هیئت تحریریه شام ​​چه کسانی هستند و دیدگاه دینی آنها چیست؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغاندر هشتم دسامبر 2024، پس از 11 روز جنگ، تقریباً بدون هیچ مقاومتی از سوی ارتش سوریه، نیروهای تحریر الشام موفق شدند دمشق را تصرف کرده و دولت اسد را سرنگون کنند.

این سازمان در 28 ژانویه 2017 از ادغام جیش الاحرار (جناح احرار الشام)، جبهه فتح الشام، جبهه انصارالدین، جیش السنه، لواء الحق و … تشکیل شد. نهضت نورالدین زنکی. روند اتحاد این گروه ها به ابتکار ابوجابر الشیخ، یکی از فرماندهان اسلامگرا که دومین امیر احرار الشام بود، انجام شد.

جنبش نورالدین الزنکی در ژوئیه 2017 و جبهه انصارالدین در سال 2018 از هیئت تحریریه شام ​​جدا شدند.

تشکیل هیئت تحریر شام

تشکیل هیئت تحریریه شام ​​با ترورهای پی درپی علیه هوادارانش همراه بود. در پاسخ، این گروه سرکوب موفقی را علیه وفاداران القاعده آغاز کرد که قدرت خود را در ادلب تثبیت کرد. از آن زمان، هیئت تحریریه شام ​​برنامه‌ای به نام «سوری‌سازی» را دنبال می‌کند که بر ایجاد یک مدیریت مدنی پایدار متمرکز است که با حفظ قانون و نظم، خدمات و پیوندهایی با سازمان‌های بشردوستانه ارائه می‌دهد.

راهبرد تحریر الشام مبتنی بر گسترش کنترل ارضی در سوریه، ایجاد حکومت و جلب حمایت مردمی است. تحریر الشام در سال 2017 به نیروهای ترکیه اجازه گشت در شمال غرب سوریه را به عنوان بخشی از توافق آتش بس در مذاکرات آستانه داد. این سیاست ها باعث درگیری آن با شاخه سوریه القاعده حراس الدین شد که شامل درگیری های نظامی نیز می شد. تعداد اعضای هیئت تحریریه شام ​​در سال 2022 بین 6000 تا 15000 نفر برآورد شده است.

تشکیل هیئت تحریر شام به صورت مذهبی

هیئت تحریریه سوریه با دولت نجات سوریه که دولت جایگزین مخالفان سوری در استان ادلب است، بیعت کرده است.

اگرچه این سازمان رسماً به مکتب سلفی پایبند است، شورای عالی فتوای دولت نجات سوریه – که تحریر الشام از نظر مذهبی به آن وابسته است – شامل دانشمندانی از سنت های اشعری و صوفیانه است.

تحریرالشام اندیشه های شافعی را در نظام حقوقی و برنامه های آموزشی خود پیاده می کند و اهمیت چهار مذهب کلاسیک اهل سنت در فقه اسلامی را آموزش می دهد. تحریر الشام از سال 2021 به عنوان قدرتمندترین گروه نظامی مخالفان سوریه شناخته می شود.

تاریخچه

جبهه النصره و احرار الشام در بیشتر سال های 2016-2015 با یکدیگر همکاری داشتند.
ابوجابر الشیخ، یکی از روحانیون برجسته احرار الشام، مدت هاست که از وابستگی النصره به القاعده انتقاد کرده و آن را مانعی بر سر راه پیشرفت شورشیان می داند. او همچنین تلاش های زیادی برای متحد کردن عناصر شورشی اسلام گرا انجام داد. او رهبر گروه اسلامگرا و کمتر ملی گرای احرار الشام، جیش الاحرار بود که از ادغام احرار الشام با جبهه فتح الشام حمایت کرد. مذاکرات ادغام در اواخر سال 2016 انجام شد، اما این مذاکرات به نتیجه نرسید. در اوایل سال 2017، این گروه با گروه‌های اسلام‌گرای رقیب در ادلب، به‌ویژه احرار الشام درگیر شد، اما جیش الاحرار از احرار الشام جدا شد تا با جبهه فتح الشام در یک نهاد جدید ادغام شود.

تشکیل

امیر ابوجابر الشیخ در طی اعلامیه تأسیس، هیئت تحریریه سوریه را “یک نهاد مستقل” عاری از هرگونه پیوند و وابستگی قبلی و یک سازمان اتحاد توصیف کرد.

به گفته چارلز لیستر، تحلیلگر سوریه، حدود 800 تا 1000 نفر از نیروهای احرار الشام به تحریر الشام پیوستند، اما حداقل 6000 تا 8000 نفر دیگر از طریق ادغام صقورالشام، ارتش مجاهدین، اتحاد فستیقم و … اضافه شدند. یگان‌های حلب غربی از جبهه سوریه و یگان‌های مستقر در جیش‌الاسلام ادلب را به دست آورد.

