
گروه فکر: دلایل انقلاب اسلامی ایران چیست؟ محققان در این باره به نتیجه گیری های مختلفی رسیده اند. در اینجا ، هدف از مطالعات دکتر زیباکالام است که پایان نامه دکتری خود را بر عوامل متمرکز کرده است. این یادداشت را در زیر مشاهده کنید:
***
انقلاب اسلامی ایران آخرین انقلاب بزرگ قرن بیستم بود که در منطقه آشفته خاورمیانه اتفاق افتاد. سیستم جدیدی که بر اساس این انقلاب ایجاد شده است ، ایران را از مدار غرب خارج کرد و برخلاف انتظارات بسیاری از تحلیلگران ، دین را با بالاترین سطح سیاست پیوند داد. البته ، پیش از آن ، جنبش های مذهبی قوی مانند اخوان المسلمین ، در منطقه ما ، می خواستند قدرت را به دست بگیرند و یک دولت مذهبی را تشکیل دهند. پیروزی انقلاب ایران امید اسلامگرایان در منطقه را برای به دست آوردن قدرت تقویت کرد. با این حال ، با وجود هویت شیعه بر آن ، جنبش های سنی با ایران شکاف داشتند.
هواداران انقلاب ایران ، اگرچه آنها نتوانستند عدالت و آزادی را برای مردم خود به ارمغان بیاورند. اما این انقلاب هنوز هم می تواند به عنوان یک پیشرفت عالی خوانده شود. یکی از بهترین آثار نوشته شده در این زمینه ، کتاب “مقدمه ای برای انقلاب اسلامی ایران” توسط سادگ زیباکالام ، استاد دانشگاه تهران است. این کتاب که گسترش پایان نامه دکتری نویسنده در دانشگاه بردفورد ، انگلیس است ، در چندین فصل با دلیل انقلاب و روابط بین رژیم شاه و مخالفان و همچنین قدرتهای خارجی سروکار دارد. یکی از جالب ترین بخش های کتاب ، فصل اول است که در آن نویسنده نظریه های مختلفی راجع به دلیل وقوع انقلاب ایران بررسی می کند.
برخی هنوز هم معتقدند که قدرتهای بین المللی بزرگ باعث سقوط رژیم شاه شده است. جالب اینجاست که خود پادشاه همین عقیده را داشت. نویسنده این فرضیه ها را بررسی و رد می کند و می گوید که دلیل اصلی شیوع فرضیه های توطئه در بین ما ضعف علوم انسانی و عدم روحیه تحقیقاتی در بین ایرانیان است.
مهمترین فرضیه انقلاب در بین تحلیلگران دانشگاهی فرضیه نوسازی است. نویسندگانی مانند جیمز بیل ، نیکی کدی و شائول باخاش چنین دیدگاهی داشتند. خلاصه نظر آنها این است که سرعت نوسازی در ایران در دهه 50 به حدی بود که نیروهای سنتی و مذهبی را به یک واکنش شدید و در نهایت سقوط رژیم شاه سوق داد. با رد این فرضیات ، زیباکالام به این نتیجه می رسد که استبداد و دیکتاتوری پادشاه عامل اصلی انقلاب است.
نویسنده کتاب “مقدمه بر انقلاب اسلامی” ، با بررسی و رد فرضیه های موجود در مورد انقلاب 1357 ، سعی می کند این پیشرفت را در یک فرآیند بلند مدت و در زمینه تحولات در تاریخ معاصر ایران ارزیابی کند. به گفته وی ، سیستم سیاسی پهلوی به موازات فنی ، اقتصادی و نوسازی جامعه از نظر سیاسی توسعه نیافته است. در حقیقت ، توسعه نامتعادل باعث فروپاشی رژیم پهلوی شد. به طور خلاصه ، از نظر لفاظی ، استبداد ، عدم توسعه سیاسی و عدم اصلاح ساختار سیاسی باعث انقلاب شد.
*منبع: کانال نویسنده
216216
منبع: www.khabaronline.ir