
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، اگر به آمارهای موجود از میزان کار مفید در ادارات دقت کنیم متوجه می شویم که گرفتار آفت کم فروشی هستیم که قرآن نسبت به آن هشدار داده است.
ایکنا نوشت: حجت الاسلام علیرضا قبادی، جامعه شناس و کارشناس مذهبی، در سلسله یادداشت هایی که با موضوع «پرسش در قرآن کریم» در اختیار ایکنا قرار داده است، به بیان معارف پشت سر سؤالات قرآنی از جمله پرداخته است. سؤالات سوره متفین که مجموعاً این یادداشت را تشکیل می دهند. می خوانیم
در سؤال اول سوره متفین تلویحاً ذکر شد که کم فروشان، منکران بعث و حشر هستند و بین کم فروشان و منکران قیامت پیوند محکمی وجود دارد. چرا کم فروشان نمونه هایی از منکران قیامت هستند. در گفتار قبل و زیر سوال اول توضیح مختصری داده شد.
سؤال دوم در این سوره که پایان بخش سوره است این است که آیا کافران پاداش اعمال خود را دریافت کردند؟ اگر یادتان باشد، سؤال مذکور سؤالی بلاغی است; یعنی از کافران به قصد اقرار سؤال می کند. این بدان معناست که کافران پس از مشاهده صحنه های روز قیامت، از جمله کسانی که آنها را (ابرار/ نیکان) در دنیا مسخره کردند، اکنون بر تخت می نشینند و عذاب کم فروشی را می چشند; پاداش خود را تصدیق می کنند.
تدبر، تدبر و تدبر در آیات این سوره، به ویژه تقابل هایی مانند کتاب فجر در برابر کتاب ابرار، مجرم در برابر اهل ایمان، و نیز پاداش ها و کیفرها، بشارت ها و هشدارهای ذکر شده. برای دو گروه در این سوره نشان دهید که بین دو سؤال این سوره دارای ارتباط و انسجام است. چیزی که ممکن است در ابتدا به ذهنتان خطور نکند.
نکته بسیار ارزشمند و اساسی دیگری که فراتر از دانش و آگاهی از معارف توحیدی در این سوره حائز اهمیت است و توجه به پیام این سوره را در جایگاه ممتاز و متمایز قرآن کریم قرار می دهد و مربوط به نظم آیه 26 می باشد. این سوره پیام درمانی این سوره این است
توجه به این پیام مخصوصاً برای جامعه کنونی ما نسبت به سایر جوامع ضروری است. شايد آغاز اين سوره با كلمه ناله كه در لعن و تهديد به كار مي رود، دليل مهم ديگري بر اهميت توجه به محتواي سوره و پرهيز از هشداري باشد كه در مضمون آيه است. باید صادقانه اذعان داشت که کم فروشی در جامعه امروز ما بلای جان است و کم و بیش همه ما شاهد آسیب ها و هزینه های ناشی از آن در عرصه های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و … هستیم. آمارها و شاخص های موجود در مورد وضعیت جامعه ما ثابت می کند که کم فروشی بر اساس ضوابط بیان شده در این سوره قرآن کریم، یعنی چیزی را از دیگران مطالبه می کنیم که نسبت به آن بی تفاوت هستیم، بله، اگر در نظر بگیریم جامعه ما را تحت تأثیر قرار می دهد. آسیب های کم فروشی اگر خالق را نادیده بگیریم و تنها آثار و آثار کم فروشی را در تعاملات و روابط اجتماعی در نظر بگیریم، نباید نمایندگان وضعیت کنونی جامعه ما را شگفت زده کرد.
تنها در صورت توجه به آمارهای موجود از میزان کار مفید در ادارات کافی است به این واقعیت تکان دهنده اعتراف کنیم. لذا توجه به این پیام مهم قرآنی و بازنگری در اصلاح این رفتار امری بیش از پیش بدیهی است.
با اصلاح این رفتار در جامعه ما بسیاری از مشکلات و آسیب ها و از هم گسیختگی های اجتماعی درمان می شود، مشروط بر اینکه به این پیام مهم قرآنی مجدداً و عمیقاً توجه شود و از دامنه چنین آسیب هایی جلوگیری شود که به نظر می رسد اولین گام در این امر باشد. جهت هر چند هر کدام از ما در آن کم باشیم.
منبع: www.khabaronline.ir