در همین حال، جبهه فتح الشام صدها رزمنده را به احرار الشام از دست داد، اما از طریق ادغام با جنبش های نورالدین زنقی، لویه الحق، جیش السنه و جبهه انصار الشام، 3000 تا 5000 جنگجو به دست آورد. دین الشام. نورالدین زنکی زمانی مورد حمایت آمریکا بود.

اکثر جامعه جهانی تحریر الشام را یک سازمان تروریستی می دانند. آمریکا در 31 مه 2018 این گروه را رسما به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرد. سفیر آمریکا در سوریه اظهار داشت: تحریر الشام اتحادی بین چند گروه است و هر گروهی که به آن ملحق می شود فارغ از اینکه از چه نامی استفاده می کند، گروهی است که به آن ملحق می شود. بخشی از شبکه القاعده سوریه محسوب می شود.

کانادا در 23 می 2018 و ترکیه در 31 اوت 2018 هیئت تحریریه سوریه را در فهرست گروه های تروریستی خود قرار دادند.

ایدئولوژی و حکومت

ابو جابر الشیخ، یکی از رهبران بزرگ علمی و رئیس مجلس شورا در گروه تحریر الشام، چندین بار توسط رژیم بعث دستگیر شد و رژیم بعث او را به داشتن عقاید سلفی-جهادی متهم کرد. او در سال 2005 در زندان سیدنایا زندانی شد و در سال 2011 در میان چند زندانی جهادی آزاد شد. این زندانیان بعداً در جریان جنگ داخلی سوریه چندین گروه شورشی سلفی را تشکیل دادند.

ابوجابر همچنین معتقد به «جهاد مردمی» بود که رویکردی از پایین به بالا است که در آن جهادگران پس از جلب حمایت مردمی کافی سعی در به دست آوردن دل و ذهن مردم و ایجاد حکومت اسلامی دارند. این رویکرد برخلاف روش «جهاد نخبگان» داعش است که از بالا به پایین توسط یک گروه پیشتاز انجام می‌شود.

ایمن التمیمی از مرکز مبارزه با تروریسم در فوریه 2017 ادعا کرد که علیرغم اظهارات عمومی رهبران و حامیان تحریر الشام، این گروه تا حد زیادی با القاعده در آن زمان همسو بود.

در 18 ژوئن 2019، هیئت تحریریه الشام بیانیه ای منتشر کرد و درگذشت محمد مرسی، رئیس جمهور سابق مصر را که در بازداشت دولت مصر درگذشت، تسلیت گفت.

آموزه های دینی و اهداف سیاسی تحریر شام

وی در گفت وگویی که مستندساز برنامه PBS مارتین اسمیت با ابومحمد جولانی انجام داد، درباره آموزه های دینی و اهداف سیاسی تحریرالشام اظهار داشت:

“من فکر می کنم محدود کردن هیئت تحریریه سوریه به عنوان یک گروه سلفی یا جهادی یک بحث طولانی است و من نمی خواهم اکنون وارد آن شوم، زیرا نیاز به تحقیق و بررسی زیادی دارد. امروز ما سعی داریم در مورد اسلام صحبت کنیم. معنای واقعی آن اسلام که در صدد گسترش عدالت و سازندگی و پیشرفت است و برای حفظ حقوق زنان و همچنین آموزش و پرورش تلاش می کند، می توانیم می گویند به لطف خداوند، دانشگاه هایی پر از دانشجو هستند و دو سوم این دانشجویان را زنان تشکیل می دهند و بیش از 450 تا 500 هزار دانش آموز در این مناطق مشغول به تحصیل هستند مردم در حال ساختن شهرها و آسفالت کردن جاده ها هستند به دنبال احیای حقوق مردم است و نه فقط مجازات متخلفان.”

مبانی مذهب شافعی، برنامه های آموزشی هیئت تحریر شام

برنامه های آموزشی هیئت تحریریه سوریه مبتنی بر مذهب شافعی است که مذهب غالب در سوریه است، اما بر اهمیت چهار مکتب سنتی فقهی برای تضمین وحدت مسلمانان تأکید دارد. تحریر شام رسماً از منظر ایدئولوژیک از مکتب افری پیروی می کند. اما اجازه تحصیل اشعری در مؤسسات آموزشی را می دهد و با مساجدی که توسط ائمه اشعری اداره می شود همکاری می کند. با گذشت زمان و تحکیم قدرت، این گروه همچنین سیاست خود را در مورد نظارت اخلاقی کاهش داد و استدلال کرد که چنین وظایفی بر عهده “وزارتخانه های مربوطه در دولت نجات سوریه” است.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7216

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *