری، کتابخانه، سالن کنفرانس و پارکینگ زیرزمینی با ظرفیت 3500 خودرو می باشد.
این بنا دارای چهار مناره به طول 107.1 متر است و یادآور سال جنگ ملازگرد در سال 1071 میلادی است.
این مسجد با طراحی منحصر به فرد خود متمایز است، زیرا نیازهای زنان، کودکان و افراد معلول را برآورده می کند. معماران برای دسترسی آسان به نمازخانه و مراکز نگهداری از کودکان، وضو و یک آسانسور مجزا طراحی کردند.
همچنین در این مسجد فضایی ویژه برای معلولان تعبیه شده است، تونلی که مسجد را به مناطق مسکونی مجاور متصل می کند و نگرانی تردد را کاهش می دهد.
این طرح بیانگر رویکرد و نگاهی گسترده به فضاهای مذهبی در راستای ارزش های معاصر است.
مسجد مهم دیگر، مسجد شاهوار سلطان برای معلولین در استان اسکی شهیر در شمال غربی ترکیه است. خرج کردن
خانواده سهوار چلیکوغلو نویسنده ترک این مسجد را در منطقه باتیکنت شهر اسکی به یاد او ساختند.
این مسجد دارای یک رمپ مخصوص است که توسط اداره فتوای دولتی شهر طراحی شده است. خط زرد برای راهنمایی افراد دارای معلولیت بینایی و پارکینگ برای معلولان جسمی حرکتی و نوشته های بریل برای نابینایان با هدف تسهیل در رفت و آمد معلولان و امکان اقامه نماز در فضایی راحت در نظر گرفته شده است.
مسجد شاهوار سلطان مجهز به سیستم «تشخیص صدا» است که چراغهایی را در گلدستههای آن روشن میکند تا ناشنوایان از اوقات نماز مطلع شوند.
این مسجد همچنین برای ناشنوایان و نابینایان شرکت کننده در دوره های آموزشی قرآن کریم، نشریاتی تهیه کرده است که توسط اداره امور مذهبی ترکیه تهیه شده است.
این مسجد در سال 2021 برنده جایزه دوم پروژه مسجد شاهوار سلطان در مسابقه «جوایز توانمندسازی افراد ویژه» شد که توسط وزارت خانواده و خدمات اجتماعی ترکیه برای حمایت از طرحها، محصولات، پروژهها و برنامههای هدفمند به منظور تسهیل فعالیتهای روزانه سازماندهی شده بود. افراد خاص .
منبع: www.khabaronline.ir