به نقل از خبرگزاری اخبار آنلاینبه نقل از باشگاه اندیشه، نشست چپ ایران با حضور دکتر محمدعلی احمدی روز یکشنبه 27 آذر 1403 در شبستان باشگاه اندیشه برگزار شد. خلاصه سخنان آقای احمدی توسط میلاد عمرانی، دبیر دانشکده مطالعات انتقادی اقتصادی و سیاسی را مشاهده کنید:
***
یکی از بحث برانگیزترین موضوعات تاریخ نگاری چپ ایران، چگونگی تشکیل حزب توده ایران در مهرماه 1320 بوده و هست. چگونگی تشکیل حزب توده اهمیتی مضاعف پیدا کرده و به دلیل اینکه نقش محوری ایفا می کند، بحث هایی را به وجود آورده است. در شناسایی و تحلیل ایدئولوژی و نظم تشکیلاتی این حزب به ویژه در اوایل فعالیت آن. با توجه به این موضوع به سختی می توان حزبی را در تاریخ معاصر ایران یافت که پایه های آن تا این حد مورد مناقشه بوده باشد.
اظهارنظرها در این زمینه به قدری پراکنده و متناقض است که تئوری های گسترده ای را در رابطه با این حزب ایجاد کرده است که هیچ کدام تا به امروز تایید نشده است. به خصوص مواضع اعضا و رهبران حزب توده در خاطرات، مصاحبه ها و… پراکنده و متناقض است که نه تنها زوایای پنهان تاریخ این حزب را آشکار نمی کند، بلکه بر پیچیدگی موضوع می افزاید.
آنچه در تاریخ تأسیس حزب توده از دو دیدگاه منتقدان چپ و راست مشهود است این است که تأسیس این حزب را نتیجه برنامه ای از پیش تعیین شده در شوروی دانسته و یا نتیجه تلاش های خود مارکسیست های ایرانی. برخی از منتقدان چپ اساساً این سازمان را سازمانی شبه مارکسیستی و خرده بورژوازی معرفی کرده اند. این نشان می دهد که تاریخ تأسیس حزب توده همواره متاثر از دیدگاه های ایدئولوژیک بوده است.
تاریخچه تأسیس حزب توده دارای ویژگی هایی است که شاید برای سایر احزاب سیاسی صادق نبوده است، بنابراین یک نگاه کل نگر نمی تواند آن را به درستی و نزدیک به واقعیت تحلیل کند. به همین دلیل است که نظریات مربوط به تشکیل و عوامل تعیین کننده در تدوین اصول تشکیلاتی این حزب بسیار متنوع، متفاوت و چالش برانگیز است. نحوه تأسیس حزب توده شامل مراحلی است که باید جداگانه بررسی و مطالعه شود. این ویژگی در تاریخ تأسیس حزب توده باعث میشود که پژوهشهایی که تاکنون در این زمینه انجام شده است تنها بخشی از واقعیت را بازتاب دهد.
در تحلیل تاریخ تاسیس حزب توده، ما مجبوریم در هر مرحله و به صورت جداگانه داده ها و اطلاعات را مرحله بندی و استخراج کنیم و بر اساس آنها نتیجه گیری کنیم. تنها در سایه این روش می توان تحلیل دانشگاهی نزدیک به واقعیت در این زمینه ارائه کرد. خوشبختانه اسنادی که تاکنون در این زمینه منتشر شده و یا در آرشیو مراکز اسناد کشور نگهداری می شود، امکان بررسی با این ویژگی را به ما می دهد.
از این منظر تاریخچه حزب توده را باید در دو مرحله بررسی کرد. در گام اول، هستهای از مارکسیستها پس از برکناری رضاشاه از سلطنت، در فضای باز سیاسی و در پی اشغال کشور توسط نیروهای متفقین از زندان آزاد شدند و تصمیم به تأسیس حزب و عمل در این چارچوب گرفتند. در گام دوم، دولت شوروی به محض اطلاع از تصمیم این افراد مبنی بر تأسیس حزب، با سلیمان میرزا اسکندری که از قبل به عنوان رهبر حزب به شمار می رفت، ارتباط برقرار کرد تا از این طریق بتواند. مسیر تأسیس حزب را در نظر بگیرید. کنترل سازمانی و ایدئولوژیک.
تلاقی اراده این هسته با وسواس و حساسیت های حکومت شوروی در کنترل احزاب چپ در کشورهای دیگر، سرنوشت حزب توده را با سیاست های این کشور پیوند زد. البته شکلگیری این روند نه تنها ریشه در اراده دولت شوروی داشت، بلکه در دیالکتیک با اراده این مارکسیستهای ایرانی تکامل یافت. روندی که کل تاریخ این حزب با اتحاد جماهیر شوروی را در پیوندی ناگسستنی قرار داد.
216216
منبع: www.khabaronline.ir