دو سوم افراد مبتلا به این بیماری مهم نمی دانند که به آن مبتلا هستند



به نقل از یوبیک آنلاین، پوکی استخوان در ایران شیوع بالایی دارد. آمارهای وزارت بهداشت حاکی از آن است که بیش از 60 درصد افراد بالای 50 سال در کشور (38 درصد زنان و 25 درصد مردان) به این بیماری خاموش مبتلا هستند. آمار نگران کننده ای که می گوید از هر 3 زن بالای 50 سال، یک نفر و از هر 4 مرد بالای 70 سال، 1 نفر از شکستگی ناشی از پوکی استخوان رنج می برند.

این آمار در میان افراد بالای 70 سال حدود 80 درصد است. یعنی از هر 5 نفر بالای 70 سال در کشور 4 نفر پوکی استخوان دارند. این در حالی است که بسیاری از مردان و زنان بالای 70 سال از این بیماری اطلاعی ندارند و تا این سن هرگز تست تراکم استخوان انجام نداده اند. در حالی که تنها این آزمایش می تواند پوکی استخوان و پیشرفت آن را تشخیص دهد.

عوارض ناشی از پوکی استخوان حدود 3 هزار میلیارد تومان برای نظام سلامت کشور هزینه داشت. بنابراین، پزشکان به شدت توصیه می کنند که باید از دوران کودکی مراقب سلامت استخوان ها باشید.

استخوان هایی که به تدریج نازک و شکننده می شوند

بسیاری از مردم فکر می کنند که پوکی استخوان یک اصطلاح اغراق آمیز است و نمی توان آن را جدی گرفت، اما باید بدانید که در این بیماری استخوان ها واقعا ضعیف و شکننده می شوند. تا جایی که حتی یک ضربه کوچک به بدن یا یک زمین خوردن ساده باعث شکستگی استخوان در نواحی مختلف می شود. این بیماری به دلیل کاهش میزان مواد معدنی موجود در استخوان ها مانند کلسیم و فسفر ایجاد می شود که به مرور زمان باعث نازک شدن و نازک شدن استخوان ها می شود.

فرد مبتلا به پوکی استخوان معمولاً تا زمانی که یکی از استخوان هایش شکسته نشود متوجه بیماری خود نمی شود. زیرا این بیماری علائم خاصی ندارد و به همین دلیل به «بیماری خاموش» معروف است.

دکتر افشین استوار، استاد دانشگاه و رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در توضیح کاملتر این بیماری به همشهری آنلاین می گوید: تراکم استخوان معمولاً تا حدود 30 سالگی افزایش می یابد. سن یعنی حداکثر توده استخوانی تا حدود 30 سالگی اتفاق می افتد. پس از آن با افزایش سن، توده و تراکم استخوان کاهش می یابد و با افزایش سن، این توده استخوانی هر سال بیشتر کاهش می یابد.

دو سوم بیماران از بیماری خود بی اطلاع هستند

به گفته دکتر استوار، اگرچه بیش از 60 درصد جمعیت بالای 50 سال ایران از پوکی استخوان رنج می برند، اما دو سوم بیماران از بیماری خود اطلاعی ندارند. زیرا آنها هرگز نمی دانستند که برای بررسی سلامت استخوان های خود باید آزمایش تراکم استخوان انجام دهند.

رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران سن را مهم ترین عامل پوکی استخوان می داند و می گوید: جمعیت ایران به سرعت در حال پیر شدن است و هر چه نسبت جمعیت بالای 50 سال بیشتر شود، افزایش می یابد. ، تعداد بیماران مبتلا به پوکی استخوان در حال افزایش است.

استوار می گوید: ایران رتبه اول نرخ رشد سالمندی را در منطقه دارد و همچنین یکی از سریع ترین آمارهای سالمندی را در جهان داریم. در حال حاضر حدود 42 درصد از زنان بالای 60 سال و 37 درصد از زنان بالای 50 سال به پوکی استخوان مبتلا هستند. این سن پس از 75 سالگی به 80 درصد می رسد. یعنی از هر 5 زن بالای 70 سال، 4 زن مبتلا به پوکی استخوان هستند و تنها یک نفر سالم است، یعنی این بیماری در کشور ما شیوع بسیار بالایی دارد.

به گفته این استاد دانشگاه، در زنان پس از یائسگی، کاهش توده استخوانی به دلیل کاهش ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون (هورمون های جنسی زنانه) تسریع می یابد که بر سلامت استخوان ها اثر محافظتی دارند. بنابراین احتمال پوکی استخوان و شکستگی های ناشی از آن در زنان پس از یائسگی افزایش می یابد.

استخوان های این 3 ناحیه بیشتر می شکنند

مهم ترین پیامد این بیماری این است که منجر به شکستگی استخوان در قسمت های مختلف بدن می شود. این را دکتر استوار می گوید و ادامه می دهد: شکستگی های ناشی از پوکی استخوان بیشتر در 3 ناحیه بدن رخ می دهد. مچ دست، ستون فقرات و لگن. آخرین مورد می تواند منجر به مرگ فرد شود.

به گفته رئیس مرکز تحقیقات پوکی استخوان پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، یکی از بدترین پیامدهای پوکی استخوان در ایران، شکستگی استخوان به ویژه در ناحیه لگن است که در بیشتر موارد منجر به بروز این مشکل در فرد می شود. مرگ به طوری که از هر دو نفری که دچار شکستگی لگن می شوند، یک نفر فوت می کند.

بعد از 50 سالگی دیر نیست اما…

بسیاری عدم مصرف لبنیات را عامل مهم پوکی استخوان می دانند، اما به گفته پزشکان، عدم مصرف لبنیات یا مصرف ناکافی آن ها تنها می تواند یکی از عوامل خطر این بیماری باشد. زیرا لبنیات منبع اصلی کلسیم در رژیم غذایی هستند و کلسیم برای حفظ سلامت استخوان ها ضروری است و کمبود آن باعث کاهش تراکم استخوان و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان می شود. عوامل دیگری مانند کمبود ویتامین D، کم تحرکی، ژنتیک و سابقه خانوادگی، جنسیت (خانم ها به دلیل یائسگی بیشتر آن را تجربه می کنند)، سیگار کشیدن و افزایش سن نیز در این بیماری نقش دارند.

البته اگرچه پزشکان پیری را مهم ترین علت پوکی استخوان می دانند، اما به این معنا نیست که نمی توان از سلامت استخوان ها مراقبت کرد و در سنین بالاتر از پوکی استخوان جلوگیری کرد. به گفته متخصصان، حتی پس از 50 سالگی نیز می توان با اقدامات مناسب از پوکی استخوان پیشگیری کرد و یا سرعت آن را کاهش داد. اما تراکم استخوان پس از 30 سالگی کاهش می یابد و این کاهش در زنان پس از یائسگی تسریع می یابد.

در سنین بالاتر پیروی از رژیم غذایی مناسب (دریافت کافی کلسیم و ویتامین D) و انجام ورزش های تقویت کننده استخوان مانند پیاده روی، شنا، رقصیدن، دوچرخه سواری و هر ورزش دیگری که وزن بدن را تامین می کند مفید است. این اقدامات می تواند به کاهش سرعت تحلیل استخوان و جلوگیری از آسیب بیشتر کمک کند و حتی خطر شکستگی و آسیب ناشی از پوکی استخوان را کاهش دهد.

فقط پزشکان اکیداً توصیه می کنند که زنان پس از 50 سالگی و مردان پس از 60 سالگی برای معاینات منظم و اندازه گیری تراکم استخوان به پزشک مراجعه کنند تا از سلامت استخوان های خود اطمینان حاصل کنند یا اگر پوکی استخوان تازه شروع شده است، با درمان های دارویی استفاده کنند. و غیر دارویی جلوی پیشرفت آن را بگیرد تا به مرحله استخوان های نازک و شکننده نرسد.

233217



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7804

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *